Монолитен басейн от полипропилен

Използването на нови технологии и материали за изграждането на басейни е все по-успешно с всяка изминала година.
15.05.2010
598
басейн, полипропилен, монолитни басейни
Монолитен басейн от полипропилен
Източник: “КОБО Б” ООД

Използването на нови технологии и  материали за изграждането на басейни е все по-успешно с всяка изминала година. За всекиго мисълта за инсталиране на плувен басейн в къщата или вилата е като сбъдването на мечта. Ние ви препоръчваме да се запознаете с различните начини за изграждане на басейн и едва тогава да изберете най-подходящия за вас.

Един от вариантите е изграждането на басейн от полипропилен. Тези монолитни басейни са много подходящи за къщи и вили. Отличителната им черта е опорната хидроизолираща конструкция, която не налага направата на вътрешна облицовка.

Полипропиленът е полимерен материал с ниска плътност, висока якост, устойчив на агресивни среди и ултравиолетови лъчи. Това е материал , който в Европа и Русия се е наложил за изработване на басейни поради неговите екологични, здравословни и хигиенни качества. Неговата устойчивост на корозия гарантира дълъг живот (минимум 50 години). Благодарение на своите характеристики той се счита за „цар на пластмасите”. Търговското наименование на полипропилена, произведен от фирма Rochling – Германия, е Polistone P.

Басейните се изграждат като голяма вана от листов материал с дебелина от 5 до 8 мм. Технологията се състои в рязане и заваряване на полипропиленовите листове до получаване на определена форма. Оформеното корито е оребрено и подсилено от външната страна. В зависимост от  горния ръб на конструкцията басейните могат да бъдат с външен преливник, бордова тръба или бордови камък.

Материалът има висока степен на топлоизолация, поради което водата запазва дълго време своята температура. По дъното и стените се поставя допълнителна изолация от екструдиран полистирен. Това от своя страна води до намаляване на разходите за електроенергия, защото не нагряваме земята и бетона, а само водата. Това позволява използването му и в по-студени дни. Устойчивостта на материала на температурни промени го прави добър за нашия климат.

Басейнът не се нуждае от използването на специални препарати при почистване. Добрите хигиенни качества на материала в съчетание с добра филтрираща система дават възможност водата в басейна да се използва дълги години (4-5 г.). Той е изключително гладък, но не се пързаля. Повърхността на полипропилена не позволява появяването и размножаването на водорасли и органични съединения. Лесно се почистват отлаганията на плажни масла и нечистотии по водолинията.

Друго предимство пред останалите басейни е спестяването на време и строителни материали: намалена арматура; по-слаба марка бетон без пълнители за водоплътност; липса на кофраж; не се полага допълнителна облицовка.

Тази технология позволява направата на различни форми и размери в зависимост от интериора на къщата и градината. Възможно е допълнително оформяне на разнообразни вградени детски басейни, стълби, седалки, кът за хидромасаж. По поръчка на клиента се изработват различни видове стълби – вътрешни, външни, прави и амфитеатрални. Благодарение на възможностите на полипропилена може да се изпълнят и най-смелите фантазии на архитектите и дизайнерите и да се изгради реален басейн с оригинална форма. Тези басейни могат да се изградят в двора на къщата, в закрити помещения, а също така и на места с подпочвени води.

С оглед на терена се определя точното местоположение на басейна. Желателно е да е разположен на място, където максимално дълго време ще е огряван от слънцето, далече от дървета и засенчващи съоръжения.
Филтриращите системи се инсталират в шахта, изградена от бетон или полипропилен, и се поставят в близост до басейна. Възможно е да бъдат сложени в мазето или сутерена на къщата.

Басейните до определен размер се изработват в производствена база и се транспортират до мястото за полагане. При определени обстоятелства ваната може да бъде изградена и на място.

Строителната подготовка за вграждане се състои от оформяне на изкоп с 40-50 см по-широк от вътрешния размер на басейна. Дълбочината на изкопа зависи от тази на басейна и начина на вграждане. За основа се излива бетонна армирана плоча с дебелина 10-15 см. Върху нея се полага екструдиран полистирен за намаляване на топлинните загуби. В готовия изкоп се спуска окомплектованият басейн (с дюзи, скимери, сифони, подводно осветление, уреди за насрещно течение, хидромасаж и др.). Фиксира се горният ръб. Разстоянието между изкопа и ваната се засипва със земновлажен бетон постепенно, като етапите са следните: басейнът се пълни 20-30 см с вода, а след това се засипва 20-30 см отвън. На следващия ден се пълни с още 20-30 см вода и следва бетониране. След това се оформя теренът около басейна.

Реалният срок за изграждане на басейн от изкопа до пускането в експлоатация е в рамките на 2-4 седмици.

Цената, късите срокове за изграждане, отличните физико-химични свойства на материала и възможността за изработване на различни форми са преимуществата на този вид басейни.

+2
Автор:
Закони Нормативна база Коментари