Необходима ли е поддръжка на PVC дограмата?

Правилната ѝ експлоатация позволява безпроблемното ѝ ползване за по-продължителен период.
28.06.2021
Лилия Лозанова
2886
дограма, ПВЦ дограма, PVC дограма
Източник: https://www.rehau.com/bg

PVC дограмата е важна част от комфорта на жилищни и обществени сгради. Въпреки безспорните ѝ предимства, тя се нуждае от определена поддръжка. Правилната ѝ експлоатация позволява безпроблемното ѝ ползване за по-продължителен период. Много от проблемите, които възникват в течение на времето нерядко могат да се отстранят чрез полагане на определени грижи. Други са обект на професионално обслужване, предлагано най-често от фирмата, монтирала дограмата.
 


В течение на времето могат да възникнат редица  неудобства, като най-често са следните:
- нарушаване на шумо и звукоизолацията;
- подухване;
- повреди в резултат на природни бедствия като силен вятър или градушка;
- подмяна на корозирали от слънцето уплътнения;
- пропускане на вода;
- конденз;
- повреда на определени части или механизми.
 


Правилното изпълнение на инструкциите за употреба често може да спести част от главоболията на стопаните. Една от първите грешки след монтажа е защитното фолио да не се премахва с месеци. В резултат на силните слънчеви лъчи може да прегори и да има трудности при отстраняването му. Ако в помещението се пуши, може да има съществена разлика в цвета на PVC профила от откритата част и частта, покрита с фолио.


При отстраняването на фолиото не бива да се ползват никакви остри инструменти като шпакли или ножове, тъй като може да причини надраскване или повреда. Достатъчно е да се намокри лепенката и да се отстрани с мека кърпа. След монтажа на PVC дограмата е важно да се премахнат пръски от вар, цимент, хоросан и подобни строителни материали. Трябва да бъдат спешно отстранени, защото те могат да предизвикат функционални повреди в следствие блокиране на обкова.
Източник: www.casalimpiabg.com


Почистването на ПВЦ дограмата е важна „профилактика“ за доброто ѝ функциониране.
При почистване на стъклата и профилите трябва да се  избягват препарати с агресивни и абразивни частици. Причината е, че  могат да надраскат профила и да нарушат визията и функционалността. Препоръчително е ползването на антистатични препарати, които не позволяват за известно време да полепва прах. Ако има упорити замърсявания, може да се потърсят специализирани препарати от вносители на водещи PVC профилни системи. Вариант е и професионалното почистване от фирмата – доставчик, което е качествено и дългосрочно.


Друго елементарно изискване е поне два пъти годишно да бъдат смазвани обкова, пантите и заключващите механизми. Повишеното им триене може да доведе до изхабяване, повреди, затруднено отваряне и затваряне. Процедурата обикновено се извършва внимателно със специализирани масла,  но понякога върши работа и финна смазка за шевна машина.  Поне два пъти годишно те трябва да се третират със смазка – специализиран продукт за  дограма или стандартно фино масло за шевна машина. Намалявайки сухото триене,  ще  се гарантира безпроблемната  им работа. 


Ако все пак има проблеми с механизмите,трябва навреме да се потърси специализирана помощ. Не бива да се пренебрегват системните затруднения в движението на крилото на прозореца. Ако дълго време се затваря трудно, постоянния натиск може да доведе до изкривяване на целия прозорец. При амортизиране на механизма за отваряне и затваряне на прозорците и при и повреда на обкова може да се наложи да се извърши т.нар. реглаж на дограма. Той се извършва  от сервизен техник, които притежава необходимите инструменти и опит за затягане и възстановяване на обкова в първоначалното му състояние. Важно е да не се допуска продължителното деформиране на обкова. Това може доведе до безвъзвратната му повреда и смяната му с напълно нов механизъм и влагане на повече средства.
 

  
Реглаж на обкова - наляво е за зима, а надясно - лято. Източник: www.ka6tata.com


Профилактичният реглаж на обкова на дограмата е гаранция за дългогодишна, безпроблемна работа  и може да спести неочаквани разходи. За подобряване на функционалността на PVC дограмата може допълнително да се монтира т.нар. двуосното отваряне. Това е по- удобен и гъвкав начин на отваряне на прозорците, освен класическите -  хоризонтално отваряне и „падащо крило“.
 


Режимът на затварящите механизми за PVC прозорците е различен през лятото и зимата. Обикновено промяната според сезона изисква елементарни действия. Просто трябва да се регулира ексцентрикът – това е специален винт, който най-често има овална форма и имат отвор за  настройване в правилна позиция. Обаче тази процедура е важен елемент от поддръжката на PVC дограмата.
 


Производителите на дограма предлага и „противовозломен обков”. Този механизъм не позволява отключване с отвертка или друг остър предмет. Допълнителна защита може да се осъществи и с подмяната на дръжките. Така се предотвратява възможността, при изрязване на отвор в стъклопакета, да се освободи механизма посредством дръжката. Много млади семейства избират  този тип обков, защото не позволява отварянето му  от малки деца.
 

Много млади семейства избират този тип обков, защото не позволява отварянето му от малки деца. 
Източник: https://www.rehau.com/bg

Друг ключов момент е редовната проверка на уплътненията на крилата и касите. Особено на тези, които са от външната страна и са изложени на слънцегреене. Препоръчително е да се третират с омекотяващ фин гел, който се нанася с попиваща кърпа. Така  ще се запази тяхната мекота и еластичност, ще запазят уплътнителната си способност. Освен това ще се повиши непропускливостта  им на влага. От уплътнителите зависи  до голяма степен топло- и шумоизолацията, както и цялостната ефективност на дограмата.  При почистване може да се ползва обикновен сапунен разтвор или специализиран овлажняващ препарат. Процедурата трябва да приключи с подсушаване. В някои случаи се налага подмяна на износени или на неправилно оразмерени уплътнения. Обикновено се поставят нови – с нишка против разтягане и изработени от трайни и висококачествени материали.За производителите на дограма тези услуги са част от поддръжката на дограмата в и извън гаранционния срок.  
 

Източник: maistorplus.com


Производителите на PVC дограма предлагат различни опции за дългосрочната  ѝ  поддръжка.
Сред тях са регулиране, смяна и смазване на обков, смяна на брава и патрон, монтаж на допълнително заключване. Стъклопакетите също са обект на професионални услуги – при счупено стъкло или стъклопакет, при разхемертизиран стъклопакет, демонтаж и монтаж на стъклопакети и др. При профилите също има редица повреди, които са отстраними от специалистите, поставили дограмата. Обект на сервизно обслужване са огънати, счупени или корозирали профили, като при счупване или спукване може да се заменят с нови. При оплаквания от конденз или проникване на вода може да се направят отводнителни канали, служещи за отвеждането на влагата и дъжда от повърхността на профила. При крилата също може да се получат деформации, които също са обект на професионална намеса – например разпъване на увиснало крило,  изправянето му  и други.
 


При поява на различни проблеми, най-важното е да се потърси професионална помощ за отстраняването им. Обаче освен навременният сервиз, за дългият живот на PVC са важни  постоянната  и профилактична грижа.
 
Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари