Модулната стълба – по-лесният начин за връзката с горе

Ако ви предстои да изграждате пространство на повече от едно ниво, то със сигурност ще ви е нужна стълба.
15.05.2015
Антоанета Салфидж
2233
стълби, интериорни стълби, вити стълби, модулни стълби, дизайн на стълби
С площадка – хибрид между маршовите и витите.
Източник: www.miptade.com

Стълбата е архитектурен елемент, чиято основна задача е да осъществи безпроблемна, безопасна и удобна връзка между нивата в сградата, ето защо много често тя се проектира като част от цялостната й конструкция. В този смисъл стълбата трудно можем да си я изберем като дивана и още по- малко да я подменим като него. Трудно, но вече не и невъзможно. С напредване на технологиите и материалите за строителството и интериора семейството на стълбите се разрастна неимоверно много. Наред с класическите фиксирани конструкции, излети от бетон и мозайка, градени от камък или фиксирани от дървени греди, пазарът предлага и редица модерни варианти на модулни стълби. Особеността при тях, която е и едно от основните им предимства е, че са съставени от типови модули, парапети, сглобки, носещи лостове и греди, стъпала и т.н.  


С площадка – състоят се от стъпала, съединени с допълнителна площадка. www.miptade.com


Какви са още предимствата на модулните стълби?
Отделните им елементи позволяват конструирането на различни комбинации с разнообразни размери, форми и разбира се визии. Друго важно предимство на модулните стълби е опцията да се „нагаждат” спрямо архитектурното пространство, като стълбищата се насекат от площадки или пък се завият около ъгъла в помещението. Заемат малко място, при това конструкцията им е лека и с въздушна визия. Универсалният им дизайн позволява да се вписват в най-различни интериори. Модулните стълби са много стабилни, защото елементите им са разчертани в заводски условия, където се били подложени на всевъзможни изпитания и варианти за натоварване и монтаж.  Централният елемент на модулната конструкция – носещият лост, е съставен от различни елементи и скрепителни модули – отгоре и отдолу. Такава конструкция позволява простор на фантазията като с нея на практика се постигат всички възможни форми. 


И ето че иде ред да отбележим и още едно съществено предимство –възможността за реновиране на стълбището. Когато стъпалата се изтрият, парапетите се разхлабят или просто стълбата ви се струва демоде, можете да подмените части от нея, които даже да съобразите с новия дизайн на интериора. Можете, ако сте помислили за това предварително и сте закупили елементите на модулната стълба- майка от производител, който поддържа всички варианти на модулната си система. 


Предимство е опцията да се „нагаждат” спрямо пространството. Модулните стълби са много стабилни, защото елементите им са заводски . www.miptade.com


Видове модулни стълби
Модулните вътрешни стълби се разделят на три основни вида:
Маршови – най-простата разновидност, права стълба с широки стъпала. Предимството им е, че са много удобни, а недостатъка, че заемат много място.
Вити – това е най-компактният вариант,но качването и слизането по тях е съпроводено с определени трудности;
С площадка – състоят се от няколко стъпала, съединени с допълнителна площадка. Те са хибрид между маршовите и витите, съответно притежават както техните предимства, така и техните недостатъци. Истината е, че са по-удобни от витите, стига да има достатъчно място, за да се спре изкачването с допълнителна площадка.


Правила за избор на модулни вътрешни стълби
Ето за какво е нужно да питате още при избора на модулна стълба:
- Качеството на материала;
- Подходяща ли е за вашия интериор;
- Къде и от кого е произведена стълбата;
- Типове сглобки и начини за монтаж.

Производителя
Първенството в производството на модулни интериорни стълби се държи от италианските компании. Те са и най-популярни в България. Добрата новина е, че през последните години доста напреднаха в качеството и моделите на българските компании, които имат и предимството да продават на по-добри цени от италианските и да предлагат навременен сервиз на модулите.


Съответствие на интериора
Елементите на модулните стълби обикновено се предлагат от материали като инокс, дърво, стъкло, които присъстват в съвременния интериор и с лекота се съчетават с него.


Материали
Качеството на материала, от който са изработени основните детайли на стълбите – това е основен критерий за дълъг живот и надеждност. Ако конструктивните елементи са от много тънък материал например,е възможно с времето стълбата да се деформира. Детайлите също трябва да са прецизно обработини – без шупли и драскотини, без дефекти по дървесината и задължително да са завършени с модерни защитни покрития.


Типове сглобки на модулите
Модулните стълби може да избирате и по типа на сглобките на конструкцията.


Те са три основни вида:
1. Модул в модул. Това е класическа сглобка без допълнителна връзка. Възможно е елементите все пак да се подсилят с помощни пластини и спирателни винтове. Предимството: проста и бърза сглобка. Недостатък: неголямото изкривяване, което с времето деформира метала. Този дефект на практика е непоправим.
2. На резбовани шпилки. Резбованите съединения позволяват пълно отстраняване на деформациите, получени от времето. Главният недостатък е сложност на монтажа и липса на възможност за регулация височината на стъпалата. При интензивно използване на подобна стълба с времето шпилките се разхлабват и се налага затягане на винтовете.
3. Укрепване с динамична връзка. При този вариант има възможност за регулиране на стъпалата по дължина и височина. Резбованите елементи са надеждно защитени от разхлабване, благодарение на равномерното разпределение на падащия върху тях товар.

+7
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари