Нестандартна траектория или как се „сглобява” мечтаният дом

Представяме Ви сглобяема къща с модерна архитектура, проектирана и реализирана от фирма Sweet Home.
05.10.2021
Весела Кирилова
4493
сглобяема къща, нискоенергийна къща, къщи реализации
Източник: www.sweethomebulgaria.com, Фотограф: Галин Ненов

Постигането на едно желание, независимо от обхвата и параметрите му, винаги е свързано с преминаване по определена траектория. Важно е подготовката за този път да не отнеме цялата енергия, а оттам и вкуса на радост от постигнатото. Понякога на човек му се приисква да се отпусне и да остави нещата да се случат малко и от само себе си, без да влага колосални количества време и нерви. От друга страна, планирането на нова къща неминуемо се свързва със сериозни дози стрес, далеч преди стартирането на проекта. Достигайки до този етап след неизбежната дълбока въздишка, се подготвяме за „скок в неизвестното”. А колко добре би било още от самото начало да разполагаме с точен срок, скъсени и предначертани във времето строителни процеси, ясна визия без изненади…


Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Можем ли да сглобим мечтата си без усилия, подобно на игра в мобилно приложение? Време е да се отделим от стереотипите, представяме Ви осъществената идея на едно младо семейство - модерна сглобяема къща.

И както вече споменахме всяка къща си има своя път. В конкретният случай желанието за нов дом се заражда още през 2014 г., заедно със закупуването на имот от 1 декар в селце в района на северното Черноморие.  Собствениците си представят модерна къща с оптимизиран енергиен разход, която да обитават целогодишно. Още на този етап идеята за сглобяема къща изпреварва всички останали възможни опции. Визията е за два етажа и жилищна площ в рамките на около 180 кв.м., гараж за два автомобила и просторна веранда с плавен преход към градинската част.

Те се обръщат към екипа на Sweet Home, подавайки щрихите на бъдещия си дом и съдържанието на интериорните пространства. Персонализирането на така подаденото задание и обръщането му в проект, който да включва полагане на фундамент с топло- и хидроизолация, заедно със свързаните с това изработка, транспорт и монтаж на отделните елементи, проектиране и изграждане на сградните инсталации, уреждането на необходимата за одобрението и изпълнението на целия проект документация до „Акт 16”, е обект на една единствена комплексна оферта.
И като пример за това, че нещата могат да се случват и по различен от общо установеният  начин идва осъществяването на среща по „скайп” за доуточняване на параметрите на заданието.


Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Създаването на къща, била тя монолитна или сглобяема, винаги е свързано с уеднаквяване на гледната точка и най-вече с дефинирането на всички виждания и очаквания, колкото в по-ранен етап, толкова по-добре. Затова тези ранни срещи са от изключително значение, както за сполучливия изход и удовлетворяващо решение, така също и за избягване на всевъзможни различия и перипетии, което да облекчи процеса и да сведе стресовите моменти до минимум. И така още на този етап, дори с общуването в електронна среда, се избистрят много съществени моменти, които да определят правилно посоката, с други думи задава се коректният азимут.


Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Става ясно, че клиентът е почитател на модерната архитектура и пътуванията, което е формирало у него изискан вкус по отношение на екстериорното и интериорното оформление. Основните изводи от първоначалната среща съвсем определено превръщат проекта в интересно предизвикателство като повдигат летвата на нивото на най-добрите строителни практики по света.

Идва ред на най-креативната част – проектирането, което да сведе набелязаните идеи до определена визия, подплатена с добре обосновани конструктивни и технологични решения. Следвайки тази линия предложението е за оформяне на обширен дневен тракт в сутеренната част с всекидневна и   кухня, обединени в едно общо отворено пространство, антре и обслужващи сервизни помещения. Струва си да се отбележи изчистената логика и последователност на планираните движения и функции. Пространството е разпределено изключително разумно и същевременно предоставя необходимото удобство, оптимални количества естествена светлина и без загуба на жилищна площ.

 
Дневната зона и детайл на остъкляването.   Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

От гаража директно се достига до прилежащата към верандата лоджия, водеща през широки френски прозорци към всекидневната. Обслужващите помещения и банята са позиционирани рационално в близост до стълбището за второто ниво. Освен щедрия си обем като квадратура, обилното осветление от север и юг, дневният тракт е обогатен и с достатъчно въздух във височина, благодарение на конструктивното решение за отваряне  на пространството и към второто ниво на къщата. На това ниво са обособени няколко къта – кухненски, трапезарен и зона с мека мебел. Почти цялата южна страна на помещението се разтваря към слънчевата и покрита с навес веранда посредством остъкляване тип „хармоника“.

 
Поглед към входното антре и към стълбището към втория етаж.     Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Конфигурацията в следващия етаж също е водена от стремежа за оптимално усвояване на пространството с разкриване на всички интересни възможности за взаимовръзка на помещенията. Фитнес зоната разполага с горно естествено осветление и директна гледка към всекидневната, през обширен вътрешен прозорец. Родителската спалня е оборудвана с гардеробно помещение и собствена баня. На същият етаж се разполагат още една спалня и баня. Проектът предвижда озеленяване на гаражният покрив, което ще придаде допълнителна стойност на гледката от към запад.

Благодарение на търсещият подход и разчупените решения на авторите, сглобяемата къща постига модерна архитектура с изразен, но хармоничен контраст, посредством опростени обеми, ясно съпоставени един спрямо друг. Налице е един съвременен, отлично балансиран като визия и функции дом, предоставящ качествена среда на обитаване и нисък енергиен разход, ползващ се с максимално добро усвояване на даденостите на терена и локацията, чрез големи еркери и богато остъкляване.


Дървената пергола над верандата.     Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

За синхронизирането на къщата към околния ландшафт авторите създават допълнителни детайли, които да дообогатят екстериорния образ, придавайки индивидуалност и естетически издържан завършек на къщата. Покрай дървената пергола над верандата е предвидено остъкляване, монтирано върху специални държачи. По този начин сезонът на използване на това красиво пространство ще се удължи, дори и през неблагоприятните дъждовни дни, изигравайки ролята на заслон за обитателите.  Друг много  характерен елемент, кореспондиращ изцяло с модерната, минималистична визия на къщата това са оградите, изпълнени от дърво и създадени със специално внимание.


Оградите от дърво са професионално изпълнени от екипа на Sweet Home.   Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Желанието за постигане на един абсолютно усъвършенстван краен продукт на авторите е достойно за адмирации. Тяхната ангажираност не спира до изграждането на постройката, а преминава отвъд стандартната загриженост, навлизайки в детайли и подробности, които да навържат целият ансамбъл в една красива и перфектно обмислена система. Така за собствениците са създадени и други, невидими на пръв поглед удобства, но същевременно много добре обмислени и безценни при експлоатацията като например плъзгащата гаражна врата, с автоматично отваряне и затваряне по наклон и забавено спиране. Другата екстра от този сорт, която има и значителна роля в постигането на модерния архитектурен облик, са външните плъзгащи капаци пред прозорците. Освен че украсяват едрите обеми с приятен хоризонтален растер, те създават и комфорт на обитаване с лесно управление. Специално внимание е отделено и на семплите стъклени парапети, където вертикалните стойки или ръкохватки присъстват без да се акцентира излишно върху тях. А относно тяхното интегриране към стените авторите достигат до оптималното решение още със самия старт на проекта.


Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

И тъй като всяка една възможност се осъществява в рамките на заложеният предварително ресурс, всичките вложени решения са съобразени и с финансовият фактор. Така всяка една идея, колкото и свежа и подходяща да е за дадения проект, подлежи и на съвместяване с бюджета. Държейки и вярвайки в крайния резултат, авторите разработват различни варианти за дизайн, с паралелно съгласуване на всеки детайл с подизпълнителите и собствениците. Менажирайки целият този сложен процес, зависещ от редица разнородни фактори и участници, Sweet Home успяват да предоставят цялостно завършен продукт без да допуснат компромиси за сметка на качеството и влизайки в рамките на зададения бюджет. Освен всички дотук изброени качества, къщата е съобразена и със съвременните изисквания за устойчиво строителство, като притежава собствена пречиствателна станция за отпадни води.

Технически характеристики:
РЗП – 242 кв.м
Застроена площ – 153 кв.м
Площ на имота – 922 кв.м


Източник: Sweet Home     Фотограф: Галин Ненов

Подизпълнители:

Покрив – Sweet Home
Покривът е плосък, с леки наклони в различни посоки за водоотвеждане. Облечен е в двуслойна битумна хидроизолация. Топлоизолацията е 300 мм, минерална вата - Knauf Eco Roll.

Изолация – Sweet Home
Стените са изпълнени от KVH дървесина от Tehnotop, пълни са с минерална вата Knauf Eco Roll.
Фасадите са два вида. Едната част е с мазилка, а другата е термобор от JAF. Допълнителната топлоизолация зад мазилката е ЕPS, а зад термобора е поставена каменна вата - Knauf  NaturBoard с гредички.

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари