Невероятният светлинен дизайн - наградите в A’ Design Award за 2021- 2022

Подбрали сме за вас едни от най-добрите, номинирани и печеливши идеи в сферата на светлинния дизайн в конкурса A’ Design Award & Competition, които да обърнат представите ви за това какво може да се постигне с тази фина и същевременно всеобхватна материя - светлината.
15.10.2022
Вяра Петкова
572
конкурс за дизайн, конкурс A’Design , A’ Design Award, A’ Design Award & Competition
Xu Wei Art Museum на Lighting Design Institute of UAD, златна награда за 2021-2022г.
Източник: www.competition.adesignaward.com

A’ Design Award & Competition е един от водещите в световен мащаб конкурси, който има за цел да открие, възнагради и насърчи добрият дизайн във всичките му сфери, категории и националности. Конкурсът предоставя уникалната възможност на професионалисти и креативни любители на дизайна да станат част от световната ранк листа на дизайнерите, да бъдат част от бляскава гала вечер в Италия по случай връчването на наградите на печелившите проекти и дава още множество преимущества, свързани с популяризирането на наградените. 


За тези от вас, които се колебаят има ли как да станат част от подобна инициатива, можем само да подчертаем, че A’Design Award & Competition предлага над 100 категории и подкатегории, така че да не остане ниша, която да не бъде взета под внимание. Една от любимите ни такива е светлинния дизайн, без който на практика няма как да „видим“ всички останали печеливши и интересни творения. Тук можем да намерим идеи, започващи от най-малката иновативна и високотехнологична лампичка, до мащабни осветителни проекти и арт инсталации, които да вдъхновят и обогатят ежедневието ни. Подбрали сме за вас едни от най-добрите, номинирани и печеливши идеи в тази сфера, които да обърнат представите ви за това какво може да се постигне с тази фина и същевременно всеобхватна материя -  светлината. 
 

Wanping Theater на Tongji Architectural Design Group Co., Ltd,  сребърна награда за 2021-2022г. www.competition.adesignaward.com

A’ Design Award & Competition предлага още номинации в следните под категории: „Добър индустриален дизайн“, „Добър архитектурен дизайн“, „Добър продуктов дизайн“, „Добър комуникационен дизайн“, „Добър дизайн на услуги“ и „Добър моден дизайн“. Всички кандидатури се разглеждат от международно, анонимно жури от професионалисти сред които академици, видни медийни експерти и дизайнери, които безпристрастно и на базата на дългогодишния си опит, обективно анализират и оценяват всяка една работа. Така че, ако имате добри идеи, може още днес да се регистрирате в конкурса. А в случай, че идеите ви не ви се струват достатъчно добри, във времето е доказано, че с достатъчно труд и всеотдайност, може да сътворите шедьовър, чийто основен компонент е разбира се, постоянството. Неоспорим факт е, че нито една награда не е дадена без регистрация, така че нашият съвет е да посетите този линк: https://competition.adesignaward.com/registration.php

 

Infinity Freelight Luminaire на Centrsvet, златна награда за 2021-2022г.

  

Тази гъвкава, светлинна ивица е вдъхновени от идеята за създаване на екологично и безопастно осветително тяло за интериорни пространства. Ивицата излъчва равномерно светлина с цялата си повърхност, използвайки гъвкав неон, които да се извива в различни форми, закачайки се свободно за релса на за таванен монтаж.

 

Настолна лампа Magpie на Ша Янг, Кайфенг Дженг и Янг Ма, сребърна награда за 2021-2022г
 

  

Красивата настолна лампа във формата на птица е създадена буквално за да носи „шастие“ и позитивна енергия. Със своите три променящи се форми, лампата може да бъде поставена навсякъде в дома и да разпространява светлината според специфичните нужди и ситуации. 

 

Cubes Lighting на Моника Пинто де Алмеида, сребърна награда за 2021-2022г
 

  

Водещи в създаването на тази лампа с кубични форми са разбира се, училището за дизайн Баухаус и немския модернизъм от началото на 20-ти век. Играта на обеми носи една скрита и загадъчна светлина и поради семплата си същност представлява идеален аксесоар за всеки тип интериор. 


Dream Table Lamp на MrSmith Studio, бронзова награда за 2021-2022г

  


Един невероятен експеримент с материали и възприятия, в който бетонът изглежда мек, нежен и пухкав материал, върху който е поставена крехка осветителна сфера. Дизайнерите провокират въображението и предизвикват за нов прочит на стандартната употреба на материали. 

 

Float Illumination на Гуанпенг Йе, желязна награда за 2021-2022г
 

  

Тук китайският дизайнер предизвиква законите на гравитацията, с призива да забавим малко забързаният си начин на живот, за да можем да съзрем красотата на живота. Продуктът е вдъхновен от Джен културата и т.нар. „бавен дизайн“ (slow design consept).  

 

Fiction Light на Амир Бахарикахи и Мариам Махмуди, желязна награда за 2021-2022г
 

  

Зад тази футуристична лампа стой една прекрасна легенда, според която гарванът оставя своята светлина на човека и се потапя в мрака в търсене на нов живот. Така историята пресъздадена чрез светлината се превръща в една прекрасна арт инсталация, достъпна не само за музеите, но и за частните интериори. 

 

Dot Pendant Lamp на Никол Ногейра и Катрин Ейм Уебер, бронзова награда за 2021-2022г
 

  

Лампата е вдъхновена от курсът на Земята в Слънчевата Система. Сферичните крушки, поставени на различни места върху елипсовидна основа, представляват различната позиция на нашата платена спрямо слънцето. 


The Porthole Wall Light на Хари-Хонгуей Янг, желязна награда за 2021-2022г
 

  

Идеята за тази нестандартна лампа се ражда по време на пандемията, когато всички бяхме ограничени да пътуваме по света. Лампата имитира прозорец на самолет, а с работата си дизайнерът иска да направи препратка към далечните пътувания и емоцията от пътуването със самолет. 
 

Atun Lighting Products на Мохамет Сели Ел Кади, бронзова награда за 2021-2022г
 

  

Настолните лампи от серията са ярък представител на египетската култура, или по-точно мост между античността и модерния свят в Близкия Изток. Серията е вдъхновена от безкрайния кръговрат на денят и нощта и Великия химн за Атон.

 

Hengpro Table Lamp by Shenzhen Zan Design Co., Ltd, сребърна награда за 2021-2022г
 

  

Hengpro разчупва представите ни за традиционно пускане и спиране на осветлението, като за целта вместо копче, трябва да се премести долното топче, което създава магнитно поле и по този начин лампата свети. Направена от висококачествени материали, лампата скоро ще бъде пусната за масово производство. 
 

Xu Wei Art Museum на Lighting Design Institute of UAD, златна награда за 2021-2022г.
 Музеят Хю Уей е кръстен на великият китайски художник и калиграф и представлява реконструкция на частната резиденция на художника. Светлинните ефекти върху фасадата на сградата, както и цялото пространство около него имат социален ефект върху града и създават едно ново градско пространство, достъпно и през нощта за местни и туристи. 
 

Арт инсталация Green-Backed Tit Nesting Plan на И-Шанг Чен, сребърна награда за 2021-2022г

  

Арт инсталацията е вдъхновена от начина, по който птиците конструират и свиват гнездото си. Артистът изучава техниките и процесите в природата и прилага човешките умения в дървообработването, за да създаде един невероятен павилион на брега на езерото, който по неотразим начин пропуска и пречупва естествената светлина в ядрото си. 
 

Beijing XLLD Creative Park Office and Retail на LDPi, сребърна награда за 2021-2022г


  

Проектът за осветление на офис пространствата има за цел да направи от публичните пространства в парка, места за културни мероприятия, а не просто лаундж офис зони. Осветлението е част от цялостната реновация на мястото, чиято предишна функция е била текстилен търговки център. 
 

Haw Par Villa Heritage Lighting на Стенли Тай Уи Кинг, желязна награда за 2021-2022г
 

  

Дизайнерът има за цел да вдъхне нов живот на парка на Haw Par Villa. чрез светлината. Той иска да привлече интереса на младите и да преведе на нов модерен език, хилядолетните традиции, предавани през поколенията. 


Ultramodern Linear Showroom Architecture Lighting на Иван Петрушин, желязна награда за 2021-2022г
 

  

За реализацията на проектът се използват единствено линейни тела за таванен монтаж, с големи мащаби, така че да покрият всички възможни нужди на шоурума. Дългогодишният опит на дизайнера в създаването на линейно осветление, помага за бързата реализация на проекта. 

 

Wuhan Qingshanfang Lighting Design на Алекс Хю и Партньори, бронзова награда за 2021-2022г
 

  


Архитектурата на това невероятно място е вдъхновена от Червените Желязо и Стомана на Ухан и епохата, в която тези материали са били водещи в строителството в Китай. Цялостния проект за осветление е създаден с цел да подчертае красотата на материалите, чрез един по-модерен прочит. 
 

The Union Church by Tongji Architectural Design Group Co. Ltd, сребърна награда за 2021-2022г
 Църквата е изцяло реновирана, чрез употребата на автентични материали, така че да придобие предишния си вид. Ролята на светлинните дизайнери е едно инженерно предизвикателство, тъй като от една страна трябва да се пресъздаде духът на мястото а от друга, намесата върху конструкцията трябва да бъде изключително щадяща и неинвазивна. 

 

Wanping Theater на Tongji Architectural Design Group Co., Ltd,  сребърна награда за 2021-2022г
 Концепцията на сградата е вдъхновена от характерното за китайската култура ветрило, а осветлението подчертава и пренася тази идея от фасадата към интериора. От концепцията, до създаването на сградата, светлинният дизайнер работи заедно с архитекта, така че всяка една архитектурна форма и обем да получат нужното количество светлина. 

 

Beijing Pageone Wudaokou Bookstore by Ldpi China Branch, бронзова награда за 2021-2022г

  

Концепцията за осветлението е базирана на изчистения и семпъл интериор и модерната фасада на сградата, а всички материали, „оцветени“ от светлината, посрещат гостите на библиотеката и ги въвеждат в една уютна и релаксираща обстановка, в която те, чрез книгите, могат да се срещнат с любимите си автори. 

 

Арт инсталация Blossoming Light на Чин Лянг Лю и Тен Хо, желязна награда за 2021-2022г

  

Дърветата с метална конструкция и вградено лед осветление, предоставят едно уникално светлинно шоу на посетителите на Тайван. По време на паузата между различните сцени, светлината в цялото външно пространство се променя бавно и създава една динамична обстановка, която да обгръща зрителя и да не го оставя да скучае. 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари