Невидимите фуги – новата мода на KING SIZE плочите

Създаване на илюзия за пространство чрез дизайн.
21.10.2020
Весела Кирилова
4653
интериор, интериорен дизайн, широкоформатни плочи

Свидетели сме на една безпрецедентна инвазия, но от естетически тип. Ерата на панорамните интериори извежда пространствата  в ново, непознато до скоро измерение. Развитието в сферата на плочите никога не е било в застой, но още преди  създателите на големите по размер гранитогрес –плочи, да са се наситили на главоломния успех и заслужена популярност, на преден план излизат екстра голям размер керамични фаши.
 

Размери, които биха могли да покрият почти всичко. Благодарение на непрекъснатата повърхност, шиокоформатните плочи придават на интериорите и екстериорите съвършено нова панорамна визия, където подове, облицовки, мебели и работни повърхности могат да преливат неусетно едни в други, изграждайки оптични илюзии  и чувство за безкрайност. Повърхности, без накъсване, слети в едно равнини, непрекъснат рисунък и плавно светлинно отражение. Дизайнерите придобиха мощен инструмент за въздействие, който позволява постигане на идентичност с богата палитра от цветове и текстури, за една изпреварила времето си изразителност.


Да навлезем малко в детайлите.

Приложение:
На практика този вид широкоформатни плочи имат многобройни сфери за изява, като подова настилка, за стенни облицовки, плотове за бани и тоалетки, плотове за трапезарни и холни маси, облицовка на и прагове за душкабини, облицовка на вани и джакузита, макетирани мивки за баня с водопаден ефект и скрити сифони, свободностоящи мивки за пода, стенни конзолно прикрепени мивки по индивидуален детайл, цялостна облицовка на бани, кухненски плотове и гръбчета, камини, обемни декоративни стени, стълбища, външни облицовки и фасади, градински кътове и мебели, саксии и кашпи, облицовка в и около басейни, плотове и облицовки на летни кухни и барбекюта.


Усъвършенстваната технология позволява удивително близки до естествените камъни визии. Източник: citystone.bgДизайн:

Основните направления в дизайна са мрамор-наподобяващи десени, оникс  и травертин имитации, монохроматични и неутрални повърхности с ефект на различни бетон, цимент, базалт, дърво, и камък финиши, метални ефекти и вариации от състарени повърхности. Усъвършенстваната технология позволява удивително близки до ефекта на естествените камъни визии. В последната година повечето производители въведоха ‘’full body” технологията, което доближава максимално материалите до природно създадените чрез пренасяне на декоративния ефект в цялата дълбочина на плочите. Така всички видими ръбове са неразделна част от повърхността.
 

Размери: Плочите стартират от 240 см до 325 см в дължина и от 100 до 160 см по ширина спрямо различните производители. Дебелините са от 6 мм, 12 мм до 20 мм ( 30 мм само някой производители). Съществува възможност и за рязане по индивидуален размер, когато проектите го изискват.

 


Повърхности, без накъсване, слети в едно равнини, непрекъснат рисунък и плавно светлинно отражение. Източник: citystone.bgКачества:
Качествата на тези материали са усъвършенствани до степен оптимално лесна поддръжка, забележителна издръжливост на ежедневно повтарящи се дейности, напълно съответстващи на  различните приложения. Повърхностите нито се износват нито се надраскват. Притежават изключително ниска порьозност, предопределяща слабо замърсяване и непопиваемост. Издържат без проблем на термични разлики, силно нагряване или замръзване, без това да повлияе на здравината или визията им. В домакинството едно от най-големите удобства е издръжливостта към  топлината от директно поставени горещи съдове. При външни условия цветовете не избледняват. Размерите са така създадени, че да обезпечат минимален брой снадки, което освен визуален ефект способства и по-лесната поддръжка. Не са необходими специални почистващи средства нито се налага допълнително третиране на повърхностите във времето. Панорамна визия  с непрекъснатост на декоративните мотиви. Може да се прилага и като „обличане” на вече съществуващи повърхности.
 


Размерите са така създадени, че да обезпечат минимален брой снадки, което освен визуален ефект способства и по-лесната поддръжка. Източник:  citystone.bg
 

Едно от най-големите предимства на широкоформатните плочи това е развенчаването на табутата, материал за под, материал за стена, материал за кухненски плот и т.н.  На практика, като част от дизайна, всяка една повърхност може да бъде третирана с такъв финиш. Така много успешно могат да се разчупят и стериотипите, следвайки единствено красивата линия на десените, преминавайки от вертикални в хоризонтални равнини и обратно, сливайки пространствата в една цялост.


С широкоформатни плочи се решава и още  един немаловажен проблем, кривите стени, тавани, нежелани ниши и колони. Всички тези неудобства биват успешно преодолявани с кратък инсталационен процес, същевременно много чист и безшумен.
 


Технология на производство:
Широкоформатните плочи вече имат няколко годишна история след първоначалното производство. През това време се усъвършенстват както техните качества и реалистична визия, така също и инструментариума и технологиите на рязане и изработка на различни изделия. За специалистите в бранша е ясно, че тези порцеланови плочи имат своите специфики на рязане, обработка и боравене при инсталиране. Също така бяха детайлизирани и правилата за проектиране, както и допустимите отстояния и натоварвания. Въпреки че ограничения почти не могат да бъдат изтъкнати, добре е да се знае, че за разлика от техническия камък, при широкоформатните порцеланови плочи не се прилага обработка на видимите кантове, чрез заобляне на профила по вертикала.  За сметка на това с обработките под Герунг (45 градуса) и обратен фасет  (отстъп навътре по вертикала) се постигат много ефектни решения.


Технология на инсталиране:
Физическите качества и характеристики на порцелановите плочи позволяват и създаването на редица изделия по индивидуален дизайн. Здравината и устойчивостта на материала, заедно със значително по-ниското тегло при 6 мм дебелина, дават възможност за обличане на всякакви конструкции и повърхности, дори бърз редизайн на стари мебели.

 

Шиокоформатните плочи придават на интериорите съвършено нова панорамна визия. Източник:  citystone.bg   ►


В един проект могат да се съчетаят повърхности широкоформатни плочи с различна дебелина, в зависимост от приложението, при абсолютно еднаква визия, което е една много рационална възможност да бъде разиграна интересна и необичайна конфигурация.
 


Повечето производители въведоха ‘’full body” технологията, което доближава максимално материалите до природно създадените. Източник: citystone.bg

 

Плочите за настилка и облицовка се изрязват спрямо контурите на помещението. Кроенето се извършва прецизно като се съблюдават линиите и жилките на материала да бъдат в логична последователност в една равнина или там, където се осъществяват преходите към друга равнина. Фладерните дизайни също биват инсталирани спрямо линията. Така се получава своеобразно „пакетиране” на отделните повърхнини, при което не може да бъде проследена монтажната схема.

 

Отстоянията между два облицовъчни елемента са минимални, не повече от милиметър. Краищата са фино обработени с минимално скосяване, което запазва целостта на ръба. Полагането е последователно като оразмеряването също се коригира, спрямо предходния елемент. Тъй като детайлите могат да бъдат и дигитално проектирани и изрязани, това позволява изграждането на впечатляващи конфигурации. За залепването се използват двукомпонентни епоксидни лепила. Прецизният монтаж гарантира и безпроблемна експлоатация. Ревизионните отвори обикновено се решават като части от дизайна и не изглеждат като неприятни кръпки.
 


Панорамна визия  с непрекъснатост на декоративните мотиви. Източник: citystone.bg
 

Определени модели позволяват просветване „беклит”, което създава много приятни ефекти с приглушено осветление при бани, спа помещения, барове и др. Дизайнерите, които харесват експериментите, могат  смело да се доверят на тези широкоформатни плочи и за доста нестандартни изделия като форма и конструкция. В подобни случаи се изработват специални конструкции от метал или мебелни плоскости, които биват „безшевно обличани” и създават поразителен дори неузнаваем ефект, както и 3 D повърхнини.

Всички тези изброени предимства превръщат широкоформатните плочи в атрактивен и конкурентен материал за постигане на завладяваща визия, при абсолютно гарантирана здравина на материала и безпроблемна поддръжка.
 

 

Автор: Весела Кирилова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари