Намалете разходите за енергия, осигурете си комфорт

или за правилния избор на топлоизолация за вашия дом
08.07.2010
сп. “Още за къщата”
5
топлоизолиране, външна топлоизолация, вътрешна топлоизолац, каменна вата, стъклена вата
Намалете разходите за енергия, осигурете си комфорт
Източник: сп. “Още за къщата”

С приближаването на всеки следващ отоплителен сезон, как ще плащаме сметките за парно или ток, е една от основните теми  във всяко домакинство.
Ето една ретроспекция на различните мерки, които всеки се опита да предпиеме за намаляване на разходите за отопление през тежкия зимен сезон.
Офанзивата се започна с масовото отказване от услугите на топлофикация или частично спиране и сваляне на част от радиаторите в жилищата. Оказа се, че това никак не решава проблема с “топлото” в дома, а напротив - икономисаните пари още същата година се инвестират с лихва в най- близките аптеки за антибиотици и други лекарства. На всичко отгоре в най-студените дни заработват на пълна мощност и електрически печки, и радиатори. Явно това не беше решение на проблема.
По-късно въведоха топломерите, термовентилите и топлинното счетоводство. Това се оказа по-добро средство за намаляване на разходите, но само за тези семейства, които ползват услугите на топлофикация и още по-ефективно за тези, които смениха зеещите стари дограми  и топлоизолираха дома си.
Несъмнено топлоизолирането на сградите винаги  е една от най - актуалните теми в строителството, особено при големия и непрекъснат растеж на цените на енергията - най-ефективният начин да пестим  пари и същевременно да ни бъде топло през зимата и комфортно през лятото.
Все повече домакинства отделят средства да топлоизолират своите жилища, което явно личи  по многобройните “кръпки” по фасадите на панелките и другите сгради в жилищните комплекси. Ето това ще се опитаме да дискутираме в този брой на “Още за къщата”, търсейки правилното решение.
Никак не е лесно да изберем каква система за топлоизолиране ще бъде най-подходяща в нашия случай, с какви материали ще я изпълним и кой би ни я изпълнил най-качествено. Българинът не е много доверчив по душа, защото много пъти е бил подвеждан, лъган и ограбван от майстори и строители, и затова е склонен да вярва повече на комшията и колегата си, отколкото да потърси правилен съвет от съответния специалист.
Когато плащаме много пари, трябва добре да сме запознати за какво точно плащаме. Строителството е една необятна тема. Невъзможно е някой да знае всичко, затова има фирми и специалисти, които работят в конкренти области и са по-тясно специализирани, и по-добре информирани, и компетентни. Ето такива специалисти и фирми поканихме да предложат различни начини, материали и системи за топлоизолаця на фасади, защото подборът на технология и фирма-изпълнител не е никак лесен, дори и за хора, които са добре запознати със строителните процеси.
Това, което знаем е, че има три основни начина за изолиране:
1. Външна топлоизолационна система на фасадата.
2. Вътрешна топлоизолация.
3. Топлоизолация, вградена като среден слой между 2 реда тухли, тип “сандвич”.
Несъмнено най-добър е третият начин, но той може да бъде изпълнен само при ново строителство. Осен това, да се изпълни така, че да не се измени конструкцията - греди и колони, които също трябва да се изолират. Ако трябва да избираме от останалите два начина, то естествено за предпочитане е външната изолация, а когато нямаме начин да я осъществим използваме вътрешна изолация.
Топлоизолационни материали са минералната стъклена вата, каменната вата, експандирания пенополистирен (EPS), екструдирания полистирол (XPS), пенополиуретан, някои специални външни и вътрешни бои и мазилки, тапети, корк и др. Всички те имат десетки разновидности за различно приложение и още толкова видове и дебелини, и още толкова начини на полагане, и различни системи, в които се ползват при различните конкретни случаи. Някои са само термоизолации, други са звуко- и термоизолации, някои са с отворена структура и са водопоглъщащи, други са със затворена структура и паро- и водонепропускливи.
Паронепропускливите материали са за предпочитане при  изолация на бетонни елементи в сградите - греди, колони, основи, бетонни  плочи и когато се прилагат за цялостно топлоизолиране на сградата на практика я “запечатват” и в комплект с  перфектна херметически затворена дограма  могат да предизвикат в последствие “ефекта на сауната”. Остава единствения начин за вентилиране, чрез ударно проветрявяне на помещенията. Не е препоръчително да се изолират фасадите по този начин, но ако сте поставени пред свършен факт  единственият ви изход от това положение е поне да монтирате към дограмата системи за естествено вентилиране.
 Паропропускливите или така наречените “дишащи” материали  са предпочитани при изолация на стени, скатни покриви и др. При тях стените не се запечатват в такава степен и влагата има възможност да излиза извън конструкцията и стените.
Още нещо трябва да знае предварително всеки, който е решил да изолира жилището си.
Фасадната топлоизолация винаги представлява система от различни материали, подредени в точно определен ред  и апликирани според конкретните изисквания за монтаж на всеки продукт. Материалите трябва да са съвместими, качествени и с необходимите за всеки конкретен случай технически показатели. За това могат да ви консултират доставчиците на конкретните продукти и фирмите, специализирани в областта на термо- и звукоизолации.
И не на последно място - много важен е изборът на фирмата, която ще изпълни поръчката. Специализирани в тази област са  алпинисти-монтажници. Монтажът изисква майсторите да имат необходимото обучение и квалификация за този вид работи. И сега внимание...монтажът не може да  бъде реализиран за един или два дни. Всеки слой на топлоизолационната система след полагането е необходимо да съхне определен брой часове, което прави срока за монтаж около една седмица . Ако някой много добре си е свършил работата само за един ден, трябва да знаете ,че не си разбира от работата. Дано това не е вашият случай. Затова е добре предварително да сключвате договор с фирмата и да изисквате гаранция за свършената работа.
Добре е да се проверяват всички доставени до обекта материали. Реномираните производители отпечатват върху продукта или опаковката  търговската си марка. Тя трябва да отговаря на тази в предварителната оферта. Не плащайте 100% авансово договорената сума. Така , ако не сте доволни, може да не доплатите сумата или да изисквате нещата да бъдат направени както трябва.
Сега с този голям блок от статии и реклами, който събрахме, за да ви бъдем максимално полезни с предварителна и обстойна информация по въпроса, се надявам всеки потребител да се ориентира и да направи своя правилен избор за топлоизолационна система.    
 

Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари