Надеждно поливане и през отпуската

Автоматизирана система доставя вода на лехи, морави, цветя в саксии и делви
15.06.2015
Константин ДИМОВ
789
градина, поливни системи, напояване, капково напояване, поливане на градина
Автоматичното напояване е повече от удобство.
Източник: www.pinellaslawnsprinklers.com

Автоматизирана система за поливане на градината ще ви спести много работа и време през сезона, а също ще снабдява растенията с вода, дори и да липсвате няколко дни от къщи.
Автоматично поливане на градината с едно регулиращо устройство може  да покрие до 6 парцела от целия терен: лехата със зеленчуците, сандъците с цветя на балкона, декоративно украсените цветя, както и растенията, отглеждани в гърнета и делви, а също морави и поляни. Както и по-художествено аранжираните растения. Съоръжението е оборудвано с един слънчев панел, така не може да се стигне до неочаквано спиране заради празни батерии. Допълнително към автоматичното съоръжение за поливане има и сензор за дъжд, който още при първите капки вода спира и анулира програмираното пръскане, посочва специализираният сайт www.lagerhaus.at.
Съоръжението можа да се направи още по-съвършено с един сензор за измерване влагата в почвата. Той показва актуалното й състояние по този показател. По този начин предотвратява пренапояването, т.е няма да си удавите растенията.
Съблюдавайте налягането на водата
Може да се случи така, че то да е твърде ниско, за да напои достатъчно цялата градина. При твърде ниско налягане на водата е смислено да поставите разпръсквачи на повече места. Програмирайте контролното устройство за управление на поливането така, че дюзите да стартират, редувайки се и водата да се разпредели равномерно и да покрие цялата площ.
Без прахосване на вода чрез капково напояване
Растенията в саксии правят терасата атракция за окото. Ежедневното поливане обаче отнема много време, особено ако имате много саксии. Има т.нар микропотапяне система (Mikro-Dip-System ), която може да се грижи за около 30 саксийни цветя. Основният уред се свързва с кранчето на водата, маркуча с капкометъра и води към гърнетата на балкана, и така ги полива.
Поливането през отпуската
До 36 саксийни растения могат да бъдат обгрижвани с тази система. Понеже не всички растения имат нужда от еднакво количество вода, то има три разпределителя на капки, които пускат различно количество. Те имат 12 изхода за напасване и фино дозиране на водата към растенията. Поливането се активира дневно в продължение на 60 секунди чрез трансформатор с вграден таймер.
Тествайте навреме автоматичната система за напояване, за да сте спокойни по време на отпуската.

+2
Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари