Наръчник за почистване и здравословен живот с 140 рецепти

Книгата „Природни средства за почистване и здравословен начин на живот” на издателство „Труд” е истински наръчник за почистване на дома и за здравословен живот с изцяло естествени съставки.
14.08.2020
Светлана Желева
2210
дом, книга, почистване на дома, здравословен живот
Освен намаляване на количеството на токсични и химични почистващи средства и лекарства в дома ви, ще научите как да пестите пари и време с тези 140 натурални продукта.
Източник: www.q-cf.bstatic.com

Книгата „Природни средства за почистване и здравословен начин на живот” / издателство „Труд”/ е истински наръчник за почистване на дома и за здравословен живот с изцяло естествени съставки.


Авторката Холи Котис не ползва само оцет и натриев бикарбонат, а ни дава множество рецепти как да го почистваме изцяло. Със съставки като сол, изопропилов алкохол и кастилски сапун можете да си направите великолепни средства, като почистващ дезинфектант за всякакви цели, прах и течен препарат за пране, за прозорци, за извън дома – натурален градински пестицид, обезмаслител за грил и за мрежи. Освен намаляване на количеството на токсични и химични почистващи средства и лекарства в дома ви, ще научите как да пестите пари и време с тези 140 натурални продукта.
Източник: www.trud.ccПочистващо средство за вар или цимент

Почистването на вар или цимент може да бъде голямо предизвикателство. Моите два препарата са невероятно ефикасни. Двете течности изискват малко повече търкане, но резултатът си струва. Когато почиствате цимент, винаги използвайте голяма, ефикасна, твърда четка.
 

Количество: варира
Вариант – 1
3% кислородна вода
Натриев бикарбонат


Вариант – 2
Дестилиран бял оцет

 

Източник: www.imgix.obi.de

 

Препарат 1
Ако имате оцветени фуги, тествайте малко количество на ограничен участък. Намокрете ги с кислородната вода и поръсете щедро със содата. Оставете да престои поне 15 минути. След това изтъркайте с найлонова четка. Довършете, като изплакнете.


Препарат 2
Поставете оцета в пулверизатор и напръскайте мястото. Оставете да подейства поне пет минути и изтъркайте с найлонова четка. Оцетът може да е доста силен, затова ползвайте този метод пестеливо.

 

Ако има само една стая, която да се почиства с натурални съставки, то това трябва да бъде кухнята. Толкова много от нашата храна има допир с кухненските повърхности. Ако използвате разни химикали, за да почиствате кухнята, вие най-вероятно ще вкарате в храната някои от тези вредни вещества от почистващите средства. Доста хора мислят, че силните почистващи препарати са нужни, за да се предпазят от болести, породени от лошата хигиена. Това не е вярно. Можете да почистите кухнята си с абсолютно натурални съставки, като следвате няколко прости стъпки, за да държите бактериите и вирусите далече от храната – и най- важното, далече от вас!

 

Някои обичайни съставки, използвани за почистване на кухнята, са оцетът и натриевият бикарбонат, а някои от обичайните храни могат да бъдат от полза. Обикновено ползваме сол, за да подправяме храната си. Знаете ли, че може да помогне, за да се почиства и чугунен тиган? Вярно е! Тя премахва всякакви засъхнали и упорити петна и загорели места за нула време. Солта помага и за сгъстяване на някои сапуни. Моят лимонов сапун за миене на съдове съдържа сол именно по тази причина. Солта помага и да се омекоти водата, което пък прави съдовете по-чисти.


Лимонът е другата почистваща съставка за кухнята. Той помага да се премахнат мазнините и почиства микровълновата печка в рамките на няколко минути. Може да се използва и за почистване на дъски и други дървени повърхности и е най-добрият в почистването на твърди медни повърхности.


Няма да ви отнеме дълго време, за да преобразите кухнята си в натурална, естествена среда. Следвайте тези рецепти, прилагайте безопасно процедурите и винаги измивайте вашите продуктите преди хранене. Избършете ги веднага и почиствайте често хладилника. С няколко прости стъпки ще се придвижите по вашия път до безопасна и чиста кухня.   Източник снимка: www. koestlich-vital.de

 

Почистващо и дезинфекциращо средство за всякаква цел
Вероятно смятате, че всички натурални, естествени дезинфектанти изискват рецепта, пълна със сложни съставки. Истината е, че имате нужда само от две или три неща за невероятно ефикасен дезинфектант.


Количество:
2 чаши (480 мл)
1 чаша (240 мл) вода
1 чаша (240 мл) кислородна вода
Етерично масло – по желание


Смесете съставките в тъмен или непрозрачен пулверизатор.
Важно е кислородната вода да остане в тъмен съд, защото иначе ще загуби ефекта си. Разклатете течността, напръскайте повърхностите и избършете до чисто. Няколко капки етерично масло ще ви помогнат с дезинфектанта, като чаено дърво, лимон и евкалипт. Не използвайте лимоновото масло върху каменни повърхности като гранит например. Знаете ли, че кислородната вода убива бактерии, мухъл, плесен и гъбички. Тя също така премахва следи от препарати и е чудесно средство за почистване на огледала и прозорци. Източник: www.prаktiker.bg►

 

 

Ако си купите бутилка кислородна вода от един литър, можете да заместите капачката с пулверизаторна тапа, за да не купувате тъмен непрозрачен пулверизатор.

 

Източник: www.h2watertaiwan.com

 

Почистващо средство за чугунени тигани


Чугунените тигани са най-удобната посуда за готвене, когато са закалени. Ако са закалени правилно, никога не бива да използвате сапун или други почистващи средства за тях. Ето как правилно да ги почиствате.

Количества: различни
Гореща вода
1–3 супени лъжици кашерна сол (15–45 гр)
1–2 чаени лъжички (5–10 мл) зехтин

 

Източник: www.haushaltstipps.net

Поставете малко гореща вода в тигана. С гъба или с твърда четка изтъркайте тигана до чисто. Ако има остатъци от храна, наръсете щедро с кашерна сол. (Кашерната сол е мека, люспеста и няма да наруши повърхността и да повреди тигана). Разтъркайте я в тигана с въртеливи движения и хранителните частици веднага ще се махнат. Изплакнете тигана и нанесете зехтина по цялата повърхност, включително и по външната страна. За да предпазите чугунения тиган от ръждясване, щетрябва да ползвате зехтин след всяка употреба, веднага след почистване.

 

Премахване на боклуци в канализацията

Канализационните налепи могат да са проблемни, ако не се справите с тях веднага. Преди да повикате водопроводчик, опитайте този ефикасен метод за почистване и премахване на канализационни отлагания и запушвания.

Количества: различни
Ѕ чаша (100гр)
натриев бикарбонат
1 чаша (240 мл) бял оцет
4 чаши (1 л) гореща вода


Източник: www.ais.kochbar.de


Изсипете содата в канала и добавете оцета. Това ще създаде пенеща субстанция и ще помогне да се премахнат натрупванията и запушванията в канализацията. Оставете да престои поне 20 минути. Изплакнете с много гореща вода, но не и вряла. Ако все още има запушване и налепи, опитайте да използвате плунжер ( вакуум помпа за отпушване на канали) с още 4 чаши много гореща, но не вряща вода. Повтаряйте, ако е необходимо.
 

Почистващо средство за гранитни плотове

Гранитът е изключително популярен за кухненски плотове днес, защото е твърд и топлоустойчив, както и лесен за поддръжка. Ето и рецепта за препарат, с който се почиства безопасно и се дезинфекцира камъкът.


Количество:
3 1/3 чаши (790 мл) топла вода
1/3 чаша (78 мл) 70 % изопропилов алкохол
3 чаши (710 мл) дестилирана вода

Източник: www.herr-gmbh.eu

Избършете цялата повърхност с топла вода. Оставете да изсъхне. Налейте изопропиловия алкохол и дестилираната вода в пулверизатор и разклатете. Напръскайте течността върху гранита и избършете с домакинска хартия. Този прост процес не само ще ги почисти, но и ще дезинфекцира плотовете.

 


Откъсът и рецептите от книгата „Природни средства за почистване и здравословен начин на живот” са публикувани с изричното съгласие на издателство” Труд”.
 
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари