Настолните лампи преобразяват домашния интериор

Настолните лампи са важен елемент от допълнителното осветление и необходим помощник за визуално маркиране на отделни кътчета от дома или за акцентиране върху интересен предмет.
14.12.2015
Румяна Бонева
1885
интериор, осветителни тела, осветление, настолни лампи
Металните изработки говорят за класа и лукс.
Източник: www.kahramanaresort.com

Често се чудим какво липсва в декора на дома, а настолната лампа може да се окаже липсващия завършващ елемент. Причудливият танц на сенки и светлини изкусно преобразява облика на целия домашен интериор. Осветлението е задължителен аспект от проектирането на интериорния план, а вида и предназначението на осветителните тела до голяма степен предопределя ефективното изпълнение на ежедневните ни задачи. Настолните лампи са важен елемент от допълнителното осветление и необходим помощник за визуално маркиране на отделни кътчета от дома или за акцентиране върху интересен предмет. Заедно с това тези осветителни тела концентрират голям поток от светлина именно там, където се нуждаем от нея – на бюрото, в домашния офис, над удобното кресло за четене и къде ли още не. Освен, че са важен аксесоар за почти всяка стая, настолните лампи подчертават стила и цветовете на помещението. Друг съществен фактор е възможността да преместим лампата където и когато ни е необходима.
 


Пленителен танц на сенки.         Източник:www.lightism-global.com            Източник: www.dekrisdesign.com

Видове и стил 
Съществуват много видове настолни лампи съобразно конкретната стилова концепция. Много хора предпочитатат изчистените линии на минималистичния стил, други пък залагат на пищното присъствие и класическите форми. Важен момент при избора на настолна лапма е да се съобразим с конкретния ефект, който ще постигнем, съобразно характерната идея на дизайна. Красивият порцелан, кристал или месинг придават класическа традиционна нотка, докато металните, стъклени или мраморни изработки провокират по-лъскаво и модерно излъчване.
 


Настолните лампи преобразяват домашния интериор.   Източник: www.pavilionbroadway.co.uk

Класическо присъствие 
Традиционно изработените настолни лампи приятно допълват класическия стил на интериора. Често избираме да ги поставим на нощното шкафче в спалнята, върху масичката в антрето или на друго място, където ще са ни от полза. При този тип акцентът се поставя по-скоро върху функционалното предназначение, пред това да изпъкнем с интересен дизайн или детайл от изделието. Добре познатите форми често наподобяват цветя или гъби, а материалите, от които са изработени представляват нежна комбинация от кристал, месинг, порцелан, разнообразни текстилни материи и изкусно гравирани елементи. 
 


Настолните лампи в интериора. Източник: www.decoradvisor.net                                 Източник: www.my-light.ru

Мини акценти
Малки, дребнички, къси, вертикални или хоризонтални – те стоят като малки скъпоценни камъни и придават приказно звучене на интериора. Тези лампи се отличават с много добра ефективност на работа не само във всекидневната или хола, но и в малки помещения, например в гардеробната, коридора, килера. Формите им варират от изчистени плавни линии до модели с ориенталски нотки и мотиви.
 


Натуралистична визия в индустриален стил.   Източник: www.decoradorasbh.blogspot.com

Индустриален стил
Една съвременна тенденция, която съчетава здравина и високи технологии в едно. Настолните лампи представят директно в суровия си вид материалите и формата на изработка. Много хора намират подобни форми груби и неприветливи. За доста обаче, това течение е изключително предизвикателство. Тук се залага на натурализма и то в пълния му смисъл – груби материали, недооформени детайли, тъмни цветове. Такъв стил е характерен за модерно високотехнологично обзавеждане, а нестандартните форми изпъкват с по-голяма сила в просторни помещения, трапезарии и зали.

Тропически и морски мотиви
Настолните лампи с тропически или морски мотиви оживяват целия интериор и създават весело настроение и усещане за спокойствие. Разнообразието от форми е изключително голямо – морски перли, миди, рибки, раковини и лодки. Разкошни изработки, комбинирани със стъклени елементи във формата на морски животни или камъни. Сами можем да си представим как подобна лампа ще украси лятната къща или вила.
 


       
Настолни лампи в рустикален стил.  Източник: www.drokesantlerart.com     Антикварен модел във винтидж стил. www.homedecor.com


Лампи в рустикален и винтидж стил
Във времената на високите технологии много от нас се стремят да внесат в дома си кътче от селската идилия и природа, не само защото са непринудено красиви, а и като начин да „избягаме“ поне за малко от забързания живот и градската атмосфера. Лампите в този стил  пресъздават неподправената природна красота в изработки от дърво, камък, клонки, морска трева, а също така и някои метали като мед, алуминий и стомана. Естествените материали, старинните ефекти и облицовки подчертават автентичната и неподправена визия. Ръчно изработените лампи във винтидж стил придават оригиналност и характерен стил на интериора. Не е задължително домът ни да се намира в планината или край морския бряг, за да се насладим на съблазнително красивите селски мотиви. Настолните лампи в този стил често обрисуват и елементи от дивата природа – птици, диви животни, естествени кожи, рога, риби, дървесни корени и клони, дънери и др.
 


    Ултрамодерна визия. Източник: www.furniturefashion.com             Светлина - където и когато ни е необходима. www.furniturefashion.com

Ултрамодерни 
Любителите на съвременните модерни схващания са изправени пред истинско предизвикателство, що се касае до избора на настолни лампи за дома. Тук високите технологии вървят стремително нагоре в изработването на изделия уникати, разбира се ръка за ръка с висококачествени материали и иновативни похвати. Интернет пространството предлага оригинални изработки с артистична и модерна визия, на които трудно бихме могли да устоим. Настолната лампа е вън от сянката на класическите форми, създадена преди всичко за да предизвика онзи „уау“ ефект и адмирации у гостите с нестандартното си излъчване.

Настолната лампа е важен елемент от интериора, както от практична, така и от функционална гледна точка. Какъв вид ще изберем зависи преди всичко от характерната дизайнерска концепция и начина, по който искаме да изразим себе си в цялостната инериорна тема.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари