Най-подходящите матраци за детското легло

Когато избирате матрак за леглото на Вашето дете, не трябва да се ръководите само от външния му вид, но и от неговите качествени характеристики.
23.10.2020
Екатерина Бонева
716
мебели, легло, Матрак, детско легло
Източник: Интершоп ООД, www.mattro.net

Здравословният и спокоен сън е от съществено значение за нормалното физическо и психическо израстване на детето. Макар и да не спират да се движат през деня, малчуганите прекарват доста голяма част от денонощието и в сън, особено новородените, които през първите два месеца спят не по-малко от 15 часа. Ето защо, пълноценната отмора на мозъка, мускулите и костната система на детския организъм зависи преди всичко от избора на качествен матрак. Неподходящата поза при спане може да увреди гръбначния стълб, да предизвика дискомфорт, безсъние и да повлияе отрицателно върху общото здравословно състояние на детето. Затова, когато избирате матрак, не трябва да се ръководите само от външния му вид, но и от неговите качествени характеристики.

Вашето дете заслужава чисто нов матрак
Никога не използвайте стар матрак, независимо дали е бил на по-голямото Ви дете или пък Ви е подарен от роднини или познати. Употребяваният матрак може да има оформени вдлъбнатини и други неравности, да не говорим за изхабения текстил и намалената му плътност. Проучвания показват, че един използван матрак крие сериозни рискове за здравето на детето. Вашето мъниче току-що се е появило на бял свят и за него Вие сте всичко, затова си струва да му подарите най-доброто. Преди всичко е важно да не бързате с покупката, а да проучите внимателно пазара, който изобилства от всякакви видове матраци. Заложете на производител с доказано име и добри мнения за него. Специализираните фирми за изработка на такива спални системи са наясно с типичните нужди на детето, предвид неговата възраст и физиология. Така ще получите и съвет за това как да постигнете оптималните условия за ортопедичност, комфорт и хигиена. Ако детето Ви има здравословен проблем или заболяване, свързано с опорно-двигателния апарат, преди да избирате матрак се консултирайте с лекуващия лекар.


Вашето дете заслужава най-доборото      Източник:  www.mattro.net

Изберете матрак с умерена твърдост
Правилната ортопедична опора по време на сън е важен фактор за здравословното развитие на костната, двигателната и мускулната система на детето. При бебетата например, опорните точки са седалището и главичката, и ако спят на твърд матрак, това може да доведе до голямо за тази възраст напрежение в гръбнака. Меките матраци пък, дори и да изглеждат идеална алтернатива за подрастващите, са доста опасни за новородените, тъй като крият опасност от изкривяване на костната структура и задушаване. Освен твърди и меки матраци, на пазара се предлагат и такива с умерена твърдост. Именно те са най-подходящия избор, защото осигуряват не само стабилна, а и нежна опора на детето, подпомагайки максимално отпускане и правилна S-образна позиция на гръбначния стълб при всяко положение.

Съставът на матрака е особено важен
Традиционните дунапренени матраци са вече остаряла технология, въпреки че производителите не са ги изключили напълно от продуктовия си асортимент. Днес се използват материали, които далеч превъзхождат качествата на дунапрена, по отношение на еластичност, плътност и мекота. Матраците от микроклетъчна полимерна пяна са най-екологичния и еластичен варинт, напълно безвреден за бебето. Във вътрешността им се намират въздушни канали, които осигуряват добра проветривост на матрака и спомагат за безпрепятствено изпарение на влагата. Предимството им е в това, че следват извивките на тялото, без да предизвикват напрежение и бързо възобновяват първоначалната си форма след натиск.


Заложете на матрак с добра еластичност      Източник:  www.mattro.net

Наред с предимствата на пенолатекса, пълнителите от мемори пяна са предпочитан избор на модерното поколение. Тази пяна е термочувствителна и се състои от фибри с висока еласичност, които реагират на температурата на тялото. Матраците, произведени по съвременната технология са познати и под името мемори фоум и основното им свойство е, че буквално „запомнят“ формата на тялото. Имат отлични ортопедични качества, не пружинират и осигуряват равномерно разпределение на теглото при спане. Освен всичко друго, този вид спални системи подпомагат нормалното кръвообращение и създават идеална среда за спокоен и здравословен сън. Класическите пружинни матраци имат дълъг живот и са един добър компромис между качество и цена. Те обаче нямат добра еластичност и движението в една точка на матрака се усеща в друга. Ето защо, матраците с пружини не са подходящ избор за деца до 10 години. Все пак има и варианти с покет пружини, специално създадени за по-малките. Изборът е въпрос на бюджет.

Иновативни безвредни пълнители
Детските матраци се произвеждат при специални изисквания за екологична безопасност – не се използват токсични лепила, не предизвикват алергии, не задържат влага. Когато купувате матрак, е важно да изберете такъв от естествени материали. За разлика от изкуствените алтернативи, те не задържат прах, което ги прави изключително лесни за почистване. В състава на матрака влиза полиуретанова пяна, тънък слой латекс, синтетичен пух, морска трева. При по-твърдите матраци се използват термообработен филц, конски косми и кокосови влакна. Задължително дамаската трябва да е обработена антиалергично и антиакарно, за да се предотврати появата на акари или други микроорганизми, които могат да причинят алергии и респираторни заболявания.

Източник:   www.mattro.net

Хигиена и безопасност
Детският организъм е податлив на алергични реакции, затова мястото, където спи детето трябва да се поддържа чисто и свежо. Добре е да инвестирате в матрак със сваляем калъф, който може да перете периодично. Сваляемият калъф позволява лесно почистване, а както е добре известно, при най-малките това се налага доста често. Задължително изберете 100% памучна материя или такава с алое вера, която има успокояващ ефект и не дразни кожата. В случай, че не можете да откриете матрак с калъф за сваляне, подсигурете си допълнителен протектор за матрака, който ще Ви спести време и усилия в почистването. Протекторите в повечето случаи са непромокаеми и не позволяват на матрака да се намокри при разливане на течности или напишкване на бебето. Преди да го закупите, уверете се в неговите антиалергични и антибактериални свойства. Важен критерии за безопасност е да подберете матрака с подходящия спрямо леглото размер. Той не трябва да е прекалено голям, защото ще образува подутини по краищата, които могат да станат причина за задушаване на бебето. Матракът не трябва обаче и да е по-малък от големината на леглото, тъй като има опасност бебето да пъхне крачето или ръчичката си в някоя от пролуките. Изберете го така, че да прилепва плътно до стените на леглото и да формира абсолютно плоска повърхност.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари