Назад към природата

И в старите, и в новите култури глината като строителен материал е на почит.
14.01.2015
Константин ДИМОВ
55
груб строеж, къщи от глина, глинени къщи, за къщата
Уникална по здравина комбинация между глина и слама
Източник: www.meeresbandehaus.files.wordpress.com

В почти всички климатични зони на земята глината е била доминиращият строителен материал.
Днес около 1/3 от човечеството живее в глинени къщи, а в развиващия се свят те са повече от половината. Глината там е най-важният строителен материал и попада директно на строителната площадка.

В индустриалните страни, в които безгрижно се борави с ресурсите на земята, а замърсяването на природата става все повече, глината се очаква да изживее своя ренесанс. Все повече строителни предприемачи предпочитат строежи, които са енергийно ефективни и пестят разходи.

Глината като строителен материал си има своите предимства пред останалите, наложили се като класически строителни материали - бетон, тухла, варовик, порест бетон. И все пак е въпрос на субективна оценка, казва сайтът www.strohundlehm.at.

Строителни техники с глина са познати на човечеството отпреди 9 хил. години. В град Туркестан, намиращ се в Казахстан например, са открити правоъгълни глинено- каменни къщички отпреди 8 хил.- 6 хил. г. пр. Хр.  В Асирия - те датират отпреди 5 хил. години.

Глината в старите култури е използвана не само за жилища, но е имала култово и религиозно предназначение. В някои провинции на Китай има много глинени къщи, които са построени отпреди 300 години.

Едни от безспорните й качества са:


  • 100%- вата й рециклируемост, дори след стотици години. 
  • Хармонизира климата в стаята.
  • Антиалергенна е. 
  • Прогонва лошите миризми.  
  • Разбива електросмока. 
  • С нея се постига добра акустика. 
  • Подтиска растежа на гъбички. Измусква влагата от околните строителни сгради и помещения.
  • Добра способност да съхранява топлината. 
  • Не съдържа опасни или отровни вещества. 


Може да се използва и като глинена облицовка.  
Тя може да се нанася както върху глинени повърхности, така и върху груб строеж от тухли, камък, където преди всичко се използват поради климатични причини. Освен това поемат и естетическа функция.
Облицовка на стени от сламени бали. Сламените повърхности се покриват с четирипластова глинена облицовка или при по - силни дъждове - с варовик. 

Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари