Можете ли да направите къща, която да предизвиква възхищение и след 500 години? Можете ли да я украсите така, че хората да идват отдалеч, за да я видят?

Малко са местата в Европа, в които може да се видят свидетели на архитектурното и строително изкуство на хората, живели на континента през средните вековете. Войните, пожарите и новото строителство са успели да унищожат огромно количество образци на средновековната европейска култура.
10.12.2019
Невена Попкирова
633
туризъм, Паметник на архитектурата, Айнбек , германия
Повечето градски къщи в градчето Айнбек са построени и украсени в зависимост от нуждите и занаята на собственика – отдолу се е намирал съответният магазин или работилница, а в горните етажи живеело семейството
Източник: Още за къщата, Невена Попкирова

Къщите в градчето Айнбек в Германия, построени в средата на 16 век, се отличават с такива качества. Украсени с дърворезба, с пъстроцветни скулптурни мотиви, фамилни гербове и характерни за времето си символични знаци, те привличат туристите встрани от големите магистрали.

Малко са местата в Европа, в които може да се видят свидетели на архитектурното и строително изкуство на хората, живели на континента през средните вековете. Войните, пожарите и новото строителство са успели да унищожат огромно количество образци на средновековната европейска култура.


Къщите в старата част на Айнбек са живи примери за средновековен начин на строеж с носеща конструкция от дълги колони по протежение на пълната височина на къщата (Ständerbauweise), от основите до стряхата през два до три етажа. Колоните изграждат страничните стени и носят цялата тежест на сградата. При тази стара техника на строеж за изграждането на сградата се построявало скеле от дълги носещи отвесни греди (щендери) за страничните стени и след това се прикачвали допълнителни греди под наклон за заздравяване на стените. За скелето се изполвали дълги масивни греди от дърво. Върху цокъл, иззидан от камъни, се издигали първо щендерите, които се свързвали един с друг чрез хоризонтални греди, т.нар. закотвящи греди.

Закотвящите греди служели същевременно като опора за покривната конструкция на отделните етажи. Като закрепване, стигащо от единия до съседния щендер, служели изглеждащите като размахан меч диагонални или просто коси укрепващи греди през няколко етажа.

Този начин на строеж се отличава от по-късния вариант на строеж “етаж по етаж” с щендери, които са високи само един етаж, и се изгражда рамкова конструкция на всеки етаж. При този начин на строеж щендерите са хванати с рамка в горния си край с по-голямо разстояние между носещите отвесни греди, с поставяне на хоризонтални и напречни греди за по-добро скрепване на носещата конструкция на всеки етаж. Такава конструкция е по-често срещана в Европа и е известна като “фахверк”. Тя се разпознава лесно, защото е с видими дървени греди и запълване на междините между тях с кирпич, покрит в много случаи с цветна мазилка. (виж схемата)

Модерният начин на строеж с щендери (метални или бетонни) е популярен по-малко в Европа, но доста разпространен в САЩ. Както при дървото, така и при щендерите от метал, междините между щендерите се запълват с дървени или плоскости от гипсокартон и се запълват с изолационен материал. Това е и техниката за подновяването на останалите от далечното минало къщи, като се запазва видът и украсата на впечатляващата им фасада.


Тази къща от 1557 г. е изцяло наново построена през 1910 г., запазвайки първоначалния й вид отпреди 4 столетия. Лицата на животни над прозорците са също против уроки.


Повечето градски къщи в градчето Айнбек са построени и украсени в зависимост от нуждите и занаята на собственика – отдолу се е намирал съответният магазин или работилница, а в горните етажи живеело семейството.

За професията на собственика говори както украсата, така и гербовете на фамилията, изложени на фасадата. Над портата на къщата обикновено е изписана годината на построяване. Сред декоративните плетеници, украсяващи границата между приземния етаж с магазинните помещения и горните жилищни етажи, се срещат често знаци против уроки, изображения на лица, които да опазват дома от завистливи погледи. Над магазията обикновено виси издадена напред табела, приканваща минувача да посети пивницата, хлебарницата, аптеката, с изображение на съответния предмет за неграмотните.

 

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари