Наредете картините все едно са гости на една маса

11 златни правила как да закачим пана и снимки у дома
14.02.2015
Константин Димов
776
интериор, картини, изкуство, подредба на картини
Не се страхувайте от контрасти
Източник: httpwww.ceridianindex.com

Да закачим картината – и лесно, и не чак дотам.
Най-хубавото е, че винаги има какво да научим. Коя картина „става” за стената, т.е е достойна да бъде окачена, решавате вие и никой друг, казват специалистите на http://www.schoener-wohnen.de.


11 златни правила за личната галерия
1. Всичко може да се закачи на стената - снимки на приятели, рисунки на децата, ценни графики, наследената маслена картина, пощенски картички, също  и скъсани страници от списания. Те са заслужили по еднакъв начин място на вашата стена. Ако вие, разбира се, желаете там да ги видите.
2. Планирайте за цялата стая - имайте пред очите си при планирането цялата картина, цялата стена, цялата стая. Каква цялостна визия създават отделните картини, това е въпросът.
3. Изчакайте с окачването – особено, ако сте се нанесли в нов дом или в новопростроена сграда. Остатъчната влажност по стените ще навреди на творенията. Затова нека стените да изсъхнат добре и тогава е ваш ред за творчество и красота.
4. Не се страхувайте от контрасти – преди важеше правилото: една стара картина пасва най-добре в типична за времето си рамка. Модерните творения пък се чувстват най-добре в обикновени, семпли рамки. Една стара рамка може все пак да провокира примамлив контраст. Това все още е актуално.
5. Скъпата картина - задължително с паспарту – колкото по-скъпо е платното, толкова по-важни са паспартуто и задната стена на рамката. Паспартуто трябва да е поне 1.5 мм, за да предпазва картината от стъклото и влажността, която зад него може да се образува.
6. Рамката консервира –изкуството, което ви е скъпо и ценно, трябва непременно сложено в рамка от професионалист.
7. Обичате ли промените – ако си купите един дървен перваз за картините,  ако не искате да наранявате стените с пирони. Той позволява по-голяма подвижност, а картината да се разгледа триизмерно.
8. Фукайте се – това си има традиция, нарича се Петербургско окачване. Стига до тавана и се отнася до излагането на картини в Ермитажа. Посланието е ясно: знам какво имам и не искам да остана с това знание сам.
9. Не се придържайте към правилата – доверете се на вашата интуиция. Комбинацията от цветове, едно особено място и едно творческо подреждане , в много случаи нещата се подреждат от само себе си. Картините заговарят нашите чувства и сетива. Просто ги послушайте.
10. Погрижете се за групова динамика – в повечето случаи се получава добре да закачим в средата големите картини и да разпределим по-малките около тях. Става малко като подредбата на масата: картините са гостите, кой с кого се понася добре и къде може да възникне спор.
11. Пестете – закачате само една картина на стената. И сам войнът е войн. По този начин й осигурете перфектната сцена за голямото представление. 

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари