Настолните лампи - функционално осветление или дизайнерски акцент

Ако искате да допълните интериора на жилището си с оригинален и функционален акцент, определено трябва да заложите на настолна лампа.
07.03.2023
Мила Стоянова
1268
осветление, лампи, led лампи, настолни лампи
Дизайнерски настолни лампи.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Настолните лампи могат да играят ролята едновременно на практични осветителни тела с дизайнерски акцент в дома ни. Тяхното приложение е универсално. Като настолни лампи, например, те осигуряват добра зонална светлина без отблясъци, която може да бъде насочена. Като нощни лампи, от друга страна, те създават и настроение, и светлина за четене, или комбинират и двете.

Настолните лампи допълват по хармоничен начин обзавеждането на всяко помещение. Ето защо изборът на цветове, форми и материали ни представят тези осветителни интериорни аксесоари в изключително разнообразие от разновидности.


Източник: www.videnov.bg

Ако искате да допълните интериора на жилището си с интересен и функционален акцент, определено трябва да заложите на настолна лампа. Тя може да бъде подходящ аксесоар за Вашата дневна, спалня или антре. В детската стая тя би могла да се превърне в интересен „светещ“ приятел на Вашето дете, докато учи или твори. И разбира се, за Вашия home office тя е абсолютна необходимост. Тук е важно да заложите на нейните функционални характеристики като вид осветление, възможности за насочване на светлината, удължаване и скъсяване на лампиона и други.Източник: www.videnov.bg

Специалистите препоръчват лампата за Вашето бюро да бъде с LED осветление. LED настолните лампи обикновено имат най-контролираните лъчи, тъй като светодиодите са източници на насочена светлина. Ако работите продължително у дома, използването на LED лампа ще бъде по-евтино от халогенната. Въпреки, че първоначалната цена на LED настолната лампа обикновено е по-висока, разходите за нейното използване са значително по-ниски, като използват едва 1/5 от количеството енергия от една халогенна лампа. Освен това LED лампите работят „хладно“, докато халогенните крушки могат да се нагорещят много.

Обърнете внимание и на регулирането на силата на светлината. Например, ако работите на компютър ще имате нужда от по-малко насочваща светлина, отколкото ако пишете или четете. Ето защо е важно да определите за какви цели ще я използвате, за да заложите на правилните функционалности.

  Дизайнерски настолни лампи.      Източник: www.videnov.bg

Настолните лампи осветяват стаята, но и служат като декоративни дизайнерски елементи на дома. Цветът допринася много за това. Препоръчваме Ви да заложите на  настолни лампи в благородно черно или златно, както и във вечно бяло или модерно сребристо. Ръчно направените дизайнерски настолни лампи ще придадат уникалност на Вашето жилище. За да привлечете вниманието изберете лампата си в ярки цветове. Можете да поставите цветни акценти с настолни лампи в розово, синьо, оранжево, червено или жълто. Ако пък искате да заложите на дискретност, бихте могли да изберете класическа настолна лампа в бледи скандинавски цветове като бежово, сиво и резида.

Разбира се, лампата може да бъде фокусна точка на дизайна, но понякога искате тя просто да се слее с фона. Например, една малка бяла настолна лампа може визуално да се слее с бели стени, оставяйки акцента върху други по-ярки мебели в стаята.


Източник: www.videnov.bg

Настолните лампи от дърво изглеждат много естествени и създават уютна и комфортна атмосфера. Освен това дървото е знак за екологичност и връзка с природата.

Като част от декора на жилището, настолните лампи могат да допълват или да играят главна роля в осветяването на помещението.  Обикновено се позиционират на плоски повърхности, което им дава височина за меко осветяване на стаята. Ако имате нужда от повече светлина, отколкото може да предложи една настолна лампа, бихте могли да поставите няколко такива в цялата стая.


Източник: www.videnov.bg

Тя може да бъде чудесно допълнение към всекидневна, която се нуждае само от малко допълнително осветление рано сутрин или вечер, когато естествената светлина не е достатъчна. Малка масичка до фотьойл или диван може да се превърне в естествено място за стилна настолна лампа, която може да допълни околната светлина в помещението. Бихте могли да поставите диван със странични масички, на всяка от които да има лампа. Тази стратегия ще ви помогне да създадете балансиран вид и усещане, което внася симетрия в осветлението и декора.


Източник: www.videnov.bg

Когато избирате допълнително осветление за спалнята си, не забравяйте, че нощните лампи, окачени на стената са добро решение и спестяват място. По този начин всеки от партньорите ще разполага със собствена светлина. Това не пречи да изберете и настолна лампа за тоалетката си или читателския кът около библиотеката, които да са в различен стил.

 
Източник: www.videnov.bg

Искате да обособите отделен кът в някоя стая - настолната лампа ще Ви помогне да го откроите. Това може да бъде релакс зона в дневната или на балкона, за която да използвате настолна лампа с голям абажур и приглушена светлина или няколко малки лампи, разпръснати по стената или около зоната за сядане.

Настолната лампа в антрето е голям хит за почитателите на ретро интериора. Освен това подчертава класата и стила на домакините още при влизането в жилището. Ролята ѝ би могла да бъде и доста функционална като се има предвид, че това помещение обикновено няма прозорци, а ние често оправяме последните щрихи пред огледалото именно тук.

 
Дизайнерски настолни лампи.     Източник: www.videnov.bg

И за да завършим подобаващо, не забравяйте да подчертаете и личния си стил при избора на осветление за дома. Настолните лампи са наистина добро решение за допълване на осветлението, без да се налага да ремонтирате и изграждате наново електрическата инсталация на жилището си.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари