Незаменимият комфорт на олекотените завивки

Олекотените завивки притежават редица предимства, в сравнение с остарелите вече тежки юргани или обикновени одеяла.
14.02.2016
Румяна Бонева
1047
интериор, текстил, завивки, олекотени завивки
Качествената олекотена завивка е инвестиция.
Източник: www.blog.soakandsleep.com

Добрият сън и комфорта на тялото ни докато спим до голяма степен предопределят трудоспособността и ведрото ни настроение през деня. Подходящата завивка е сред основните фактори за пълноценна почивка, както в студените дни, така и през летните горещини. Олекотените завивки притежават редица предимства, в сравнение с остарелите вече тежки юргани или обикновени одеяла. Те са леки и лягат приятно по тялото, съхраняват се лесно и повечето от тях може да се изпират в пералня. За хора с алегрии са предвидени и хипоалергични продукти, което гарантира спокойният сън през нощта. Не на последно място - предлаганото разнообразие от размери, пълнеж и текстил също е изключително голямо. Всички имаме различни предпочитания по отношение на олекотените завивки. Някои залагат на дебели и плътни, други се чувстват комфортно в прегръдката на по-тънки завивки. Търговският асортимент на повечето производители е в състояние да задоволи всички тези изисквания.


И все пак когато се стигне до избор на олекотена завивка, практично е да вземем предвид следните критерии, за да се ориентираме правилно в съотношението качество – цена:- Каква температура поддържаме в спалнята
- Размерите на леглото
- Необходимо ли е завивката да се адаптира към влага и температурни промени
- Дебела или тънка олекотена завивка предпочитаме
- Какви са предимствата от вложените материали
- Нуждаем ли се от хипоалергична завивка
- Дали ще използваме завивката през топлите или студените месеци
 


По какво се определя топлината?
В Европа и в частност в нашата страна степента на топлина на завивките се определя от грамажа им на кв.м., за разлика от САЩ например, където общоприетата мерна единица се нарича tog. Леките завивки са в диапазон 3 – 4,5 tog, подходящите за пролетта и есента са между 7 – 10,05 tog, а за зимните температури  12 – 13,5 tog.  В България стандартно грамажа на летните олекотени завивки е от 100 до 150 гр./кв.м., за пролетно-есенните – 200 гр./кв.м., а за зимните - 300 до 400 гр./кв.м. Разбира се при различните производители стойностите в грамажа може да варират под и над тези граници.
 Незаменимият комфорт на олекотените завивки. Изотчник: www.kr.made-in-china.com

Коя завивка е подходяща за нас?
На пазара се предлагат доста разновидности олекотени завивки, като основно те се подразделят в три категории – летни, зимни и тип четири сезона.

За студените дни се препоръчва да изберем топла завивка, като трябва да се отбележи, че не е задължително това да се свързва с дебелината й. Преди всичко е важно да е лека и пухкава, за да може максимално да задържа топлината. Завивките от пух, вълна, тенсел и микрофибърни нишки са чудесен вариант за повече топлина. През пролетта и есента е удачно да използваме олекотени завивки, които позволяват добра циркулация на въздуха и могат да се адаптират към телесната температура. За топлите летни дни е подходящо да изберем тънък слой от пухкави нишки и фин външен плат, който да освежава при допир.

Летните олекотени завивки позволяват естествената циркулация на въздуха и по този начин се елиминира опасността от запарване. Те са леки и ефирни и гарантират отличен комфорт дори и в топлите нощи.
Зимните завивки наистина ще ни стоплят, благодарение на по-големият си грамаж и специфична изработка. Въпреки това те също така са леки и пухкави и предоставят приятно усещане при допир. Много подходящи са за хора, които предпочитат да спят в по-студени помещения.
Завивките 4 сезона в повечето случаи представляват комбинация от две олекотени завивки (една лятна и една пролетно-есенна), които може да се закопчават помежду си с цип или копчета тик-так. Могат да се използват поотделно, а когато се съединят се получава една зимна завивка. Този вариант е практично решение, тъй като ще разполагаме със завивка за цялата година.


Пълнежът от гъши пух се счита за най-луксозен. Източник: www.goosebedding.co.uk


Пълнежът е от значение
Вложеният материал в направата на олекотените завивки отговаря за топлопроводимостта и хипоалергичните свойства на продуктите.


Пух – пълнежът от пух е най-качественият материал в изработката на олекотени завивки. Представлява меката част от перата на водни птици. Пухкавите му влакна осигуряват допълнително въздушно пространство, което от своя страна благоприятства за задържането на топлина в максимална степен. Формата на завивките се възстановява много бързо след натиск. Естественият пълнеж е предпочитан заради отличните си антибактериални и дренажни свойства или казано с други думи способността за изпарение на влагата. Цената на пуха е по-висока от тази на перата, като за най-луксозен се счита пълнежът от гъши пух. Популярни са и завивките с комбиниран пълнеж от пух и пера, поради факта, че се предлагат на достъпни цени.

Вълна – вълната предоставя висока степен на термоизолация и заедно с това позволява на влагата от тялото да се изпарява за оптимален комфорт на тялото по време на сън. Предлагат се завивки с пълнеж от мериносова или еко-вълна. В ценови аспект олекотените завивки с пълнеж от вълна се доближават до тези от пух.

Синтетичен пълнеж – завивките със синтетичен пълнеж не са толкова скъпи и са подходящи за хора с алергии. Синтетичният пълнеж най-често е под формата на силиконови влакна или топчета. Трябва да се отбележи, че тези материали възпрепятстват „дишащите“ качества на завивките, в сравнение с естественият пълнеж от пух, например.
 Ако предпочитаме естествените материали. Източник: www.holylamborganics.com

Външната материя
Безспорен фаворит в това отношение е естественият памук. Усещането за мекота при допир е изключително приятно, а тялото ще бъде защитено от запарване. Добре е да обръщаме внимание на броят нишки, съдържащи се на квадратен сантиметър от тъканта. Колкото по-висок е техният брой, толкова сплитката е по-стегната и издържлива. Най-добрият варият е изработката да е от 100% памук. Комбинацията от памук с други материи като перкал и полиестер също е много популярна. Цената в случая може да е доста по-ниска, разбира се за сметка на качеството. Микрофибърната материя е още една алтернатива, която обаче стои много далеч от качествените свойства на памучната тъкан. Цената също е в пъти по-ниска и в повечето случаи това подвежда потребителите. Структурата на плата възпрепятства циркулацията на въздух и в резултат изпотяването и спарването на тялото са почти гарантирани.

Особености при изработката
В повечето случаи ушиването на олекотените завивки се състои от квадрати, наричани още прегради или кутии. Тази технология не позволява пълнежът да се измести от едно място на завивката към друго, като по този начин той остава равномерно разпределен. Така именно се изработват капитонираните завивки. При този метод на ушиване във всяка преграда се осигурява достатъчно пространство за въздух, което способства и за повече топлина на самата завивка. Неудобство при некапитонираните завивики е възможността пълнежът да се струпа от едната страна и тогава се налага да го наместваме ръчно или да изтръскваме постоянно завивките. Има и други техники за фиксиране на пълнежа посредством шевове, оформящи разчупени линии или фигури.

Размерите, в които се предлагат олекотените завивки са единични, двойни и уголемени. Стандартно единичните са с размер 150 х 210 см., а двойните – 190 х 220 см. Размерите може да варират при различните производители, като уголемените завивки са в диапазон 220 х 240 см. Със сигурност преди да пристъпим към покупка трябва да направим необходимите измервания на леглото, за да сме сигурни, че завивката няма да изпада по краищата или пък да е прекалено тясна.

Поддръжка
Винаги трябва да се съобразяваме с посочените указания за поддръжка на етикета. Олекотените завивки от пера и пух задължително се дават на химическо чистене, докато тези със синтетичен пълнеж може да се изпират и в домашни условия. Препоръчително е това да става най-малко веднъж на всеки сезон. Добре е сушенето да ставя в сушилня или на слънце в проветриво пространство. Качествените характеристики на завивките ще се запазят за по-дълго време, ако ги използваме с пликове. По този начин ще ги защитим от трудно отстраняеми петна и други замърсявания. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари