На 29 март тържественото откриват зала “Арена Ботевград"

Строителната компания „Р.С. Инженеринг” ЕООД е на финала на реализирането на един изключително интересен и атрактивен инженерингов проект – Многофункционална спортна зала с капацитет от 4000 места
25.03.2014
„Р.С. Инженеринг” ЕООД
316
Арена Ботевград, Р.С. Инженеринг, спортна зала, строителство, проектиране
Многофункционална зала „Арена Ботевград“
Източник: „Р.С. Инженеринг” ЕООД

 Строителната компания „Р.С. Инженеринг” ЕООД е на финала на реализирането на един изключително интересен и атрактивен инженерингов проект – Многофункционална спортна зала с капацитет от 4000 места в град Ботевград. Общината в Ботевград е главен инициатор и възложител на обществената поръчка, чийто продукт ще радва спортната общественост в града и страната.
Вдъхновението, старанието, всеотдайността и високият професионализъм на мениджърския и изпълнителски екип на сроителното дружество направиха възможно достигането на този ден – 29.03.2014 г., когато “Арена Ботевград“ ще бъде открита тържествено.
Разположена на красиво и комуникативно място от града, сградата притежава всички характеристики на едно модерно многофункционално спортно съоръжение.
Застроената й площ е 4 590 кв.м., а разгънатата застроена площ е 9 520 кв.м.
Основния пешеходен подход се осъществява през новоизградено специално за залата, красиво площадно пространство, обогатено с фонтан, алеи с пейки и зелени площи.
Сградата е с компактна изчистена форма, развита на четири функционални нива. Kонструкцията й е смесена монолитна, стоманобетонова, скелетна със стоманобетонови шайби.
Пластичната северна фасада на сградата провокира въображението като драпирана завеса, зад която зрителят ще може да се наслади на спортния спектакъл.
Всички фасади на Многофукнционалната спортна зала Арена Ботевград са вентилируеми.
Входове/изходите на сградата са осем - главните шест вход/изхода за зрители са разположени на северната фасада и са интегрирани във витрини, които оформят входните пространства. На източната фасада са вход/изходите за спортисти, журналисти и ВИП гости. Входовете въвеждат в предверия с контролни пропускателни постове, каси и фоайе. Достъпът до различните нива на сградата се осигурява от четири стълбищни клетки и два асансьора.
Игралната зала е с капацитет от 4 000 седящи места. Теренът на игрището е с размери 24/44 м и отговаря на изискванията за игралните полета за баскетбол , волейбол и хандбал, с необходимата им сервитутна зона. Светлата височина на игралната зала е 12,85 м. Местата за зрители са разположени на трибуни.
Основният режим на използване на залата е за спорт..
Игралното поле е покрито с разглобяем дървен под . Разглобяемостта на настилката позволява безопасното използване на залата и за не-спортни цели, като концерти, изложения и други светски събития. Осигурена е възможност да се монтира допълнително сглобяема сцена. Капацитетът при концерти е 2 000 седящи места.
Седалките за трибуните, както и местата във ВИП-ложата отговарят на високите изисквания за ергономичност и удобство.
За осигуряване на оптимален звуков комфорт са монтирани акустични панели и озвучителна система. 
По протежение на източната, южната и западната фасадни стени на стортната зала са разположени основните обслужващи помещения - съблекални за спортистите, треньорите и съдиите, конферентна и заседателни зали, офиси, лекарски кабинет, допинг лаборатория, апаратна, коментаторски кабини и телевизионно студио, помещения за охрана, гардероб, тоалетни за гостите на залата.Всички те са съобразени с капацитета на спортната зала и отговарят на нормативните изисквания.
Екстериорното пространство на Арена Ботевград, с площ около 4 дка, е изпълнено така, че да се подчертава елегантната и стилна визия на сградата. Площада пред залата е с акценти на ключови места – фонтан и пилон за знаме, разположени в централната ос на залата подчертават главния вход, две групи пилони за знамена в двата края на главната северна фасада рамкират и насочват към останалите входове за зрители, ефектно осветление от вградени в настилката прожектори нощем осветява пластичната фасада, а главния вход на залата е акцентиран допълнително и от цветно LED осветление. По контурите на площадното пространство са ситуирани зелени площи с места за сядане.
Проектант на сградата е архитектурно бюро“ Амфион“, а независимият строителен надзор е извършен от „Евробилд“ ЕООД.
Строителната компания „Р.С.Инженеринг“ ЕООД изгради многофункционалната зала „Арена Ботевград“ за срок от 2 години и красотата на сградата вече радва всички, които я виждат. Изпълнена по всички съвременни изисквания и нормативи, с вложени висококласни материали и оборудване, тази зала има всички основания да се превърне в емблема на отличната инженерингова работа на строителната фирма, а също и в емблема на развиваната спортна традиция и инициативността на Ботевградската община. Само на 40 км от столицата, с оптималната си вместимост, това запомнящо се съоръжение ще може да се ползва за състезания от републикански и международен характер, както и за концерти и изложения.

+2
Автор: „Р.С. Инженеринг” ЕООД
Закони Нормативна база Коментари