Навес, тента или шатра?

Всеки иска максимално да се наслади на своята градина или мъничкото пространство навън, ако разполага само с балкон или тераса.
15.08.2009
Вероника Попова
1045
тераса, тента, шатра, uv защита, поликарбонатни
Навес, тента или шатра?
Източник: Още за къщата

Всеки иска максимално да се наслади на своята градина или мъничкото пространство навън, ако разполага само с балкон или тераса. Обаче дните през лятото понякога са прекалено горещи или дъждовни, което намалява възможностите за прохладно кафе сутрин или уютна вечеря на открито. Благодарение на иновациите на пазара тези дни са максимално увеличени – тенти, сенници, шатри и навеси от различни материали могат да ви предпазят от ярките лъчи на слънцето и от непредвидения летен дъжд.
В миналото хората разчитаха на слънчевите навеси, за да ги предпазват и от дъжда. Но не всички слънчеви навеси и тенти са подходящи и за защита от дъжд – някои от тях не са проектирани за целта и не издържат на силен дъжд – поради това могат да задържат водата и малка локва върху тях да доведе до прокъсването на тентата и пропускането на водата надолу. Друга вероятност е да изтича вода през шевовете на тентата.

Продуктите, които се предлагат в момента на пазара, са най-разнообразни и трябва да решите точно от какво имате нужда, в зависимост от усвоеното пространство във вашия двор или тераса.
Освен че има много възможности, за да защитите тази зона от дъжд и слънце, вие можете да увеличите визуалния ефект от вашата къща чрез навеса, козирката, тентата или шатрата, която ще изберете за вашето външно пространство.
Има различни категории тенти – самостоятелно стоящи градински системи (предназначени за търговски площи или за дома); сгъваеми; покривни навеси, навеси за прозорци, навеси за зимни градини и др.

Общи характеристики на навеса:
- увеличава обитаемото пространство, като ви позволява да ползвате вашия двор, или тераса, като предпазва покритата зона от дъжд и слънце.
- Спира вредните UV лъчи на слънцето до 98%. 
- Отразява повече от 75% от слънчевата топлина, която влиза в къщата през прозорците. 
- Намалява температурата в къщата с повече от 15 ºС. 
- Намалява ярката слънчевата светлина с до 95 %. Като пази прозорците хладни, намалява топлината, която излъчва стъклото. 
- Навес, в комбинация с климатик, може да спести до 25 % от енергийните разходи на дома. 
- Предпазва мебелите и текстила в дома ви от избеляване, причинени от UV лъчите на слънцето. 
- Може да бъде изработен във всяка форма, цвят, размер за да отговори на вашите потребности.

Днешните текстилни материи са лесни за поддръжка и остават дълго време с ярки цветове, благодарение на новите технологии.
Шатрите са сгъваеми многостранни структури, които могат да се сгъват ръчно и с различна текстура, която може да подберете като най-подходяща за дизайна на градината. Те могат да се инсталират свободно в градината, както и да се закрепват към къщата, басейна или друга градинска конструкция.

Освен че има много голямо разнообразие от стандартни тенти с определена ширина и стил, може да е изработи и модел по поръчка. Формите на шатрите и тентите, както и стилът им широко варират – те са със структура на правоъгълник, шестоъгълник, осмоъгълник, дванайсетоъгълник или на две нива. Всеки продукт се предлага с тежести, необходими за устойчивост, приспособления за закрепване към земята или съответно към прозореца, стената или терасата.

Големите тенти с професионален дизайн издържат на вятър със скорост 100км/час. Те са сигурни и устойчиви, лесни са за монтаж, демонтаж и съхранение. Те могат да се използват сезонно или целогодишно в зависимост от желанието и нуждите на конкретния дом.
Шатрите могат да бъдат инсталирани и ползвани като летен заслон за целия сезон или за нуждите на парти на открито, а след това да се сгъват и съхраняват до следващия път, когато имате нужда от тях.

Материалите за сенници, които трябва да предпочетете, независимо дали това са шатри или тенти са акрил, водоустойчив полиестер, полиестер с покритие от PVC или стъклопласт. Изберете такива, на които можете да променяте конструкцията, в зависимост от времето - да махате и да слагате стените и покрива, а ако са сенници – да имат възможност за сгъване и разгъване. Конструкцията на тези съоръжения обикновено е от неръждаем метал (алуминий), водоустойчива и устойчив на вятър. Ако искате да си осигурите качествена защита от вредните слънчеви лъчи и същевременно да не се лишавате от удоволствието на престоя си на открито през лятото, намерете продукт, който е с UV защита. Това означава, че ще можете да се наслаждавате спокойно със семейството си и приятели, като ще ви е осигурена качествена сянка. Продължителното излагане на слънце, може да бъде особено вредно и по данни на Световната здравна организация тройно са се увеличили заболяванията на кожата, причинени от вредното въздействие на UV радиацията през последните пет години.

Друг добър избор за защита от слънчеви лъчи и от дъжда за вашата тераса или веранда е навес от поликарбонатни плоскости. Те са много просто и ефективно решение – с тях се разширява светлото пространството, което използвате ефективно в двора. Някои разновидности на поликарбонатните плоскости са със специален слой с висока концентрация на абсорбенти на ултравиолетови лъчи, което ги прави устойчиви на продължително слънчево греене. Тези конструкции могат да се намерят също в различен стил, като най-популярни са тези, закрепени за стената на къщата от едната страна.

За да подберете правилния навес за вашите конкретни нужди, трябва да си отговорите на много въпроси:
1. Решете целодневна сянка ли искате, какъв размер тента точно ви е необходим, какъв стил подхожда на вашия дом, автоматизиран или ръчен модел искате, какъв десен и материал предпочитате?
2. Убедете се, че материалът за навеса или тентата наистина осигурява UV защита, ако искате да прекарвате дълго време, наслаждавайки се спокойно на престоя на открито.
3. Някои системи осигуряват автоматична защита. Интелигентни слънчеви сензори могат да засекат увеличаването на слънцегреенето, и да се спуснат автоматично, когато вие не сте у дома, така че да засенчат прозорците и терасите и да предпазят помещенията от прекомерно затопляне. Сензори за вятър осигуряват автоматично спускане в условия на буря, така че да щадят механизма на навеса от повреда.
4. Дали ще издържи теста на времето? – тъй като навесът не е малка инвестиция, трябва да сте убедени, че материалът и механизмът са устойчиви за условията на времето.

+5
Автор: Вероника Попова
Закони Нормативна база Коментари