Настолните лампи преобразяват домашния интериор

Настолните лампи са важен елемент от допълнителното осветление и необходим помощник за визуално маркиране на отделни кътчета от дома или за акцентиране върху интересен предмет.
14.12.2015
Румяна Бонева
5
настолни лампи, осветление, осветителни тела, интериор
Ултрамодерна визия вън от класическите форми
Източник: www.furniturefashion.com

Често се чудим какво липсва в декора на дома, а настолната лампа може да се окаже липсващият завършващ елемент. Причудливият танц на сенки и светлини изкусно преобразява облика на целия домашен интериор. Осветлението е задължителен аспект от проектирането на интериорния план, а вида и предназначението на осветителните тела до голяма степен предопределя ефективното изпълнение на ежедневните ни задачи. 

Настолните лампи са важен елемент от допълнителното осветление и необходим помощник за визуално маркиране на отделни кътчета от дома или за акцентиране върху интересен предмет. Заедно с това тези осветителни тела концентрират голям поток от светлина именно там, където се нуждаем от нея – на бюрото, в домашния офис, над удобното кресло за четене и къде ли още не. Освен че са важен аксесоар за почти всяка стая, настолните лампи подчертават стила и цветовете на помещението. Друг съществен фактор е възможността да преместим лампата където и когато ни е необходима.

Видове и стил 
Съществуват много видове настолни лампи съобразно конкретната стилова концепция. Много хора предпочитатат изчистените линии на минималистичния стил, други пък залагат на пищното присъствие и класическите форми. Важен момент при избора на настолна лапма е да се съобразим с конкретния ефект, който ще постигнем съобразно характерната идея на дизайна. Красивият порцелан, кристал или месинг придават класическа традиционна нотка, докато металните, стъклени или мраморни изработки провокират по-лъскаво и модерно излъчване.

Класическо присъствие 
Традиционно изработените настолни лампи приятно допълват класическия стил на интериора. Често избираме да ги поставим на нощното шкафче в спалнята, върху масичката в антрето или на друго място, където ще са ни от полза. При този тип акцента се поставя по-скоро върху функционалното предназначение, пред това да изпъкнем с интересен дизайн или детайл от изделието. Добре познатите форми често наподобяват цветя или гъби, а материалите, от които са изработени представляват нежна комбинация от клистал, месинг, порцелан, разнообразни текстилни материи и изкусно гравирани елементи. 

Мини акценти
Малки, дребнички, къси, вертикални или хоризонтални – те стоят като малки скъпоценни камъни и придават приказно звучене на интериора. Тези лампи се отличават с много добра ефективност на работа не само във всекидневната или хола, но и в малки помещения, например в гардеробната, коридора, килера. Формите им варират от изчистени плавни линии до модели с ориенталски нотки и мотиви.

Индустриален стил
Една съвременна тенденция, която съчетава здравина и високи технологии в едно. Настолните лампи представят директно в суровия си вид материалите и формата на изработка. Много хора намират подобни форми груби и неприветливи. За доста обаче това течение е изключително предизвикателство. Тук се залага на натурализма и то в пълния му смисъл – груби материали, недооформени детайли, тъмни цветове. Такъв стил е характерен за модерно високотехнологично обзавеждане, а нестандарстните форми изпъкват с по-голяма сила в просторни помещения, трапезарии и зали. 

Тропически и морски мотиви
Настолните лампи с тропически или морски мотиви оживяват целия интериор и създават весело настроение и усещане за спокойствие. Разнообразието от форми е изключително голямо – морски перли, миди, рибки, раковини и лодки. Разкошни изработки, комбинирани със стъклени елементи във формата на морски животни или камъни. Сами можем да си представим как подобна лампа ще украси лятната къща или вила.

Лампи в рустикален и винтидж стил
Във времената на високите технологии много от нас се стремят да внесат в дома си кътче от селската идилия и природа, не само защото са непринудено красиви, а и като начин да „избягаме“ поне за малко от забързания живот и градската атмосфера. Лампите в този стил  пресъздават неподправената природна красота в изработки от дърво, камък, клонки, морска трева, а също така и някой метали като мед, алуминий и стомана. Естествените материали, старинните ефекти и облицовки подчертават автентичната и неподправена визия. Ръчно изработените лампи във винтидж стил придават оригиналност и характерен стил на интериора. Не е задължително домът ни да се намира в планината или край морският бряг за да се насладим на съблазнително красивите селски мотиви. Настолните лампи в този стил често обрисуват и елементи от дивата природа – птици, диви животни, естествени кожи, рога, риби, дървесни корени и клони, дънери и др. 

Ултрамодерни 
Любителите на съвременните модерни схващания са изправени пред истинско предизвикателство, що се касае до избора на настолни лампи за дома. Тук високите технологии вървят стремително нагоре в изработването на изделия уникати, разбира се ръка за ръка с висококачествени материали и иновативни похвати. Интернет пространството предлага оригинални изработки с артистична и модерна визия, на които трудно бихме могли да устоим. Настолната лампа е вън от сянката на класическите форми, създадена преди всичко за да предизвика онзи „уау“ ефект и адмирации у гостите с нестандартното си излъчване.

Настолната лампа е важен елемент от интериора, както от практична, така и от функционална гледна точка. Какъв вид ще изберем зависи преди всичко от характерната дизайнерска концепция и начина, по който искаме да изразим себе си в цялостната инериорна тема.

+7
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари