Необходимост от поддържане на влажността на въздуха.

Поддържането на определени нива на влажност в жилището, е важен фактор за доброто здраве на обитателите му.
14.03.2013
инж. Полина Петкова
227
влага, мухъл, конденз, овлажнител за въздух, Изсушител на въздуха
Конденз по прозорците.
Източник: http://www.moldreporter.com

Независимо дали ни харесва или не, ние прекарваме по-голямата част от времето си затворени (средно около 90%). Поради тази причина е изключително важно, да поддържаме комфортна и здравословна околна среда в закритите помещения и най-вече е наша отговорност, да правим това в домовете си.


За нивото на влажност в къщата може да се погледне по следния начин – представете си, че вашият дом е точно като вашето тяло, той се нуждае от определено ниво на хидратация, за да бъде здрав и да съумее, да осигури комфорт на тези, които живеят в него. Поддържането на определени нива на влажност в жилището, е важен фактор за доброто здраве на обитателите му. 


Препоръчителната средна относителна влажност на въздуха е между 35% и 50%. Този диапазон осигурява най-добрия комфорт за семейството, като същевременно с това осигурява защита за музикалните инструменти, стените, дървените мебели, както и на други вещи от вредните ефекти на сухотата или прекомерната влага в дома.


Какво се случва, когато влажността на въздуха е прекалено висока?
Когато тези условия са налични в дома, влажният въздух остава в ъглите, мазетата и в други затворени помещения. Това застояване е най-явно в баните, където влагата дава предпоставка за образуване на плесен, която е трудна за премахване. Също така се наблюдава конденз по прозорците, следствие на което се стича вода и това е предпоставка за изгниването на дървената дограма. От друга страна влагата може да предизвика сериозни здравословни проблеми, тъй-като е идеална среда за развитие на бактерии. Тя подтиска имунната система и е един от основните причинители на алергии.


Как да премахнем излишната влага?
Какъв ще е метода, който ще използвате за отстраняване на този проблем, зависи от степента му, сезона в който се е появил и мястото, където се наблюдава. Ако е зима и в помещението може да се използва отопление, то това ще възвърне желаните нива на влажност в него. В друг случай, обаче това може да не е достатъчна мярка и да се наложи допълнително включване на изсушител.


В баните при наличие на прозорец, е удачно той да се отваря след използването и, или да се включи вентилатор, който би отвел парите през вентилационната система извън жилището. През пролетта, или лятото, когато отоплението не е опция, в зависимост от климата е възможно да има прекалено много влага в дома, което ще доведе до образуването на вредна плесен.


Включването на изсушител е най-удачния вариант за решаването на този проблем. Изсушителят представлява електрически уред, който помага за премахване на излишната влага от въздуха в дома. Те се предлагат в различни форми, размери и капацитети. Тези устройства могат да бъдат преносими, които се използват само за едно помещение, където е наличен проблема, или за цялата къща – те са проектирани да работят съвместно с отоплителната система на дома.


Признаци, които показват, че вашият дом се нуждае от изсушител.


  • Конденз върху прозорците и вътрешните врати на къщата. Капките вода, както и парата върху прозорците и интериорните врати, са ясен признак, че в стаята има високи нива на влажност;
  • Петна от мухъл по тавана или в ъглите на стените. Този проблем е най-широко разпространен в баните и най-вече в тези, които нямат прозорци или вентилационна система. Други помещения, в които често може да се наблюдава са килери, гаражи и мазета;
  • Миризма на мухъл или застояло. Наличието на миризма на мухъл в мазетата, входните пространства и гаражите, е сигурен показател за наличие на високи нива на влажност. 

Какво се случва, когато влажността е прекалено ниска?
През студените зимни месеци, отоплителната система може да изсуши прекомерно въздуха в къщата, което ще доведе до различни здравословни проблеми като сухота и кървене на носа, болки в гърлото, напукана и сърбяща кожа, проблеми с дишането. Наред с това сухотата в дома може да предизвика натрупване на прах, статично електричество, както и пукнатини в дървените мебели и музикалните инструменти. По-старите и енергийно неефективни жилища са по-податливи за наличие на ниски нива на влажност. В този случай проблема се решава с помощта на овлажнител. Това е електрически уред, който генерира пара или малки водни капки и ги освобождава в помещението, в което е инсталиран или в цялата къща.


Как да поддържаме оптимално ниво на влажност в къщата.
Хидрометъра представлява малък уред с дисплей, който показва какво е относителното ниво на влажност в помещението в което се намира. Това евтино и лесно за употреба устройство, може да помогне да се следи качеството на въздуха в дома и да се регулира нивото на влажност, чрез включването на овлажнител или изсушител в зависимост от моментната нужда. 


Климатиците също могат да помогнат при регулирането на качеството на въздуха. Също така някои овлажнители имат вградени датчици, които включват уреда, когато нивата са под определени стойности и го изключват, когато влажността стане достатъчно висока.


Размера на овлажнителя е много важен.
Ако се налага да се увеличи влажността на въздуха във вашия дом и имате само един преносим овлажнител, най-удачно е да го сложите в спалнята, мястото в което прекарвате най-дълго време в дома. Трябва да се отбележи обаче, че е важно той да бъде оразмерен за стаята в която ще работи. В противен случай, може да се получи прекомерна влага. Този проблем не е наличен при устройствата с вградени датчици. Върху повечето овлажнители е обозначено големината на помещенията за които са подходящи те.


Типове овлажнители.
Те биват основно два вида – преносими, които служат за коригиране качеството на въздуха в една стая и такива, които регулират влажността в цялата къща. Вторият вид устройства се монтират директно върху наличната ОВИ инсталация и се включват да работят заедно с отоплителната система. За да функционират адекватно тези устройства, е необходимо периодичното им почистване и подмяна на филтрите им.  


За да съумеем да запазим здравето и вещите си, нивото на влажност в дома ни, е не по-маловажно от поддържането на комфортния температурен диапазон.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари