Настилките в градината

Решението за типа настилка на алеите и площадките, независимо от техния вид и размер са неотменима част от оформянето на дизайна в градината.
15.07.2009
Maя Янева
1082
настилки в градината, градина, екстериорни настилки, алеи
Настилките в градината
Източник: Още за къщата

Решението за типа настилка на алеите и площадките, независимо от техния вид и размер са неотменима част от оформянето на дизайна в градината. За разлика от пътните настилки те са не само комуникационни връзки, а и елемент, който изисква подходящо декоративно оформяне. Нещо повече, те участват в изграждането на градината като цялостен и прецизно разработен ансамбъл.

С помощта на определен вид и цвят настилка може да се оформят отделните тематични кътове, както и самата настлана площ да се превърне в обект за съзерцание и акцент, сама за себе си. В една професионално оформена градина от ландшафтен архитект настилката може да е допълнителен елемент за нейното индивидуално звучене. Настилките имат връзка с композицията, оразмеряването, избора на материали, както и технологията на полагане.

Връзка на настилките с околните части и тяхната връзка с останалите части в градината
Определящи за взимането на решение за типа настилки са желанието на клиента и типът градина. При търсенето на най-правилното композиционно решение ключови са практически функционални, естетически и не на последно място, финансови аргументи. Проектирането на настилките в дворното пространство като етап е най-добре да бъде успоредно с проектирането на сградата. Така няма да бъде нарушена цялостната концепция при оформянето на обекта.

Настилките в градината трябва да бъдат съобразени със нейното функционално зониране. Те трябва да се предвидят там, където са необходими. По-семплите решения включват пътека към къщата, площадка пред входа на къщата и дневната и евентуална връзка между тях. Понякога по-наситеното присъствие на пътеки и площадки в градината е с цел да се получи интересен рисунък на дворното пространство.

Настилките трябва да бъдат съобразени с възрастта на градината – ако те се изграждат при съществуваща растителност, от решаващо значение е запазването и ако проектът е за цялостно решение за растителност и настилки, те трябва да присъстват като част от цялото в дворното пространство.

Основната функция на пътеките в градината е да водят от улицата към къщата, към мястото за отдих, басейна, детския кът, барбекюто и т.н.

Решението за настилките, както и за размерът на пътеките и площадките е свързано с тяхното предназначение. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е кои пътеки са главни, кои второстепенни, кои са за движение на автомобили, кои пешеходни, кои ще се ползват от деца. Най-важната пътека е от входа на двора до входа на къщата.

Критерият за ширината на такава пътека в еднофамилна къща е да може да се движат по нея двама души, което е от 90 до 120 см. Целта на второстепенните пътеки е да има лесен достъп до всички зони в градината. Те обикновено са по-тесни – от 60 до 70 см. Големината на пътеките до голяма степен предопределя типа настилка, който трябва да изберем.

Основните видове настилки са няколко – незапечатани, настилки от плочи, паважни настилки, настилки от бетонови блокчета и плочи, затревени настилки.

Незапечатани – те се изграждат от баластра, сгурия, речни камъни, трошен камък. Техните основни характеристики са, че пропускат вода в по-долните земни пластове и не се прегряват през лятото, осигуряват благоприятен водно-въздушен режим за растителността. Те са от естествени материали, лесно се изграждат, евтини са, но са по-трудни за поддръжка. Дебелината на такава настилка се съобразява с очакваното натоварване на алеята. За пътеки дебелината е 8-10см, а за автомобили - 15-20 см.

Плочи – те са материал, който е много популярен за изграждане на градински настилки. В миналото плочите са били само от естествен камък. Сега асортиментът е обогатен с много видове плочи от естествени и изкуствени материали – гранит, керамика и др. Плочите в градината имат невероятен принос за ефектното оформяне на градината. Има много различни видове естествен камък - пясъчници, шисти, гнайс, варовик. Тяхната повърхност е грапава и много подходяща за настилки в двора. Можете да ги намерите правоъгълни, квадратни или в неправилна форма.

Естественият камък се добива от кариери чрез цепене, а други скални породи - например гранит и сиенит, те са твърди и се добиват само чрез машинно нарязване. Изключително мощни модерни машини с последни технологии, снабдени с диамантени дискове, позволяват камъкът да бъде отрязан и издялан с минимално усилие. Поради това има различни размери, дебелини и оформени с различен финиш. Естественият камък е доста по-скъп от бетонните настилки, но дори естествен камък, втора ръка има доста висока цена.

Естественият камък се употребява вече хиляди години и представлява една от най-ранните човешки технологии - способността да се строят проходими пътища. Трайността на подобна настилка може да ни надживее. Всеки един камък е уникален, естествен продук с текстура и цвят, определени от хилядолетния геологичен процес, а не от модерните химически бои.

Плочите от естествен камък са невероятно твърди, износоустойчиви, а освен това и много красиви. Те могат да се намерят в много широка цветова гама - сиво, жълто, червено, кафяво, сиво-черно, бяло. Необработените естествени камъни са подходящи за дворно пространство, решено в пейзажен стил, както и за вилни къщи.

Трайни и лесни за поддръжка с всички характеристики на естествените материали, естествените плочи разкриват и подчертават достойнствата на градината. Естественият камък със стандартна дебелина е лесен за поставяне. Той е подходящ за вътрешни дворове, зони около перголи и покрити порти. Тежкият естествен дялан камък е изключително подходящ както за традиционен, така и за съвременен дизайн.

Една от разновидностите на естествения камък York (вид пясъчник) е един от най-скъпите материала, ползван за изграждането на настилки в английските градини. Качествата, които го правят толкова популярен, са неговата износоустойчивост, както и това, че той изглежда като старина, веднага след като е поставен.

Естествените варовикови плочи (травертин), които носят в себе си средиземноморския стил са много подходящи за класически и съвременен дизайн. Те са особено популярни в Гърция, Италия и Турция от древни времена. Варовиковият камък е със свой характер, който не може да бъде сбъркан. Новите варовикови плочи са с гладка повърхност и различна текстура, окраска от фигури и са подходящи за професионални дизайнерски разработки.

Бетоновите блокчета или плочки са много популярни поради ниската им цена, и възможност за вариране на форми, размери, цветове, които са в зависимост от предназначението им. Тяхната повърхност може да бъде гладка или релефна. Този вид настилка не се препоръчва за тесни пътеки и малки дворни пространства, тъй като се получава претоварване на визията.

Освен стандартните и популярни правоъгълни плочки има също такива със специални форми за засаждане на трева, имитация на старинни павета, които изглеждат като антични, както и много широка гама от различни текстури. Тези продукти от бетон може да бъде оцветен със специални оцветители на прах и допълнително обработен с четка и вода, след като се отлее, така че да се получи текстура, която е грапава.

Друг начин за оформяне на бетонната настилка е да се очертаят квадрати, докато е мокър бетонът, за да наподобява плочки. Бетонът също може да се отлива в различни форми и с разнообразни шарки. Бетонните блокчета могат да се правят в тухлени форми, които могат да се подреждат по същия начин, както се редят тухлите. Традиционните способи за подредба са рибена кост, плетеница тип кошница, както и комплекти за сглобки, които оформят своя собствена шарка, ред след ред.

Паважни настилки – те спадат към по-дребните материали за настилка. Техният размер и форма предразполагат към подреждане на орнаменти и фигури, характерни за декоративните настилки. Те могат да бъдат от речни камъни и ломен камък. Когато са прецизно изпълнени, те се превръщат в много ефектна дворна настилка. Ако настилката е предназначена за автомобили, се допуска да са по-грубо наредени. Паветата се правят от всякакъв вид скални породи. Тази настилка може много сполучливо да се комбинира с други материали, с цел по-голям декоративен ефект.

Глинени павета
Много производители на „домашни тухли” предлагат на пазара свой собствен стил от глинени павета. Освен популярните правоъгълни форми има голям избор от размери, варианти за съчетаване на две и повече форми, както и квадратни. Най-популярните размери са 60 х 60 мм, 150 х 150 мм и 300 х 300 мм.

Друга не много популярна настилка у нас е настилка от дървесни шайби. За да бъде устойчива такава настилка, е важно тя да е добре дренирана. Шайби от акация питомен кестен и бял бор са подходящи за такава настилка, поради здравината им.

Тухлената настилка може да изглежда добре в градината до старинна къща или вила. Тухличките като настилка може да се намерят в различни цветове – от бледо кремаво до светлосиньо. Ако искате настилката в двора да е в унисон с тухличките на стените или със самата къща, тухлите са добър избор. Те обаче могат да станат хлъзгави при намокрянев и развъждат лишеи и мъхове. Тухлите не са лесни за поставяне. Можете да използвате обикновени тухли за строеж.

Изборът на комбинация от настилки може да създаде уникална и индивидуална среда във вашия двор. Комбинирането на два и повече видове материали в настилката е предпоставка за въздействащ и декоративен ефект.

+6
Автор: Maя Янева
Закони Нормативна база Коментари