Назад във времето в село Долен

Селото е обявено е за архитектурен резерват през 1979 г., но без субсидии за реставрация и ремонти, названието резерват е само теоритично.
14.05.2013
Мая Янева
905
архитектура, къщи, история, архитектурен резерва, село Долен
Село Долен се намира в Югозападна България, в Родопите, община Сатовча
Източник: Димитър Шиклев

Ако искате да се пренесете назад във времето, посетете село Долен. Селището е основано преди пет века и половина. Сега там времето сякаш е спряло. 


Село Долен се намира в Югозападна България, в Родопите, община Сатовча. В него има останки от стари тракийски махали, чиито руини могат да се видят и днес. В околността на повечето възвишения има тракийски некрополи. До края на възраждането са използвани и старите тракийски лозя. Село Долен е на стар римотракийски път, който е свързвал Драма с Тримонциум. За това свидетелстват останки от пътя, които се намират в източния край на селото, както и римския мост в местността  Банян. 


                    Всяка къща е с уникален архитектурен план

Село Долен се споменава за първи път в османски документ от 1444 г., когато е вписано в кадастъра на империята. Археологическите проучвания край Долен откриват антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късносредновековна църква и находище с останки от металодобив.
Селото е обявено е за архитектурен резерват  през 1979 г., но без субсидии за реставрация и ремонти, названието резерват е само теоритично. В Долен се намират 350 традиционни родопски къщи. Покривите на къщите са от тикли – дебели  каменни плочи. Майсторите от Долен се славили като най-добрите в каменната зидария. Всяка къща е с уникален архитектурен план. 


В селото има църква и джамия. Интересен факт е, че камбаните на църквата са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук  - сега камбанният звън се чува на 8 км. Новата църква "Свети Никола" е завършена през 1837 г. Тя е изключително богато изографисана, а великолепните й дърворезби са дело на майстори от прочутата дебърска школа. В църквата има икони на майстори от цялата страна и на гръцки автори. Църквата е трикорабна, имала е и женско отделение. По време на Османската империя, местното население се препитавало с животновъдство и търговия. Жените тъчали дебели родопски халища, изпъстрени с характерни родопски мотиви, а мъжете обикаляли из цялата турска империя и ги продавали. В Долен имало и примитивни фабрики за тъкане на гайтани, които също били много търсени на пазара. Така постепенно селото се замогнало и хората започнали да изграждат красиви къщи от камък и дърво, които и днес впечатляват с хармоничните си пропорции. Къщите са със забележителна, типична българска архитектура. В по-старите къщи от времето на османската империя на приземните етажи са се намирали оборите, където се прибирал добитъка. На горния кат са се намирали стаите за спане. Къщите се отоплявали с огнища. Някои от къщите имат запазено обзавеждане от това време – долапи за съхранение, полици на стените, огнища от стар тип. В селото има къща, която е на повече от 350 г. Старите къщи са с дърворезбовани тавани. Покривите са от каменни тикли.  


 Новата църква "Свети Никола" е завършена през 1837 г

Живописното селце привлича много ценители на българската старина. В Долен има няколко къщи за гости, които приемат туристи. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността Свети Илия, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море. Тук са заснети много кадри от българските филми "Капитан Петко Войвода", "24 часа дъжд" и др. 

Автор: Мая Янева
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари