Най-красивата фасада на Европа за 2024 г. e “Пазарът в Печ“, Унгария

Над 500 гости - архитекти, строителни компании и инвеститори се събраха на 23 май в Любляна, столицата на Словения за церемонията по награждаване на победителите в Баумит Life Challenge 2024.
29.05.2024
Баумит България ЕООД
166
конкурс Баумит, Life Challenge 2024, конкурс за фасада
Пазарът в Печ, Унгария: победителят в Life Challenge 2024
Източник: www.baumit.bg

Победителите от международния конкурс за най-добра фасада Life Challenge бяха обявени в Любляна на 23 май 2024 г. От над 300 подадени кандидатури, жури от изявени експерти отличи шест победители в различните категории. На грандиозно събитие, в присъствието на около 500 гости -  архитекти, строителни компании и инвеститори, бяха почетени най-красивите фасади от цяла Европа.

По случай десетата годишнина от създаването на конкурса Любляна бе избрана като подходящ град-домакин, тъй като тук се намира победителят от предишното издание — емблематичната галерия Cukrarna.

Победител на Баумит Life Challenge 2024 стана проект “Пазарът в Печ“, който впечатли преди всичко със своя иновативен дизайн и уникални характеристики. „Пазарът в Печ“ е избран от краткия списък с проекти във всички шест категории и представлява върхов момент на архитектурното съвършенство. Той отдава почит на богатата история на Печ, средиземноморски град в Унгария, който някога е бил римско селище.

Проектът майсторски съчетава стилови елементи от римската базилика и ориенталския базар, като създава едно забележително архитектурно изживяване. Дизайнът включва елегантни арки и стройна структура, като едната страна е изцяло от стъкло, напомняща за величието на базиликата. Това е хармонична смесица от исторически и културни влияния, която не само подобрява естетическата привлекателност, но и служи като оживен център за хората от Печ.

Освен големият победител на Life Challenge, грандиозното събитие отпразнуваха най-красивите фасади в шест различни категории: Еднофамилни жилищни сгради, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради и Вдъхновени от структурата.

Журито, състоящо се от 13 изявени експерти от Европа, имаше трудната задача да избере най-красивите фасади, като оценяваше дизайн, външен вид и качество на изпълнението. Журито имаше предвид и критерии като: използването на ресурсо-спестяващи материали, устойчивост и социално въздействие.

Победители в категориите
Журито избра тези блестящи шест проекта за победители в техните съответни категории:

1.    Еднофамилна жилищна сграда
Carnation Street 4, Литва


Източник: www.baumit.bg

2.    Многофамилна жилищна сграда
NSA13 “TWPEAKS”, Испания


Източник: www.baumit.bg

3.    Термично саниране
Moxy Kaunas Center, Литва


Източник: www.baumit.bg

4.    Реновиране на историческа сграда
Children’s Hospice Caritas, Полша


Източник: www.baumit.bg

5.    Вдъхновени от структурата
VINO.TAKE, Австрия


Източник: www.baumit.bg

6.    Нежилищна сграда
Kindergarten among Mountains, Словения


Източник: www.baumit.bg

Роберт Шмид, главен изпълнителен директор и представител на Баумит Груп, изрази своята искрена благодарност от забележителните проекти, представени в толкова разнообразни категории. Той подчерта дълбоката си признателност за креативността и майсторството, които тези архитекти и строители са вложили, трансформирайки заобикалящата среда с техните иновативни фасади. Шмид лично поздрави големия победител “Пазарът в Печ“, като изтъкна, че обектът е перфектна комбинация от иновативен дизайн на фасадата и традиция, от съчетание на въображение и майсторство, които Баумит подкрепя.


Баумит Life Challenge е престижен международен конкурс, който празнува архитектурната креативност и разширява границите на фасадния дизайн. Събитието е светъл пример за вдъхновение, като насърчава европейската общност да се посвети на напредъка в архитектурното съвършенство и устойчивия дизайн.
 

Закони Нормативна база Коментари