Необикновена къща, уникално място

Недалеч от Кърджали, във вилната зона “Главатарци”, непосредствено до язовира се намира една къща, която изобщо не може да остане незабелязана.
08.07.2010
Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА, Даниела ТОМАНОВА
13
архитектура
Необикновена къща, уникално място
Източник: Димитър КАСАБОВ

Недалеч от Кърджали, във вилната зона “Главатарци”, непосредствено до язовира се намира една къща, която изобщо не може да остане незабелязана. В това ще се убедите сами, макар и само разглеждайки фотографиите. Резиденцията е разположена в северната част на 3-декаров парцел, който на югозапад опира в бреговата ивица на язовир “ Кърджали”.
Гледката, разкриваща се от двора, а и през щедро остъклената фасада, е наистина магнетична. Погледът преминава през спокойните, сини води, за да се изгуби в необятната зеленина на хълмовете, обрамчващи язовира. Панорамният изгед към околността за момент буквално ни откъсва от реалността, забравяме каквито и да е други мисли. Без съмнение попаднали сме на уникално място.
Усещането, че самата къща е не по-малко магнетична, различна, дори необикновена, се прокрадва малко след като сме се освободили от първоначалното опиянение. Засилва се и при вида на самата й архитектура. Има и обоснована причина това да е така - резиденцията е предназначена да изпълнява представителни функции освен това се ползва и като място за луксозно обитаване и почивка.
Архитектурният образ на къщата, която е на две нива, е постигнат чрез три правоъгълни обема, симетрично разположени по диагоналната ос на конструктивен квадрат. Правоъгълните форми обуславят покритие с трискатни и четирискатни покриви на различни нива, както и богато остъкляване към южните посоки, което осигурява непрекъснат контакт с красивата околност, както и постоянен поток светлина към основните помещения.
В конструктивно отношение сградата е монолитна, изпълнена в плочогредова конструктивна система, стените са тухлени, с топлоизолация от пресована минерална вата. Покривът е от наклонени стоманобетонови плочи, осигурени с необходимите топло- и хидроизолация.
Фасадните зидове са обработени със светла силиконова мазилка, подчертаваща махагоновия цвят на дървената дограма и дъсчената обшивка по стрехите.
Освен резиденцията в парцела са разположени обслужваща сграда, лятна кухня с кът за хранене, открит плувен басейн. Обслужващата сграда се състои от две стаи, санитарни помещения и кухненски кът към нея. Конструкциите и фасадите са изпълнени по същия начин като основната сграда. Лятната кухня е изградена от дърво и камък в ловен стил и разполага с кът за хранене и отмора.
Своята прилекателност комплексът дължи несъмнено и на обширните зелени площи, с които е обграден. Разнообразната и грижливо стопанисвана растителност, живописните пътеки, басейнът, както и уютният кът за барбекю с оригинална традиционна фурна, взети заедно, създават сериозна конкуренция при спечелването на вниманието на обитателите, търсещи начин да се забавляват или да релаксират.
Няколко са основните акцента в озеленителния план, които правят впечатление и подчертават достойнствата на къщата. Единият основен растителен кът е замислен като акцент пред лятната кухня и създава приятно усещане за неразривна връзка с околния пейзаж. Като най-висока точка в него е поставен Acero giapponnese, който е особено предпочитан вид заради безспорната си декоративна стойност - зеленина през пролетта, богато есенно обагряне и изключителен цвят на листата и кората на дървото. Той е заобиколен и подчертан с богато разнообразие от вечнозелени, нискостеблени, почвопокривни и цъфтящи растения.
Между басейна и къщата има друг градински акцент - цветно петно от нискостеблени, вечнозелени и цъфтящи видове с ярки цветове, които внасят допълнителна екзотика на зоната. В различни части на двора са поставени и единични палми, които привличат погледа и внасят средиземноморски полъх.
Подходът към комплекса е от север, където парцелът е ограничен от висок подпорен зид. В тази зона са организирани пет паркоместа.
На първото ниво на къщата е разположен представителен хол с обща квадратура 132 кв. м, разделен функционално на няколко зони: кухня, трапезария, кът за почивка.
Достъпът до второто ниво се осъществява чрез ажурна вътрешна дървена стълба, въвеждаща в малко емпоре, от което отново се разкрива изключителната гледка към водните площи и помещенията на долното ниво. Чрез този уникален и нетрадиционен подход се изгражда галерийна връзка с помещенията на 2 етаж.
Така обособената “вътрешна тераса” се превръща в ключов акцент не само за дневната, но и за цялата къща. Точно там много подходящо са разположени два стола и маса за шах. Оттук се преминава за помещенията на второто ниво. На първо и второ ниво симетрично са разположени по две спални с дрешници и бани, всяка по 41 кв. м, с излаз към тераси, отново ориентирани към водните площи и басейна.
Интериорът на резиденцията се обуславя от невероятния простор на интегрираното пространство. Изобилието на естествена светлина, бликаща от богатото и разнообразно остъкляване, подсилва въздействието на представителната визия и допринася за постигането на грандиозна атмосфера. Прозорците и остъкляването са изцяло в услуга на любопитния, непрестанно търсещ поглед, насочен към язовир “Кърджали”. Вътрешните пространства са в унисон с предназначението и функцията на резиденцията.
Стените са решени в спокойни, бледи бежово - кафяви тонове. Използвана е облицовка от тъмно масивно дърво по стените, стълбата, тавана на емпорето и гредите. От същото дърво са интериорните врати, парапетите и бар-плота отделящ кухненския кът.
Впечатляващата колона, разположена в центъра на къщата, поема основните вертикални товари от гредите на покрива. Освен чисто конструктивното си предназначение, тя има изключителна естетическа роля - придава усещане за античност, поради богатата си украса от релефни фризове с исторически жанр, ювелирно изработени от врачански камък.
Светлият камък на колоната изпъква на фона на вградената зад нея библиотека, която е изпълнена от същото тъмно масивно дърво, придаващо неотразим чар на къщата. Колоната продължава и на горния етаж, като преминава в центъра на “вътрешната тераса”, оформена като полукръг.
Погледната от долното ниво, дървената конструкция навява асоциации с възрожденската архитектура. Силен акцент в интериора на дневната е и огромен кристален полилей, разположен централно в пространството над трапезарната маса. Той придава аристократичен блясък на цялото основно ниво и бележи своеобразния център на композицията.
Таванът и стените са обработени със светло - бежова латексова боя с тониращ ефект. В същия цвят е и настилката от гранитогресни плочи по пода. В спалните помещения са настилки от дървен ламинат и тониран латекс по стените.
Стилът на банята е по-скоро класически – керамиката е в пастелни тонове в коралови нюанси, разделени от флорален фриз; шкафът под мивката е изграден и е с дървени вратички, украсени със златни первази, което внася нотка уют и характер в банята; осветлението е дискретно, с изключение на двете лампи, които подчертават вграденото огледало и дават необходимото изобилие от светлина, точно, където е най-необходима.

Автор: Весела МАРКОВА, Мая ЯНЕВА, Даниела ТОМАНОВА
Закони Нормативна база Коментари