На фокус – бетонните павета и плочи

Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на пътеките и алеите в двора.
15.05.2017
Румяна Бонева
17
настилки, паваж, бетонен паваж, дворна настилка
Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на двора
Източник: www.gradina.acasa.ro

Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на пътеките и алеите в двора. Те са “пътните артерии”, по които обхождаме различните кътове в дворното пространство и изборът на подходяща настилка за тях е важен, с оглед характерното им предназначение и сигурността за обитателите на дома. Бетонните павета и плочи се характеризират с по-дълъг живот от асфалта и освен, че се предлагат на съвсем приемлива цена, са практична и подходяща алтернатива за което и да е кътче в двора.


Защо да заложим на бетонни изделия
Бетонът е един от най-старите и най-произвеждани строителни материали в света. Основни фактори за това са неговият естествен произход и висока устойчивост. И до днес се възхищаваме на Пантеона в Рим, построен преди повече от 2000 години от бетон. В производството му се влагат природни материали - цимент, вар, вода, пясък или чакъл, поради което притежава свойствата на естествен продукт – при топлина леко се разширява, а при студ се свива. Освен това бетонът е екологичен материал, при употребата му не се замърсява околната среда и е изцяло рециклируем. Продуктите от бетон се отличават с висока устойчивост при замръзване и силни горещини, дълъг живот и минимални усилия за поддръжка. Притежават разнообразни форми, размери, цветове и повърхностна структура. Естественият им цвят е сив, но могат да бъдат и оцветени в керемидено червено, кафяво, жълто, антрацит и охра.


Според видът на повъхността се разграничават два типа бетонни изделия:
-   С видима повърхност – повърхността се обработва единствено с кварцов слой;
-   С бляскава повърхност – така наречените мити изделия, при които естественият фон е фино подчертан от оголени лъскави камъчета


Според начина на производство различаваме изделия от пластичен бетон, изляти в направени за целта калъпи и вибропресовани изделия, които се отличават с голяма здравина, точни размери и елегантен дизайн.


Кога и къде се появяват
Бетонните павета се появяват за пръв път в Дания след Втората Световна война, поради критичен недостиг на традиционния за региона материал – тухлите. Оказали се завидно издържливи, предвид десетките години екплоатация. Само видът им не бил никак атрактивен, даже скучен и “суров”. В сравнения с тях, бетонните плочи, известни понастоящем като тротоарни плочи, притежават по-рафинирана визия и естетическо излъчване, за сметка обаче на своята здравина. 


Универсална красота
Местните производители предлагат богата гама от бетонни продукти по отношение на форма, цвят, здравина и начин на монтаж. Изделията притежават универсален чар и придават стил и индивидуалност на всеки дом. Употребата им в градска среда има естетическо и художествено значение, обогатявайки пространството. Произвеждат се с помощта на висококачествени технологии, благодарение на което притежават редица допълнителни предимства – подобрени технически и естетически характеристики, възможност за разнообразни повърхности и оцветяване, лесно полагане и разбира се, добрата цена. Лесна ли е поддръжката – Да, това е бетон и всичко, от което се нуждае е почистване с метла. 


Предимства на вибропресованите изделия


 • Идеалните им геометрични форми способстват бързо и лесно напасване при полагане – позвовяват редене в разнообразни комбинации по цвят и форма  
 • Възможност за създаване на разнородни декоративни повърхности с различни по размер фракции
 • Създават добро сцепление и елиминират риска от подхлъзване на хора или превозни средства
 • Износоустойчиви и не се изтриват
 • Изключително дълготрайни са, тъй като достигат максимална якост още при процеса на производство
 • Подобрените продукти не се нагряват дори и при високи температури
 • Осигуряват пропусквивост на водата през сухата фуга и дренажния слой, подпомагайки естествената инфилтрация на водата в почвата
 • Не увреждат почвата, дори създават условия за нейното подхранване
 • В случай на ремонтни дейности могат да се отстраняват и пренареждат
 • Издържливи на многократно замръзване и топене, в сравнение с настилките от пластичен бетон
 • Не променят структурата и релефа си


Недостатъци


 • Възможно е паветата да попият случайно изтеклите автомобилни масла. При подобни ситуции е необходимо почистване с обезмаслител и пароструйка.
 • Предвид използваните в производството пигменти с течение на времето е възможна промяна на оцветяването
 • При неправилно положени настилки се появяват плевели 


 


Технология на полагане
Вибропресованите бетонни настилки се опаковат на европалети, благодарение на което се улеснява не само транспортирането и съхранението им, но и използването на специални механизирани машини за полагне. За препоръчване е настилката да се полага върху пясъчно легло, което ще гарантира нейното качество и дълъг живот. Теренът задължително се подравнява и трамбова. Полага се дрениращ пласт от чакъл, твърда основа и посипка от пясък. За да се гарантира равномерното полагане на настилката се подравнява самия терен, без да се разчита на пясъчния слой. В противен случай е твърде възможно паветата да се разместят. 


Перспективен продукт
Бетонните продукти се характеризират с редица възможности за производство и монтаж. Отличителната им здравина и екологични параметри, широкият спектър на приложение и забележителните естетически достойнства отреждат водещите позиции на този вид настилки сред многообразието от строителни продукти.         

+5
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари