Не подценявайте холната масичка

Модерните модели са по-дръзки в дизайна.
14.12.2014
Светлана Желева
893
интериор, мебели, хол, холна масичка, мебели за хол
Източник: www.homesdirect365.co.uk

Холната масичка е подценена в сравнение с масата за хранене или дивана, играе по-скоро второстепенна роля, но имайте предвид, че без нея нито едно обзавеждане няма завършен вид. Едва присъствието на холната масичка превръща канапето в пълноценно място за сяданe, твърдят експертите от специализираният сайт www.schoener-wohnen.de/. Къде иначе би могъл човек да постави чашата с кафето, книгата, която чете и чашата с вино? В идеалният случай холната масичка побира още дистанционното, лаптопа, списанията, които може да скрие, защото вкъщи трябва да цари ред. Това става или във вградените чекмеджета на масичката или на втората плоскост, под главния плот. 


Дизайнът, който искаме 
Бялата холна масичка
е най- универсалният тип, тъй като пасва на почти всеки стил обзавеждане. Бялото я прави неутрална, така че е безпроблемно да стои до цветен диван. Тя придава най-естествените цветни тонове и необходимата свежест на стаята.


Ако се спрете на холна масичка от стъкло, то ще разполагате с другия ”класик” в обзавеждането. Нейното предимство е, че благодарение на прозрачния материал е почти незабележима, възприема се леко от окото. Модерните модели са по-дръзки в дизайна, играят си с цветно стъкло и се комбинират с обли и елипсовидни модели.

 


Холни масички от масивна дървесина  с богата дърворезба     Източник: Мебелна фабрика Вълчев,  www.mebelvalchev.com

Като материл за масичка, дървото е особено обичано, преди всичко масивната дървесина. Често използвани са дъб, тиково дърво, орех, а също и по-светлата дървесина – бреза, клен, явор. Те съотвестват повече на скандинавския стил на обзавеждане, който включва светла дървесина и много бяло, за да привлича светлината вкъщи.

Стаята се сдобива много бързо с благороден блясък, ако е с метална масичка. Някои по-малки модели дори имат дръжка отгоре, много лесно преносими от едно място на друго и през лятото можете дори да ги изнесете на терасата.

 
Стилни масички от масивна дървесина.     Източник: Мебелна фабрика Вълчев,  www.mebelvalchev.com

Масичката: ниска, висока или с регулируема височина  
Трети много важен критерий, след дизайна и материала, е да се намери правилната височина. Ето едно златно правило: колкото по-ниска е холната масичка, толкова повече усещане за всекидневна получавате. Ако масичката се комбинира с нисък диван, то ни трябва модел до 30 см височина.  По тази начин се усилва усещането за уседналост.

Ето още един съвет: избягвайте повърхността на масичката да е над нивото на възглавничките на дивана. Това в наши дни се счита за старомодно. Респективно, ако някой иска да придаде на своя хол известно ретро излъчване, то може с чиста съвест да наруши това правило. Дългокраките масички бяха на мода през 50-те и 60-те години на ХХ-и век.

Ако от време на време се нуждаете от по-висока масичка във вашия модерен хол, то модел с регулируема височина е търсеното решение. Според дизайнерите, или целия плот, или част от него може да се повдигне нагоре. Друг вариант е комплект от масички с различни по височина плотове , които могат да бъдат пъхнати една под друга.

5 важни въпроса при покупка на холна масичка
1. С колко място разполагате?
2. Трябва ли масичката да има чекмеджета за вестници или колелца за лесно преместване?
3. Искаме ниска масичка или модел с регулираща се височина?
4. Ако имате деца, желаният модел ще издържи ли натоварването на ежедневието?
5. Подхожда ли масичката на останалото обзавеждане или желаете тя да се явява контрапукт в стила?

Модел – контрапункт
Ако става въпрос да се изпробват нови тенденции в стила и да се сложат акценти, холната масичка е най-подходяща за целта. Тя може относително да се замени с друга. Вкъщи може да изпробвате и по- нестандартни решения като напр. маси от естествен камък, които са модерни през последните години. С една холна масичка от камък може да модернизирате дома си, да внесете усещането за „каменно” излъчване, без да плащате в пъти повече за голяма маса за хранене.

 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари