Най-енергоефективната къща в света

ZEB пилотна къща, която произвежда три пъти повече енергия отколкото използва.
15.06.2016
арх.Анета Трифонова
116
еднофамилна къща, възобновяеми източни, слънчеви колектори, архитектурно бюро sn, zeb пилотна къща
Парцелът на пилотната къща от улицата
Източник: www.snohetta.com

Автори: архитектурно бюро Snøhetta, SINTEF
Къщата в Ларвик - Норвегия, е пилотен проект за еднофамилна къща, оптимизирана относно архитектурно-технологичните качества. Сградата с нулеви емисии (ZEB) е проектирана по поръчка на Optimera и Brødrene Dahl (Saint Gobain).

Тя е резултат от сътрудничеството между норвежката фирма за архитектура и дизайн Snøhetta и най-голямата независима изследователска организация в Скандинавските страни - SINTEF. За осигуряване на нужната ù енергия са използвани няколко възобновяеми източници. Проектът е демонстрационна платформа за изучаването на енергоефективните сгради. Къщата обслужва енергетичните нужди на живущите, като в допълнение генерира достатъчно енергия за да захрани целогодишно електрическия автомобил на семейството.
Къщата има характерен скатен покрив в посока югоизток, който е покрит със слънчеви колектори. Тези елементи, заедно с гео-термалната енергия, задоволяват енергийните нужди на сградата. Проектът се стреми да запази домашния уют,  емоционалния комфорт и усещане за благополучие, които определят процеса на проектиране в същата степен, както и енергийните нужди. Дневното осветление, гледките, връзката с откритото пространство - са съобразени с необходимостта от плътни стени. Отоплението и охлаждането са решени пасивно чрез остъкляването, ориентацията и геометрията на обема.
Материалите са избрани на базата на топлинните им характеристики, способността им да допринесат за по-добър вътрешен микроклимат и качеството на въздуха и разбира се естетическия им принос. Къщата е П – образна около открития атриум с тухлени стени и подредени дърва за огрев от едната страна. Това допринася за създаването, до известна степен, на непретенциозна атмосфера сред модерната къща.
Интериорът е стилно оформен с рециклирани материали, каквато е дървесината с характер на селска къща. Атриумът разделя кухнята и хола, но акумулира топлина. Прозорците с южно изложение също осигуряват дневна светлина и топлина, а термалната циркулационна помпа разпределя топлината в цялата къща. Комфортната температура се постига с геотермални кладенци, включени в системата за отопление, съоръжена със сензори.  Екологичните характеристики не са за сметка на лукса, защото се генерира достатъчно допълнителната енергия, която подгрява водата дори в открития плувен басейн. Сауната се отоплява с помощта на дърва за огрев. Зеленчуковата градина в двора осигурява естествена храна. Домът е проектиран за едно семейство, но може да послужи като модел за сгради с различно предназначение.
За да се постигнат критериите за Нулева енергийна консумация по класификацията за  ZEB - OM е необходимо да се компенсират най-малко 100% въглеродни емисии. Производството на възобновяема енергия чрез фотоволтаични и соларни термична панели, интегрирани в корпуса на сградата, позволява да се компенсират въглеродните емисии, генерирани от изгарянето на изкопаемите горива в електроцентралите. Фокусирането върху въглеродните емисии, свързани със строителните материали представлява ново направление в устойчивото строителство. Новите инструменти, които се използват са интердисциплинарността, както и по-взискателни от всякога изисквания към техническата документация. По-специално, изборът на материал в ранните етапи на проекта е новост, която генерира ползи на мултидисциплинарно ниво. По този начин се получава изявената енергийна ефективност на Къщата, проектирана от Снохета, която е ненадмината досега.
Технически данни:
Разгъната площ - 200 m²;
Произвеждана енегия на година - общо 23 200 kWh;
Използвана енергия -  7 272 kWh;
Фотоволтаичните панели от 150 кв. м. осигуряват 19 200 kWh енергия; останалата е от геотермални кладенци;
Покривът е с наклонен 19 градуса на югоизток; Наклонът улеснява събирането на дъждовна вода;
Слънчевите панели подгряват водата в домакинството. 

+8
Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари