Мухъл вкъщи? Дайте шанс на стените “да дишат”.

Лошият въздух, високата влага и кондензът са модерните вируси на дома, офиса и обществените пространства.
15.09.2012
Антоанета Салфидж
12
влага, дограма, конденз, влагоуловители, клапи за проветрение
Пазарът предлага всевъзможни продукти, които обещават да ни отърват от влагата.
Източник: Интернет

Лошият въздух, високата влага и кондензът са модерните вируси на дома, офиса и обществените пространства.
Запечатахме къщите  си със скъпи шумоизолиращи дограми, плътно опаковахме апартаментите си с високоефективна топлоизолация и  така забранихме на чистия въздух да влиза в дома. Като резултат сградите видимо започнаха да страдат и “отвърнаха на удара” с влага, мухъл и упорит конденз, който поврежда стенните облицовки, подовите настилки и мебелите и най-лошото, създава болестотворна бактериална среда за самите нас, хората.

Херметизацията – основен проблем за наличието на влага и мухъл
Как да се справим с упорития мухъл? В медиите и в рекламните брошури на производители и търговци на дограма ще срещнете много съвети за предпазване на дома от мухъл - от препоръки за създаване на навици за проветряване на дома, съвет да не поставяте корпусни мебели на външни стени,  до предупреждението, да държите саксийните си цветя на проветливо място, защото, видите ли, при поливането им се увеличавала влагата в стаята. Всички тези тактики за надлъгване с влагата може и да имат ефект, но той със сигурност е частичен. Трябва  да се отстрани първопричината, а тя е пълна херметизация на помещенията. Домът има нужда от естествена климатизация, с която да се осигури  влизането на определено количество свеж въздух отвън и отвеждане на замърсения и влажен въздух през вентилационните отвори. 

Технологии срещу влагата
Пазарът предлага всевъзможни продукти, които обещават да ни отърват от влагата. И фактът, че предложенията стават все повече и повече е още едно доказателство, че проблемът е сериозен и ефективно решение все още не е намерено, поне у нас. Наред с множеството “чудодейни” спрейове и ванички с хигроскопични топчета пострадалият модерен новодомец ще се сблъска и с изобилие от високотехнологични уреди, наречени влагоуловители. Това са изсушители на въздуха, които действат на принципа на кондензацията на водните пари във въздуха при съприкосновение със студена повърхност. Уредите са снабдени с хладилна машина с четири компонента – компресор, изпарител, кондензатор и вентилатор. Изпарителят играе ролята на студената повърхност. При многократно преминаване на въздуха през изсушителя влажността му пада до допустимите норми, а уредът автоматично се изключва. Ако не е отделена излишната влага, той ще продължи да работи циклично. Производителността на влагоуловителя е основната му характеристика. Тя се измерва в литри за денонощие, а при битовите уреди се движи в порядъка от 12-300 л в денонощие. Максималните стойности се постигат при 30 градуса и 80% влажност на въздуха. В жилищните помещения температурите са средно 20-24 градуса, а влажността - около 70%. Такъв домашен микроклимат намалява производителността на изсушителя приблизително два пъти. Влагоуловителите могат да се използват във всяка стая. Понижавайки влажността, те пречат на образуването на конденз по тавана и стените, по мебелите, мокетите и килимите. Устройствата могат да се използват и при прясно боядисани и гипсови стени и залепени тапети, също така и като превенция срещу появата на мухъл и плесен в банята. Дори при места, където се съхраняват хранителни запаси (захар, брашно, сол), които лесно се овлажняват.

Ефективната им работа зависи от площта, на която ще работят, правилната преценка на температурните условия и принципа им на действие. Ако уредът  е с ниска производителност, той може да не е достатъчен да обработи въздуха в помещението. Ако ли пък е твърде мощен, той ще харчи твърде много енергия, което излишно ще оскъпи работата му. Затова е най-добре параметрите на уреда да се консултират със специалист по климатична техника. 

Като цяло обаче влагоуловителите на са евтино покупка. Цената на най-обикновените модели, които се предлагат и в големите търговски вериги тръгва от 400 лв. Сумата при мощните ловци на влага може да стигне и до 3000 лева. 

Клапани за дограма
Големите европейски производители на дограма, за разлика от българските, вече имат ефективно решение за вентилация на стъклопакетите и прилагането му не се води екстра, а част от системата. Става дума за специалните вентилационни клапани, които се монтират на дограмата. Те всъщност осигуряват преминаването на определено количество чист въздух през стъклопакета, без това да се отразява на нивото на шум и прах в помещението. Във Франция например поставянето на клапан за вентилация на всеки прозорец е регламентирано със закон. 

Добрата новина е, че и у нас вече се предлагат подобни клапани и то от различни производители. Има модели, които са като решетка, която се отваря ръчно. Този вариант обаче не се отличава съществено от решението с проветряването на прозореца. Някои модели пък се задвижват от вятъра и съответно са зависими от него. При спокойно време приспособлението няма да сработи и нещо много важно, устройството по никакъв начин не отчита отношението температура-влажност в стаята. Сред най-ефективните вентилационни системи от типа клапани са устройствата на известна френска фирма. Особеното при тях е, че имат специален датчик, патент на фирмата, който отчита влагата и нещо повече – работи без захранване. Напрактика вечното устройство сработва само тогава, когато се повиши нивото на влага над зададените параметри и съответно спира работа, ако в помещението е постигнат нужния баланс между влажност и температура. Има модели с допълнително ръчно затваряне, в случай на силни ветрове, задименост на външния въздух и други екстремни ситуации.

 Автоматичното регулиране на притока на въздух  на тези клапани е основното им предимство пред всички останали прозоречни клапани.

Клапаните се монтират на всички видове дограми. Желателно е това да стане при производствения процес, но е напълно възможно и без опасност от компромиси това да стане и на вече монтирана дограма. Ако стъклопакета обаче не позволява никакъв монтаж, най-вече заради плътно поставен комарник, възможно е да се избере модел за стена. Цената на тези клапани е между 60-90 лв.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари