Наръчник за капково напояване на градината за начинаещи

Пестете вода и време за напояването на вашата градина
14.07.2014
Антоанета Салфидж
473
капково напояване, градина, поливни системи, градински маркуч, поливане на градина
Пестете вода и време за напояването на вашата градина
Източник: Интернет

Ако не използвате капково напояване за градината, значи е време за промяна. Капковото напояване е изключително ефективен метод за поддържане на нужното ниво на влага, с който може разумно да се пести вода и време за работа. Статистиката сочи, че добре проектираните напоителни системи използват средно 30%, а в някои случаи до 50% по-малко вода в сравнение с други системи за поливане.

Капковото напояване доставя вода директно в зоната на корените на растението, където се просмуква бавно в почвата капка по капка. С тази система почти не се губи вода, нито чрез изпаряване, нито чрез повърхностен отток. Листата и корените се напояват постепенно и цялатавода се задържа в растенията. Това, че капковото напояване доставя директно вода на растенията помага и за израстването на по-малко плевели. 

За заетите градинари основната полза на капковото напояване е, че пести много време и усилия. С него се елиминира нуждата от постоянно пълзене около маркучи и разпръсквачи. Ако към системата е монтиран и таймер, поливането е още по-неангажиращо. Градинарят трябва само да включи системата. Таймерът след това сам знае, кога да стартира и кога да спре с поливането.

Растенията, поливани с капкови системи, растат по-бързо и са по-продуктивни, защото имат всичката вода, от която се нуждаят и растежът им не се забавя от водния стрес.

Започнете с маркуч за капково напояване
Най-лесният начин да се експериментира ефекта на капковото  напояване е, като използвате капков маркуч. Те са като обикновените, само  че по цялата им дължина има дупки. Можете да го позиционирате по повърхността на почвата в близост до растенията, които искате да отглеждате. Свържете свободния му край с обикновения градински маркуч и го  подключете към водопровода. Можете да местите маркуча от едно на друго легло в градината или да се снабдите с няколко. 

Кога е най-подходящото време за поливане на градината?
Сутрин е най-добре да се полива градината и то преди слънцето да се е качило високо и да пари. Така водата ще попива в почвата без бързо да се изпарява, а растенията ще имат резерви през целия ден. Вечерта е следващото време за поливане. То е и най-дългото. Поливането на обяд е разточителство, тъй като голяма част от влагата се изпарява преди растенията да я изпият.

Признаци на жажда

  • Листата имат кафяви кантове;
  • Листата са по-малки от нормалното;
  • Плодовете са маломерни или уродливи;
  • Растенията изглеждат съсухрени  сутрин или късно вечер.
+1
Автор: Антоанета Салфидж
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари