Музеят на илюзиите във Велико Търново е най-интересния в Европа

Атрактивният обект е разположен в 5-етажна бивша банка, като екпозицията от 85 експоната непрекъснато се обогатява.
19.06.2020
Лилия Лозанова
1336
забележителности, Велико Търново, лайфстайл, музей на илюзиите
Стаята на Еймс в Музея на илюзиите във Велико Търново
Източник: Лилия Лозанова

Светът не е това, което виждаме.  С това усещане излиза всеки посетител на новия Музей на илюзиите във В. Търново. Той предлага интригуващо визуално, сетивно и образователно преживяване с над 85 експонати и загадки.
Обектът се помещава в 5-етажна сграда, която до 2007 г. е била  действаща банка.  Изградена е от дядото на настоящия собственик - Петър Бояджиев, като по интересен начин се е върнала в търновската фамилия.  Съхранена е вратата на трезора, през която се влиза в стая с левитиращи обекти.

Иновативният проект е дело на сдружението „Аз Музея” - Велико Търново, което обединява приятели с различни професии, но подвластни на магията на илюзията. Председателят Петър Бояджиев е търговец на метали, Станимир Стоянов е енолог, Димитър Димов е собственик на винарна „Ялово”, Мишо Георгиев е директор на предприятие, Деси Ватанова е юрист, Ивайло Проданов-директор на „Българска стевия”, а Ангела Гюрова е основен идеолог.

Това е иновативен тип музей, който е най-хубавия в Европа, тъй като е с най-много експонати, категорични са неговите създатели, В продължение на 3 години те са обикаляли подобни обекти по целия свят и са  решили визията му да бъде модерна и интерактивна. Особено важен е фактът, че концептуално са заложили неговото непрекъснато развитие и обогатяване. В момента разполага с 85  експоната, които почти всяка седмица се увеличават, като амбицията е броят им да достигне до 120. Приятелите непрекъснато четат и търсят нови илюзии, които поръчват от над 30 държави от всички континенти на света.


Тигър от 3D картина     Снимка: Лилия Лозанова

Важно е, че тук достиженията на различни науки - физика, математика, психология, оптика и др., са представени по интересен и достъпен начин.
Разходката в музея е ние само занимателна, но е и изключително образователна, тъй като науката е превърната в забавление. Приятно е, че може да се снимаш с илюзиите, тъй като тук фотографиите са задължителни. Още повече, че билетите са на достъпни цени - 12 лв. за възрастен, 8 лв. за дете, а семейният (независимо от броя на децата) е 35 лв., поясни председателят, който има четирима наследника.

Инициаторите споделиха, че  идеята да изградят такъв иновативен музей е с цел във Велико Търново да се развива културния туризъм. Предварително са го представили на изложението „Ваканция Експо”, когато са пожънали голям успех сред туроператорите. Те имат проекти за създаване на още два музея в старата столица.


Пясъчен макет на Царевец     Снимка: Лилия Лозанова

С духа на старопрестолния град са свързани две от ключовите атракции - макетът на Царевец и  илюзията „Старо Търново”.
Първият експонат се намира  до входа и е създаден от пясък и лепила. Дело е на великотърновският скулптор Дамян Бумбалов, който  го е изработил за близо 3 месеца. Разбира се, историческия хълм също е обвит в мистерия- над него светят звезди и луна, а вечерното небе изглежда като истинско. Идеята е след време над пясъчния хълм да се провежда аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина”, чиито ефекти ще бъдат непрекъснато обогатявани.

Още на входа посетителите са посрещани от екскурзовод, като в това приключение ме придружава Денимира Георгиева.
В предверието веднага грабва вниманието  т.нар. „Обърната градина” , в която водата от  чешмата тече…. нагоре. Над зелената поляна има облак, от който непрекъснато се лее дъжд.  Над виещите се стъпала пък виси  макова плантация, създадена от Ангела Гюрова.

Разбира се, в началото на това  любопитно пътешествие посетителите минават край 9 портрета на велия Айнщайн. Странното е, че откъдето и да го погледнат, той се взира направо в гостите и ги съпровожда с поглед.


"Кривата стая"     Снимка: Лилия Лозанова

На долния етаж веднага попадаш в странната реалност на т.нар. „Крива стая”. Докато вървиш към нея, към теб препускат коне и семейство рисове и тигър от 3D картини. Докато бягаш от тях, попадаш в стая с  т.нар. унгарски илюзии. Пред теб виждаш  портрета на Джокондата на Леонардо да Винчи, който при отражение в огледалото се трансформира в друга велика творба - „Дамата с хермелина”.

Оказва се, че  не само реалността не е това което е, а  се променя и представата ни за време. В  една картина са събрани и четирите годишни времена, въплътени в едно дърво. В зависимост от  ъгъла, тя е едновременна обсипана със сняг, разцъфнала, зелена или с есенни листа.

Пространството също може да си погажда шеги с нас - събрано в  друга картина, изглежда като безкраен тунел. В същата стая, чрез игра на светлината и тъмнината, гостите могат да „отпечатат” силуета си на стената и да пишат със светлина върху нея.

Преминаването през тежката врата на трезора отвежда в стаята с левитиращи обекти. Особено интересна е крушката, която не само стои във въздуха, но и свети. Жичките й приличат на запалени клечки кибрит. Магнитът в крушката има бобина, който получава електричество и захранва крушката през въздуха.  „Висенето” й се дължи, на противоположната сила, която е отблъсква.


"Сферата на Тесла"     Снимка: Лилия Лозанова

Следва още една изненада - „Сферата на Тесла”.  Тя сякаш е излязла от фантастичен филм, но се базира на научните открития на известния учен. Светлината може да се докосне и да се насочва с пръст.

Обръщаш се и попадаш в друга холивудска продукция, като срещу теб изскача жаба - холограма. След това се озоваваш направо в праисторическия свят и  от стената се устремява тиранозавър.

Докато поемеш дъх и си попаднал в „Стаята на Еймс”.  Представлява помещение с неправилна форма, използвано за създаването на триизмерни оптически илюзии,  проектирано от американския офталмолог Албърт Еймс през 1934 година. В единия край изглеждаш като великан, а в другия - като джудже.  Сцени от филма „Властелинът на пръстените” е сниман в подобно пространство.

В „Огледалната стая” виждаш клонирания си образ. Идеята за създаването й  е заимствана от музея в Токио.
Ако искаш да влезеш директно в продукцията „Матрицата” е достатъчно да погледнеш в отвора на „Кубът”.


"Обърната стая"     Снимка: Лилия Лозанова

След това посоките на света се завъртат и попадаш в „Обърната стая”. На тавана виси оправено легло. Достатъчно е да се снимаш под определен ъгъл под него и да  публикуваш снимката в социалните мрежи. Всички ще те питат как стоиш надолу в главата.

Със следващата фотография от „Джедайската стая” направо ще си залят от коментари. Всеки посетител се облича като джедай и ….. нещо се случва. В музея има помещения, в които изобилстват оптичните илюзии. Сред тях са „Масите на Шепард”, „Зелената крушка”, „Решетката на Херман”.

В зависимост от това, което човек вижда в картината „Въртящи се змии” може да се определи неговото психическо състояние. Тя е създадена от японския професор по психология  Акиоши Китаока, който свързва оптическите илюзии с диагностика на емоциите. Предизвикателство не само за очите, но и за друго сетиво е илюзията „Кадифени жици”. Когато триеш дланите си едновременно в жиците, започваш да чувстваш някаква мекота. Това се дължи на едновременно активизиране на определени мозъчни центрове.

Една от централните атракции в музея е  „Старо Търново”. Тя е уникална и може да се види само тук, от прозореца, който гледа към Художествената галерия „Б. Денев” и паметника „Конниците”. През 3 AR очила посетителят попада в старопрестолния град, но преди 100 години.

Няма как да не излезеш от Музея на илюзиите усмихнат. Обаче се настройваш и философски, тъй като осъзнаваш, че действителността, която виждаме, не е това, което е.

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари