Нестандартно остъкляване за саниране и нова архитектура

Решителната санираща програма засяга вътрешните пространства, както и ограждащите стени и покрива. Целта е била силуетът да се запази, да се пробият отвори, близки по характер на старите, но по-големи
12.07.2010
Текст и снимки: арх. Анета Трифонова
852
саниране, сгради, фасади, енергоспестяване, остъкляване
Седемвърхата планина
Източник: Текст и снимки: арх. Анета Трифонова

Rheinauhafen е бурно преустрояващият се район на старото пристанище в Кьолн, в непосредствена близост до центъра. Две от забележителните му сгради са завършени през настоящата година. Аrt’otel Cologne е от новата генерация бизнес хотели, в които пространствата са широки, светли, технологични, обзаведени в стила на модерното изкуство, в които дори за асансьора е необходима входна електронна карта. Microsoft Artoffice е забележителният втори офис на компютърния гигант в Германия, олицетворяващ концепцията му „Новият делови свят”. Тя е рожба на  архитектурно бюро Freigeber, в сътрудничество със Stephan Schütt.


Представлява комбинация от части, съединени с двуетажен мост. Сложната игра на двете успоредни ленти обезпечава остъклените им дълги фасади, както и разработването на отворени вътрешни офисни нива. Това е пример за устойчива архитектура - като пространствена и работна концепция. Използването на геотермалната енергия за климатизация на сградата е само още един щрих в енергоспестяването. 

Rheinauhafen е активно изграждащият се пристанищен район на юг от центъра - амбициозната строителна програма на десетилетието. Тя започва с преустройството на съществуващите сгради и уплътняването на територията с нови, предимно 5-6-етажни постройки с 40% офиси, 30% жилища, а останалите  пространства са предназначени за свободното време и забавления. Под тази територия се разполага най-големият в Европа подземен паркинг с дължина 1600 м. На площадчетата между хоризонталните обеми са остъклените кубове на излазите от паркинга. Всички те носят имената на жени със значителен принос в историята, с което се прави поклон пред жената общественичка, но и изначална пазителка на домашното огнище.

Старите внушителни складове със стоманобетонна конструкция – т. нар. Седемвърха планина, с внушителни размери е преустроена в апартаменти след уголемяване на отворите и остъкляване на покривите.Решителната санираща програма засяга вътрешните пространства, както и ограждащите стени и покрива. Целта е била силуетът да се запази, да се пробият отвори, близки по характер на старите, но по-големи. Стената е изолирана, а остъкляването е по-скоро традиционно със стъклопакет и отваряеми части. По скатните покриви се появява наклонено остъкляване в равнината на покрива, което в много от случаите дори не се забелязва.


Пристанищният силоз без отвори е превърнат в модерна жилищна кооперация.  „Силозът” е сериозно прекроен конструктивно, а фасадите му получават големи отвори. Те са остъклени като плитки зимни градини, с еднокатно стъкло, изнесено в специални елементи пред стъклопакета. По този начин се прилага концепцията “Двойна кожа” за жилищни сгради и накъсани участъци, остъклени на този принцип.   

BayenTurm - средновековната крепостна кула с триметрови зидове се превръща в приветлива библиотека с горно осветление. Новите жилищни кооперации са решени с пластична третировка на фасадите, по които има голямо разнообразие от лоджии, балкони и всякакви отвори, изнесени по фасадата. Засенчването по западните фасади е осигурено от балкони и лоджии, а по изнесените по фасадата отвори пред стъклата се плъзгат засенчващи щори.

Източните фасади, когато са към реката, са затворени с “двойна кожа” (остъклена тераса), която предпазва от зимния вятър и влагата. Тези прозорци се отварят на различен принцип през топлия сезон, като сгъването на хармоника отваря безпрепятствено погледа към реката.       

Crane House е ансамбловата кулминация на Rheinauhafen. Новите офис пространства със забележителен дизайн са на самия бряг на река Рейн. Сградите  са възложени въз основа на спечеления през 1992 г. конкурс от хамбургското бюро BRT Architekten (Bothe, Richter, Teherani), което се ръководи от 56-годишния Хади Техерани, световноизвестния германски архитект. Завършването на телата става регулярно в последните 2008-2010 г., като всяко от тях се строи за 2 години и има разгъната площ около 25 000 кв. м.Две от тях са офисни, с гладка стъклена фасада, а най-северното ще бъде жилищно. Името им подсказва търсената прилика с пристанищен кран, който е постигнат с изнасянето на мостовата конструкция силно напред, подпряна само на евакуационното стълбище. Вътрешният контур на 60 м високите обеми е решен като затворена кутия, поемаща товарите на конзолата, и се използва като инсталационно  пространство или архив за офисите. Истинският характер на „крановете” се усеща най-пълно, когато застанем под огромната конзола, висяща в небето над нас.В спортсменската надпревара с Дюселдорф Кьолн отвръща на предизвикателството, изграждайки своята пристанищна територия като оригинална смесица от преустроени стари сгради и футуристична архитектура в неповторими ансамбли – достатъчно човешки, но и устремени към бъдещето.

 

Автор: Текст и снимки: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари