Наръчник за капково напояване на градината за начинаещи

Пестете вода и време за напояването на вашата градина
14.07.2014
Антоанета Салфидж
1301
капково напояване, градина, поливни системи, градински маркуч, поливане на градина

Ако не използвате капково напояване за градината, значи е време за промяна. Капковото напояване е изключително ефективен метод за поддържане на нужното ниво на влага, с който може разумно да се пести вода и време за работа. Статистиката сочи, че добре проектираните напоителни системи използват средно 30%, а в някои случаи до 50% по-малко вода в сравнение с други системи за поливане.


Капковото напояване доставя вода директно в зоната на корените на растението, където се просмуква бавно в почвата капка по капка. С тази система почти не се губи вода, нито чрез изпаряване, нито чрез повърхностен отток. Листата и корените се напояват постепенно и цялатавода се задържа в растенията. Това, че капковото напояване доставя директно вода на растенията помага и за израстването на по-малко плевели. 


За заетите градинари основната полза на капковото напояване е, че пести много време и усилия. С него се елиминира нуждата от постоянно пълзене около маркучи и разпръсквачи. Ако към системата е монтиран и таймер, поливането е още по-неангажиращо. Градинарят трябва само да включи системата. Таймерът след това сам знае, кога да стартира и кога да спре с поливането.


Растенията, поливани с капкови системи, растат по-бързо и са по-продуктивни, защото имат всичката вода, от която се нуждаят и растежът им не се забавя от водния стрес.


Започнете с маркуч за капково напояване
Най-лесният начин да се експериментира ефекта на капковото  напояване е, като използвате капков маркуч. Те са като обикновените, само  че по цялата им дължина има дупки. Можете да го позиционирате по повърхността на почвата в близост до растенията, които искате да отглеждате. Свържете свободния му край с обикновения градински маркуч и го  подключете към водопровода. Можете да местите маркуча от едно на друго легло в градината или да се снабдите с няколко. 


Кога е най-подходящото време за поливане на градината?
Сутрин е най-добре да се полива градината и то преди слънцето да се е качило високо и да пари. Така водата ще попива в почвата без бързо да се изпарява, а растенията ще имат резерви през целия ден. Вечерта е следващото време за поливане. То е и най-дългото. Поливането на обяд е разточителство, тъй като голяма част от влагата се изпарява преди растенията да я изпият.


Признаци на жажда


  • Листата имат кафяви кантове;
  • Листата са по-малки от нормалното;
  • Плодовете са маломерни или уродливи;
  • Растенията изглеждат съсухрени  сутрин или късно вечер.
+1
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари