Независима система за водоснабдяване

За собствениците на извънградски къщи, които искат да си осигурят собствено водоснабдяване, е интересно да знаят как да подходят правилно по въпроса, как да заобиколят “подводните камъни”. Тук цитираме отговорите на въпроси в тази област дадени от руски специалисти на репортерката Алена Кипреева от руското списание "Частньй дом".
15.07.2008
Алена Кипреева
450
вода, водоснабдяване, сондажен отвор

ПЪРВА СТЪПКА - CОНДАЖЕН ОТВОР
С какво започва планирането на местна система за водоснабдяване?
Отговорът дава Александър Зайковский, заместник-директор на
фирма “Геолстрой” ООД:


Първата стъпка е да се определят местата за пробиване на сондажен отвор за вода, който да се превърне в източник за снабяване с вода. За целта е необходимо да се извика специалист: той идва със собствено оборудване и провежда проучване, въз основа на което ще препоръча сравнително най-подходящото място за сондажния отвор. Някои собственици на къщи се опитват да определят мястото за пробиване сами, например с помощта на рамка, която като че ли “реагира” на водата, но такова проучване е неефективно, особено ако почвите са наситени с каменисто-скални материали. По-добре е специалист да даде информацията за възможните места със сравнително най-вероятно наличие на водоносни слоеве въз основа на научно изследване. Когато мястото за пробиване на сондажния отвор е установено, трябва да се получи и разрешение за ползване на подземните води от съответните органи.

 

Какво значи “проектиране на сондажни отвори” и за какво е нужно то?
С помощта на проектирането може да се прогнозира обемът на водата, който ще се получава от сондажния отвор. Например, ако обемът е 200-300 литра на час, това количество може да не е достатъчно за водоснабдяването на вила с няколко бани, басейн и градина с изкуствено поливане. В този случай трябва да се предвиди и система за събиране на вода, като е важно в нея водата да остава свежа и да не се замърсява. Проектирането на сондажни отвори предполага и пресмятане на дълбочината им, диаметъра на укрепващите  ги колони, диаметъра и последователността на поставяне на филтрите и редица други параметри. Важно е да се обърне внимание и на това крепителната колона да бъде непременно циментирана, тогава сондажният отвор няма да се рони. Нужно е да се спазва и режим на ползване на кладенеца: поне веднъж в месеца той трябва да се прочиства. И накрая, сондажният отвор не трябва да се претоварва.
 


 

Каква е приблизителната стойност на работата за пробиването на сондажен отвор?
Цената варира в зависимост от района. Колкото е по-твърда почвата, толкова повече се износват изкопаващите земята инструменти и това се отразява на цената. Трябва да се обърне внимание, да се внимава, ако в някоя фирмата дадат 100 % гаранция за това, че ще доставят вода без предварително проучване. Случва се такива фирми да подпишат договор, да получат аванс и да дадат некачествена работа, в резултат на което не стигат до вода. Прекъсват работа, а авансът не връщат.
 


“Ако някоя фирмата ви обещава 100 % гаранция за това,
че ще ви достави вода без предварително проучване,
това е сериозен повод за безпокойство.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СОНДАЖНИЯТ ОТВОР ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИ ОТ САМОТО НАЧАЛО
Превишаването на дебита на сондажния кладенец може да доведе до неприятни последствия. Дебит – това е количеството вода, изваждано от сондажния отвор в кубически метра за един час или литри в секунда.

 

Има случаи, когато стопаните пробиват сондажен кладенец, а след това го снабдяват с по-мощна помпа и включват към нея и съседа. В този случай е възможно да се превиши дебитът на кладенеца и в резултат да се размъти водата, да се смеси с пясък, да се разрушат водоносните слоеве. За отстраняването на тези повреди може да се наложи използването на допълнителни филтри. Но даже и в този случай качеството на водата може да се влоши.

 

 

  
Датската фирма GRUNDFOS предлага два вида петдюзоови помпи от серията SPO (с потопен или сух монтаж). Потопената помпа има поплавъчен превключвател за автоматично включване и изключване и защита на сух ход. На входа е монтиран решетъчен филтър, предпазващ от попадането на твърди частици. Моделът SPO с плоска основа е предназначен за “сух” вариант на монтаж и може да бъда използван за повишаване налягането


ВТОРА СТЪПКА - ПОМПИ

Кой е следващият етап в изграждането на локално водоснабдяване, след като сондажният отвор е вече готов?
Отговаря Елена Груздева, специалист на фирма “Грундфос”

Когато сондажният отвор е готов и са постигнати нужните хидродинамични характеристики, остава да се оборудва кладенецът с помпи. Помпите, предназначени за индивидуално водоснабдяване, могат да бъдат разделени в две големи групи: повърхностни и потопени/дълбочинни. Повърхностните помпи се монтират в къщата и се съединяват с водоизточника с тръбопровод. Потопените/дълбочинни помпи се използват главно в артезиански кладенци, макар че съществуват и специални агрегати за сондажни отвори. Те могат да се монтират непосредствено в сондажния отвор (кладенеца) и могат да качват водата от 600 м дълбочина.

 

Главният фактор при избора на помпа е дълбочината и характерът на водоизточника. Общото правило е: до дълбочина 8 м може да се използва повърхностна помпа, за по-дълбоки кладенци и сондажни отвори – дълбочинни. След като се определи типът помпа, трябва да се пресметне какъв ще бъде максималният разход (количеството необходима вода) за вашата водоснабдителна система. Това зависи от броя на разпределителните точки на водопровода (душ, мивка, тоалетна и др.). Доколкото водата винаги съдържа някакви твърди примеси със  силно абразивни свойства, желателно е помпата да бъде направена от висококачествена неръждаема стомана и съвременни композитни материали.

 

Важен момент при подбора на помпа е избирането на мембранния казан/котел. Основното му предназначение е да обезпечи нормална работа на помпата в автоматичен режим. Това означава, че утечките в системата и малкият разход на вода няма да водят до много често включване на агрегата. Основният проблем при експлоатацията на дълбочинни помпи е относителната им чувствителност към спад на напрежението, което на някои места е често срещано. Затова е по-добре да се вземе агрегат с вграден стабилизатор на напрежението.

 

Още един критерий е съотношението цена-качество. Очевидно е, че сложният агрегат, който представляват помпите, трябва да служи по- вече от един ден. Съответно, трябва да се обръща внимание на репутацията на фирмата производител, дали предлага удобен сервиз с много клонове, дали има служба за техническа поддръжка за обслужване на клиенти. Това е особено важно за помпите при сондажен отвор - тяхното изваждането и ремонт са скъпи и ремонтът обикновено трае дълго. До дълбочина 8 м могат да се използват повърхностни помпи, за по-дълбоки кладенци и сондажни отвори – потопени/дълбочинни.

 


TРЕТА СТЪПКА ТРЪБИ
Какъв вид тръби могат да се намерят на съвременния пазар?
Отгаваря Алексей Бажуков, инженер-проектант, фирма УПОНОР в Русия:


Днес потребителят може да намери голям набор от тръби за оборудването на частна водопроводна система. Те са изпълнени от различни материали като метал, пластмаса, металопластика. Характеристиките на пластмасовите и тръбите от металопластиката не се различават много. И двата вида материали са леки, екологически чисти, не кородират и не образуват ръжда. За съжаление напоследък в много магазини се появяват китайски имитации. На око трудно може да се различи имитацията от качествения продукт.


Качествата им се проявяват едва по време на употребата им. На някои от тези имитации е променена само някоя буква или цифра в надписа, въведен от реномирана фирма. Това може да заблуди неопитния купувач.
 

 


Как да се подберат качествени тръби?
Отговаря Роман Дяченко, производител във фирма МАГЛАЙН:
 

За да се предпазите от неудачна покупка, е по-добре да закупите тръбите в голям специализиран магазин и помнете, че качественият продукт има сертификат.
 

Ако сте спрели избора си на металопластика, обърнете внимание на разреза на тръбите. С невъоръжено око може да се видят три слоя (макар, че всъщност са повече): два слоя пластмаса и един слой алуминий между тях. Слоят алуниний трябва да има следи от заваряване. В противен случай има явно несъответствие между стандарта и качеството на продукта. Съединителните елементи за тръбите – наречени фитинг – непременно трябва да бъдат дебелостенни.


Цената на тръбите зависи от качествата на материала и името на производителя. Например, най-търсената тръба с диаметър 16 мм се използва за тръбопровода вътре в къщата и струва сравнително евтино.

На кой етап от строителството на къщата трябва да се монтират тръбите?
Това трябва да става паралелно. Би било грешка да се започне монтажът на тръбите след приключване на основния градеж или преди довършителните работи. При монтажа на водопровода трябва да се имат пред вид много фактори, включително географското положение на дома: тръбите трябва да се положат на такава дълбочина под повърхността на земята, че да не замръзват през зимата.


Понякога стопаните поръчват монтажа на тръбите, преди да се е оформил точният план – колко бани ще има в къщата и въобще – как ще бъдат разположени помещенията. Едва след като са прокарани тръбите, собственикът решава да внесе промени и с това усложнява предимно собствения си живот. Затова прокарването на тръбите трябва да се прави едва след като е изяснен точният план на къщата.


Uponor PEX - тръба и съединителни пръстен от напречно съшит полиетилен

 

Изграждането на водопречиствателни съоръжения е най - добре  да се планира на етапа на изготвяне на плановете за къщата или поне в самото начало на строителството.

 

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА - ПРЕЧИСТВАНЕ

На кой етап е най-добре да се планира изграждането на водопречиствателните съоръжения? Какви методи на пречистване на водата се използват днес за частни домове?
Отговаря Сергей Агапкин, главен специалист по водопречиствателни системи във фирма “Аквабос” ООД:


Този въпрос е най-добре да бъде решен в етапа на проектиране на къщата или в самото начало на строителството. Необходимите съоръжения за пречистване на водата са доста обемисти. За да се определи какво пречистване е необходимо непременно се направи анализ на водата. Въз основа на анализа се прави извод доколко е рационално да се превръща наличната на парцела вода в питейна.


Може да се окаже, че цената на така получената питейна вода е доста висока. Изграждането на пречиствателни съоръжения е доста скъпо начинание. Понякога е достатъчно да се постави пречиствателен филтър на крана на чешмата, вместо да се пречиства цялата, добивана в парцела вода. Предварителното почистване е желателно най-вече в случаите на повишено съдържание на желязо, манган, твърди соли или даже микроорганизми.
 


За водата за битови нужди е достатъчно химическото пречистване. Следващото ниво на пречистване е йонният обмен, а за постигането на най-добър резултат се прилага скъп, но много ефективен метод на механично почистване на водата на молекулярно ниво – т.нар. мембранна технология. Някои се оплакват, че при усиленото пречистване на водата от нея изчезват полезните вещества и микроелементи. Доказано е, че болшинството полезни вещества попадат в организма ни чрез храната, а не с водата, от която получаваме по-малко от 1 % полезни вещества.

 

Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият възхитителен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България - мрамор, травертин, гранит, варовик и др. Генерираме вдъхновение за Вашия интериор и екстериор!

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари