Най-добрият начин да си направим биодинамична градинка

Интервю с Галина Илиева, която от 4 години е координатор на разпространението и популяризирането на биодинамичния календар на Мария Тун „Посевни дни“ у нас.
13.04.2017
Едно интервю на Светлана Желева
1451
градина, ландшафт, биодинамична градина, Мария Тун, биодинамич. календар
Отглеждайте дърво на парите за просперитет на семейството
Източник: www.flowersnet.info

- Г-жо Илиева, защо препоръчвате книгата на Мария Тун и как тя може да бъде настолна за развитието на едно по-различно земеделие  у нас ? 
Календарът се основава на древните знания за Космоса и неговото въздействие върху живота на Земята. Десетилетия наред Мария Тун изследва влиянието на различните аспекти между планетите (главните, от които са Луната и Слънцето) върху растежа и развитието на растенията, така че днес има огромно количество систематизирана информация за периодите, най-подходящи за садене, обработка, пресаждане, подрязване и др. земеделски дейности. Използването на подходящите периоди подпомага растенията, прави по-безболезнена намесата ни и подкрепя тяхното развитие не само количествено, но и качествено.
Календарът се издава вече 55 години, а българските земеделци, пчелари и градинари го имат на разположение от 15 години.


- Дайте съвети за градината - откъде да започнем, първи стъпки, важни моменти, грешки, които се правят?
За тези, които за първи път чуват за биодинамично земеделие, ще цитирам една много основна част от календара "Посевни дни", като важна и ясно поднесена практична част за всеки начинаещ при първи стъпки.


Причисляваме растенията към четирите групи за сеитба, обработване и събиране на реколта, в зависимост от това коя част искаме да стимулираме - корена, плода, листата, цвета. В зависимост от това имаме 4 типа плододайни растения. Например картофите следва да обработваме на ден Корен, тъй като техния плод е под земята. Тук се включват растения като лук, чесън, ряпа, морков и т.н. На ден Лист се поощрява развитието на зелената маса и тук са причислени листните растения като спанак, зеле, магданоз, салата. За садене и грижи за растенията, които отглеждаме заради цвета, са дните Цвят, а дните Плод са подходящи за семеплодните, овощните и всички останали растения, които отглеждаме заради плода им. Това е най-голямата група: зърнени, бобови, плодни, домати, краставици, тикви и т.н.


Разбира се, има много тънкости, които не могат да бъдат споменати тук. Подробностите, както и особените случаи, са посочени в календара.


Друго, което е добре да знаем, е как да разположим растенията в градината, използваме схемата на АЛЕЛОПАТИЯТА и засаждаме растенията по схемата за правилно комбиниране на  растения, които обогатяват почвата, взаимно си помагат и създават устойчива и здравословна среда за развитие. Това ни помага да имаме здрава, богата, цветна, благоухайна и екологично чиста градинка.


- Цветя и билки за защита, дайте няколко примера:


 • Невенът гони зелевата пеперуда, гъсениците и къртици.
 • Латинките засадени в парник прогонват досадната  оранжерийна белокрилката. Латинката и хрянът по принцип отблъскват листните въшки, гъсениците и мишките.
 • Чубрица и босилек между лехите с пипер го предпазват от неприятели.
 • Татулът до зеленчуци ги обеззаразява от листни въшки, същото прави латинката за овощните дръвчета.
 • Целина, засадена със зеле, предотвратява ръжда и предпазва от гъсеници на бялата пеперуда
 • Салатата пази репичките от зелевата бълха.
 • Босилекът пази краставиците от маната, хрянът гони вредителите.
 • Лукът и чесънът пазят ягодите от голите охлюви, мишките, гъбите, както и от заболяване.
 • Моркови и лук/праз - взаимно се предпазват от морковена муха и лукова муха и молец.
 • Праз, разположен между целина – предпазва от ръжда по целината и нападение от трипс.
 • Бобови култури и целината (съотношение 1:6) или краставици - това е комбинация за добро развитие. Бобовите култури се засяват около гнездото на краставиците.
 • Спанак или салата до зелето  -  срещу земни бълхи.
 • Тагетис и невен предпазват от почвени нематоди. Тагетиса защитава доматите и патладжана.
 • Магданоз, засаден под доматите, засилва аромата им. Същото прави латинката за репичките.
 • Напръстникът  и момината сълза  подобряват качеството на доматите.
 • Коприва, отглеждана до етеричномаслени растения повиши съдържанието на етерични масла в тях до 80%.


Сеитбообращението също е от голямо значение за баланса в градината. Ако дадена култура се отглежда последователно няколко години на едно и също място, добивите се понижават и качеството се влошава. Това се получава, защото в почвата се натрупват вещества, които се отделят от корените и които в по-голяма концентрация са отровни за самото растение, но са безвредни за други култури. Освен това при продължително отглеждане на даден зеленчук на едно и също място, неприятелите, които го нападат, както и болестоворните причинители, се увеличават. Затова върху едно място през различните години  е добре да се отглеждат различни зеленчуци, като би трябвало дадена култура да не се връща на същото място по-рано от 4 години. Допълнително някои растения изтощават почвата много повече от други. Затова е добре да осигурим баланс в културите, за да дадем възможност на почвата да се възстанови.

- Има ли значение дали става дума за билки или зеленчуци ?
Билките и зеленчуците се подвластни на едни и същи принципи на отгледане.


- Кое е по-особено на отглеждането на биодинамичното земеделие на балкона?
Дали ще е на балкона или в градината, няма голяма разлика, ако сме се подсигурили с добра почва и сме се съобразили с разположението на балкона (юг, север, запад, изток), за да засеем подходящите растения, както и големината на съда, в който садим, всичко останало е творчество. Комбинациите от билки, зеленчуци, цветя, треви, лиани и др. е много голяма. 


 • За един южен балкон отглеждането на зеленчуци и билки в комбинация са много; салатки, кейл, рукола, листен лук, люти чушки, босилек, саксийни краставици, както и чери домати, биха ви осигурили почти през цялото лято зелена салатка.
 • При северен балкон ще забравим за зеленчуците, но това не означава, че ще е по-малко превликателен. Лиана Шизандра в комбинация от треви и цветя, които са сенчестолюбиви, ще създадете любимо място за релакс.
 • Източен и западен балкон са възможност за още по - разнообразна комбинация между различните видове растения: Каскадна ягода, лимон, лаврово дръвче и много други.


- Какви са особеностите на саксийните цветя?
Почти всички хора харесват саксийните цветя, но не всеки отделя време за тях по ред причини, затова е добре да отглеждаме цветя според възможностите си и познанията които имаме. 


Ще спомена някой от най-непретенциозните саксийни цветя:
Аспарагус - издържа на всякакви условия (в рамките на разумното) и ще ви е благодарен, ако го напръскате в горещите дни.
Дърво на парите - първо ще ви донесе изобилие, второ - отличен избор за разсеяни цветари, но не го поставяйте в недостатъчно осветен ъгъл, това няма да ви бъде простено, както и прекаленото поливане.
Замиокулкас или още дървото на желанията носи радост вкъщи. Едно от най-некапризните и издръжливи растения.
Други непретенцозни и лесни за отглеждане растения са: хлорофитум, коледниче, кливия.

- Защо да изберем компост за наторяване и как да си го набавим?
Какво е компост и компостиране, може да се намери в интернет, както и от книги по темата, но аз ще се спра на биодинамичния компост. Всичко останало е импровизация. 


За качествен биодинамичен компост трябва да имаме затворен цикъл от растения и животни във фермата/стопанството. Компостира се оборска тор и растителност от личното ни стопанство.

Компостът включва следните компоненти:
- Растителни материали - 65%
- Почва за покриване на купчините -10%
- Оборска тор - кравешка (най-добре, овча, конска и др.) -25%

Компостните компоненти се редят – кафяво (изсушена трева, листа, дребни клонки), зелено - зелени стебла, прясно окосена трева.
Купчините се оформят на височина 1-1.5 м. и ширина до 2 м., покриват се с тънък слой почва. След оформянето им се поставят компостните препарати и се следи влажноста на компоста - в горещите дни се полива с вода. За по-добра хомогенизация се размесва няколко пъти за срока на отглеждане.

Влиянието на биодинамичния компост върху почвата е доказано в практиката и с редица изследвания, направени още в средата на миналия век в Германия.
Той дава най-общо следните ефекти:
- Повишена активност на коренообразуването на растенията, виреещи върху почви, торени с биодинамичен компост.
- Подпомага развитието на полезната почвена микрофлора.
- Повишено съдържание на хумус в почвата, поради по-високата активност на почвената микрофлора.
- Увеличава се азотното съдържание на почвата, поради активиране на азотфиксиращите бактерии.

Вместо визитка:
Галина Илиева е от Варна и има градина в с. Здравец.  От 4 години е координатор на разпространението и популяризирането на биодинамичния календар на Мария Тун „Посевни дни“ у нас.  Градинарството е нейното призвание, обича да експериментира и наблюдава развитието на растенията. Можете да ѝ пишете: galla_66@abv.bg

+2
Автор: Едно интервю на Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари