Нашият домашен SPA оазис (SPA и зоната за релакс удома)

Не сте ли си мечтали и вие да пренесете SPA процедурите в уюта на собствения си дом?
15.07.2017
Теменужка Захариева
1007
сауна, домашно СПА, парни бани, душ кабина, spa процедури
Дизайнът на банята също е важен за създаване на спа атмосфера.
Източник: Pinterest

Все по-забързаният модерен начин на живот предизвиква и успоредно нарастване на необходимостта от пълноценна почивка и разтоварване, а какво по-удобно и достъпно средство за това от един домашен SPA оазис. Не сте ли си мечтали и вие да пренесете SPA процедурите в уюта на собствения си дом? Да се наслаждавате на пълно отпускане сред облаци пухкава пара, на удоволствието от масажа с водни струи, на последните иновации, позволяващи ни звукотерапия и цветотерапия на крачки от собственото ни легло?Хоризонтален душ. Източник:  Dornbracht


Или да си инсталираме специален душ за масаж на краката, на гърба или хоризонтален душ – предлагат се от Dornbracht под името TRANSFORMING WATER (преобразяващата вода). Идеята е чрез комбиниране на различни температури и режими на потока при различно налягане на водата да се стимулира дълготрайно усещане за благополучие в тялото.


Комфорт чрез модерна баня с хидромасажни душове. Източник:  Dornbracht

Mодерните парни бани често са оборудвани с ароматизатори, хидромасажни душове, дори с тонколони и радио. Управлението е от компактен дисплей, с който може да се настройва температурата, да се задействат различни режими. На пазара можем лесно да намерим продукти за оборудване на едно съвременно домашно СПА, включително на сауни, инфрачервени кабини, парни бани, солени кабини, ледени кабини и шезлонги. Можем да избираме между комбинирано джакузи с душ кабина и парна баня, комбинирана сауна с парна баня и душ кабина или парна душ кабина с хидромасажна вана, например. Или да обединим в едно повечето от тях! Както е в KLAFS SANARIUM със SaunaPUR® - с него можете да превърнете сауната ви в пет различни вида бани: в зависимост от това дали ще изберете тропическа баня, топла въздушна баня, мека парна баня или билкова вана, SANARIUM със SaunaPUR® автоматично настройва влажността и температурата. А ако търсите особено мека атмосфера, позволяваща ви да се отпуснете и да се почувствате добре, опитайте с температура около 60 ° C и влажност до 55%.


  
Елегантна сауна. Източник:www.digsdigs.com                                             Парна баня с удобно място за сядане. Източник: www.lifeinsketch.com


Познати са ни традиционните финландска сауна и руска баня, но днес вече можем да се радваме на модерна сауна у дома, изградена по поръчка. Тя може да се комбинира с цветотерапия и звукотерапия, с използване на ароматични масла и билки, за да има още добър ефект и да изпитаме още по-приятни изживявания. Съществува и така наречената инфра сауна или ИЧ сауна, при която помещението се затопля от излъчватели на инфрачервени лъчи. Счита се, че поради по-ниската температура и влажност от финландската сауна тя е много по-щадяща и е предпочитана от по-възрастни хора, хора страдащи от сърдечни проблеми, артрит, екземи, и др.  Естествено, за всеки вид сауна има препоръчителни начини на използване, за да бъде тя напълно безопасна.


Чували сме също така, че в същите тези северни страни заедно със сауната студът има също толкова важно терапевтично значение и охлаждането върви заедно със сауната. Затова напоследък се предлагат за домашна употреба така наречените Snow cabins ("Снежни кабини") – охладени до минусови температури, те се считат за особено полезни за стимулиране на кривообръщението и засилване на метаболизма.


SaltProX.  Източник -  Klafs


Напоследък нараства популярността и на солните стаи – задължителна добавка към по-лусозните СПА услуги. Счита се, че те подобряват дишането и имат благотворно влияние върху здравето с анти-бактериалните си свойства и богатството на микро-минерали. Но това вече може да се прави и у дома - SaltProX е компактно устройство, създадено от Microsalt, с помощта на което всяка домашна сауна или инфрачервена кабина може да придобие свойствата на такава солна стая.


Това е "технологичната" част на спа-терапиите, но винаги можем да се възползваме от козметичната и емоционалната сила на спа-терапиите у дома дори и да нямаме специално спа-оборудване. Терминът СПА е съкращение от латинското Sanus per aquam (оздравяване чрез вода), но днес той се свързва с всякакви процедури, включително и не само водни, за отпускане и възстановяване, много от които могат да бъдат достъпни и само при наличие на вана и душ. Достатъчно е да си осигурим удобства като място за сядане и хидромасажен душ или място за почивка, отпускаща атмосфера с подходяща светлина и/или свещи, приятна музика, ароматни масла или соли за ваната, пухкави хавлии и козметични процедури, които да помогнат за пълноценната ни почивка и заедно с това за нашето  разкрасяване. 
 


Сауна у дома. Източник: Pinterest


Поглезете се, поставете малка масичка близо до ваната, за да можете лесно да достигнете чашата със сок или вино, маските за лице и коса, ексфолианта, четката за масаж...Не забравяйте естествени цветя или ароматни клонки лавандула в подходящ съд, или от евкалипт вързани за самия душ – както можете да видите на снимката - така изпаренията от душа ще усилят аромата му. За един домашен СПА оазис е важна атмосферата, усещането, че можем да се отпуснем и да се откъснем поне за малко от напрежението зад стените на дома ни, да се насладим на удоволствието от допира с водата, естествените материали и аромати.  Конкретният дизайн, разбира се, е свързан с обема на инвестициите, които сте планирали, но дори и в една малка стандартна баня можем да добавим естествено дърво, зеленина, меки пухкави хавлии, малко свещи и аромата на естествените масла, с които страната ни е известна.
 


Светлината на свещи и ароматните масла действат релаксиращо. Източник: Dailymotion


Аако предпочитате да съчетаете вашите СПА процедури с туризъм и изживяване на непознати усещания, имайте предвид, че по света се предлагат най-невероятни процедури. В Yaan Wellness spa в  Mexico се предлагат оздравяващи терапии чрез звук, в Пукет, Тайланд предлагат масаж, съобразен с вашата кръвна група, на Малдивите – терапия чрез сън и т.н. 


Според последните данни на  Global Wellness Institute така наречената wellness икономика в световен мащаб е нараснала с 10,6% от 2013 г. насам до 3,7 трлн. долара, което далеч надхвърля световния БВП, a уелнес туризмът - с 14%, което е повече от два пъти по-бързо от нарастването на общия туризъм - с 6.9%. Но по-интересни са твърденията, че правителствата се отдалечават от брутния вътрешен продукт и като мярка за обществения напредък насочват вниманието си към измерване конкретно на благополучието. 

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари