На фокус - стоманените улуци

Независимо колко качествен полимер е използван при производството на пластмасовите улуци, стоманата със сигурност ще надживее всеки такъв материал.
14.03.2016
Линдаб България
51
улуци, стоманени улуци, Линдаб, водоотвеждане, стомана
Стоманената покривна водоотвеждаща система е изключително дълготрайна
Източник: Линдаб България, www.lindab.bg

Преди да се направи сравнение между стомана и други метали, стои въпросът за PVC улуците. Освен ниската първоначална инвестиция, пластмасовите улуци изостават спрямо металните по всички други критерии като: издръжливост във времето, устойчивост на геометричните форми, устойчивост на цвета, разходи за поддръжка и др.
Материал 
Независимо колко качествен полимер е използван при производството на пластмасовите улуци, стоманата със сигурност ще надживее всеки такъв материал. Важен елемент, за да се случи това, се явява антикорозионната защита, която се осигурява от допълнително нанесено цинково покритие върху стоманеното ядро. То е двустранно и се измерва в гр./кв.м.  Масово предлаганите в търговската мрежа продукти се произвеждат от суровина  с до 140 гр./кв.м. цинково покритие, за да се постигне по-ниска цена. Това обаче, според компании, специализирани в производството на покривни водоотвеждащи системи, е крайно недостатъчно. Съществуват стандарти, в които минималното покритие на стоманата за влагане в екстериорни продукти, трябва да бъде 275 гр./кв.м. Цинкът има способността да се „самолекува”!  При драскотини и в местата на срязване,  се наблюдава образуването на защитен слой от т.н. „мигриращи” цинкови йони.
Времето
Износването на всеки материал се дължи на атмосферните условия – UV лъчение, дъжд, сняг, лед, вятър и т.н. При улуци и водосточни тръби, реакцията на температура  обаче, се явява най-важният показател.
В сравнение с алуминий и пластмаса, стоманата има много малка амплитуда на свиване и разширяване под влияние на температурата. Това означава, че монтираната стоманена покривна водоотвеждаща система е много по-дълготрайна, тъй като връзките и фиксиращите  точки няма да бъдат подложени на толкова силно деформиращо напрежение.
За да се отстрани почти изцяло риска от деформация и разхлабване на връзките, се препоръчва система, която има свързващи елементи с уплътнения и дължина на улуците 3 или 4 метра. Меките уплътнения поемат температурните разширения, а пресметнатата дължина на улуците ограничава разширенията(свиванията) да поносим максимален лимит. Залепване  с калай, силикон или каквато и да е друга спойка е силно непрепоръчително.
Цветно покритие
Листовата стомана е материал , който в днешно време рядко се ползва, търси и предлага в класическия си вид – стомана  и цинково защитно покритие. Над цинка има полиестерно цветно покритие, което освен допълнителна защита, предоставя и възможност за постигане на по-красиви и цветни фасади и стрехи.  Покритията са различни, като има такива, които са по-плътни и имат гранулирана структура, която допълнително предпазва от надрасквания. Тези цветни покрития добавят години живот към продукта.
Трябва да се обърне внимание на следното:  Листовата стомана с полиестерно покритие в най-широката си употреба се използва за индустриални сгради, за техните стени и покриви. Това логически обуславя всеки лист да има външна и вътрешна страна. Външната цветна страна е от споменатият вече полиестер, в няколко варианта. Вътрешната обаче, е със значително по-тънко покритие от епоксиден лак (най-често сивкав на цвят). Такъв материал не е удачен за вашите улуци, защото епоксидният лак, за разлика от случаят с покрив или стена остава открит към капризите на метерологичното време. При употреба на  стена или покрив, вътрешната страна остава скрита и защитена от слънце и влага.  
Качествените стоманени улуци с цветно покритие са с цветно полиестерно покритие с еднаква дебелина от двете страни. 
Скоби(куки)
Скобите, на които се поставят улуците са конструкцията, която държи улука. Важно е да са с достатъчна дебелина и да имат същото защитно покритие и цвят като водоотвеждащата система. Препоръката е да са с дебелина най-малко 3 мм, най-добре 4 мм. Това прави улука много устойчив, предотвратява изкривявания по цялата дължина и на практика локализира възможните изкривявания в зоната на действие на приложената сила.
Всъщност какви сили могат да застрашат цялостта на един улук? 

  • Плъзгащи се по покрива заледени снежни маси;
  • Поетапно замръзване на вода и сняг и натрупването им в  улука;
  • Падащи клони от близки дървета;
  • Падащи хора. Извън шегата, ако скобите са здрави и на разстояние 60-70см., може спокойно да издържат висящ на улука човек. Дори да се получи изкривяване, няма да има проблем с цялостното отвеждане на водата. 

Важно е  да се отбележи, че стоманата най-екологичния материал - тя е 100% рециклируема и при производството й се отделят най-малко вредни въглеродни емисии, в сравнение с другите материали, използвани за производството на покривни водоотвеждащи системи.
Извод: При спазване на всички изисквания за производство от качествени материали, със защитно покритие и правилен монтаж, то стоманените улуци и водосточни тръби имат значителен шанс да издържат над 70 години без грижи относно тяхната поддръжка! 

Автор: Линдаб България
Закони Нормативна база Коментари