На фокус – бетонните павета и плочи

Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на пътеките и алеите в двора.
15.05.2017
Румяна Бонева
6686
настилки, паваж, бетонен паваж, дворна настилка
Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на двора.
Източник: www.gradina.acasa.ro

Бетонният паваж придава солидност и живописно излъчване на пътеките и алеите в двора. Те са “пътните артерии”, по които обхождаме различните кътове в дворното пространство и изборът на подходяща настилка за тях е важен, с оглед характерното им предназначение и сигурността за обитателите на дома. Бетонните павета и плочи се характеризират с по-дълъг живот от асфалта и освен, че се предлагат на съвсем приемлива цена, са практична и подходяща алтернатива за което и да е кътче в двора.


Павираната настилка създава контраст и подчертава акцентите. Източник: www.installitdirect.com


Защо да заложим на бетонни изделия
Бетонът е един от най-старите и най-произвеждани строителни материали в света. Основни фактори за това са неговият естествен произход и висока устойчивост. И до днес се възхищаваме на Пантеона в Рим, построен преди повече от 2000 години от бетон. В производството му се влагат природни материали - цимент, вар, вода, пясък или чакъл, поради което притежава свойствата на естествен продукт – при топлина леко се разширява, а при студ се свива. Освен това бетонът е екологичен материал, при употребата му не се замърсява околната среда и е изцяло рециклируем. Продуктите от бетон се отличават с висока устойчивост при замръзване и силни горещини, дълъг живот и минимални усилия за поддръжка. Притежават разнообразни форми, размери, цветове и повърхностна структура. Естественият им цвят е сив, но могат да бъдат и оцветени в керемидено червено, кафяво, жълто, антрацит и охра.


  Разнородни повърхности с различни по размер фракции.                                  Мити павета и тротоарни плочи.


Според видът на повъхността се разграничават два типа бетонни изделия:
-   С видима повърхност – повърхността се обработва единствено с кварцов слой;
-   С бляскава повърхност – така наречените мити изделия, при които естественият фон е фино подчертан от оголени лъскави камъчета


Според начина на производство различаваме изделия от пластичен бетон, изляти в направени за целта калъпи и вибропресовани изделия, които се отличават с голяма здравина, точни размери и елегантен дизайн.


Кога и къде се появяват
Бетонните павета се появяват за пръв път в Дания след Втората Световна война, поради критичен недостиг на традиционния за региона материал – тухлите. Оказали се завидно издържливи, предвид десетките години екплоатация. Само видът им не бил никак атрактивен, даже скучен и “суров”. В сравнения с тях, бетонните плочи, известни понастоящем като тротоарни плочи, притежават по-рафинирана визия и естетическо излъчване, за сметка обаче на своята здравина. 


Дизайнерски решения за стил и индивидуалност. Източник: www haammss com


Универсална красота
Местните производители предлагат богата гама от бетонни продукти по отношение на форма, цвят, здравина и начин на монтаж. Изделията притежават универсален чар и придават стил и индивидуалност на всеки дом. Употребата им в градска среда има естетическо и художествено значение, обогатявайки пространството. Произвеждат се с помощта на висококачествени технологии, благодарение на което притежават редица допълнителни предимства – подобрени технически и естетически характеристики, възможност за разнообразни повърхности и оцветяване, лесно полагане и разбира се, добрата цена. Лесна ли е поддръжката – Да, това е бетон и всичко, от което се нуждае е почистване с метла. 


Павета двойно Т в естествен цвят и оцветени. www.gs-bg.com                  Тротоарни бетонни плочи.www.tashev-galving.com


Предимства на вибропресованите изделия


 • Идеалните им геометрични форми способстват бързо и лесно напасване при полагане – позвовяват редене в разнообразни комбинации по цвят и форма  
 • Възможност за създаване на разнородни декоративни повърхности с различни по размер фракции
 • Създават добро сцепление и елиминират риска от подхлъзване на хора или превозни средства
 • Износоустойчиви и не се изтриват
 • Изключително дълготрайни са, тъй като достигат максимална якост още при процеса на производство
 • Подобрените продукти не се нагряват дори и при високи температури
 • Осигуряват пропусквивост на водата през сухата фуга и дренажния слой, подпомагайки естествената инфилтрация на водата в почвата
 • Не увреждат почвата, дори създават условия за нейното подхранване
 • В случай на ремонтни дейности могат да се отстраняват и пренареждат
 • Издържливи на многократно замръзване и топене, в сравнение с настилките от пластичен бетон
 • Не променят структурата и релефа си


Недостатъци


 • Възможно е паветата да попият случайно изтеклите автомобилни масла. При подобни ситуции е необходимо почистване с обезмаслител и пароструйка.
 • Предвид използваните в производството пигменти с течение на времето е възможна промяна на оцветяването
 • При неправилно положени настилки се появяват плевели


Подготовката на терена гарантира равномерно полагане. www.chircobrospaving.com


Технология на полагане
Вибропресованите бетонни настилки се опаковат на европалети, благодарение на което се улеснява не само транспортирането и съхранението им, но и използването на специални механизирани машини за полагне. За препоръчване е настилката да се полага върху пясъчно легло, което ще гарантира нейното качество и дълъг живот. Теренът задължително се подравнява и трамбова. Полага се дрениращ пласт от чакъл, твърда основа и посипка от пясък. За да се гарантира равномерното полагане на настилката се подравнява самия терен, без да се разчита на пясъчния слой. В противен случай е твърде възможно паветата да се разместят. 


Мозайка от павета тип Милано. Източник:www.omidecor.in


Перспективен продукт
Бетонните продукти се характеризират с редица възможности за производство и монтаж. Отличителната им здравина и екологични параметри, широкият спектър на приложение и забележителните естетически достойнства отреждат водещите позиции на този вид настилки сред многообразието от строителни продукти.    


    

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари