Модни трендове при ламинирания паркет

Многобройните предимства и съвременните подобрения в технологично отношение реализират постоянно нарастващ пазарен дял на ламината в категорията подови настилки.
10.03.2022
Екатерина Бонева
2798
настилки, ламинат, ламиниран паркет, Подови нодстилки, ламинирани ламели
Ламиниран паркет FAUS Шеврон натурален 8мм-33 клас.
Източник: Паркетен свят, www.parketensviat.com

Настилките от ламиниран паркет винаги са били в обектива на интериорния дизайн. Освен, че са надеждна и екологична алтернатива на естествения паркет, днешните ламинирани плоскости са достъпен и ефектен начин за имитиране на различни повърхности като дърво, камък, керамика. Многобройните предимства и съвременните подобрения в технологично отношение реализират постоянно нарастващ пазарен дял на ламината в категорията подови настилки.


Ламиниран паркет FAUS Рибена кост Натурал 8мм-33 клас     Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com

Ламинираните панели имат многопластова структура на основата на HDF плоскости и естетични декоративни финиши. Отличават се с много добри изолационни свойства, трайност във времето, висока износоустойчивост и водоустойчивост. Съществен фактор за това е тяхната дебелина, която варира от 8 до 14 мм. Разнообразието от цветове и текстури предоставя широк спектър за реализация на смели интериорни концепции във всякакви стилове.


Хит на пазара са ретро винтидж плочки: Ламиниран паркет FAUS Винтидж плочки 8мм-33 клас     Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com

Иновациите в производството на този вид настилки преоткриват нови хоризонти за приложение на ламинирания паркет в съвременните домове. Благодарение на новите технологии за печат се постига прецизна имитация на дървесни структури и разнообразие от каменни облицовки. Специалните начини на обработка създават здраво запечатана повърхност, която не задържа замърсявания и е лесна за почистване. Качественият ламинат вече има водоустойчиви и антистатични свойства, и е подходящ за полагане дори в помещения с висока влажност.

 
Сн.1 Ламиниран паркет FAUS Мрамор Статуарио 8мм-33 клас     Сн. 2  Ламиниран паркет FAUS Черна рибена кост 8мм-33 клас     Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com

По отношение на модните текстури, тенденциите от миналото се завръщат с пълна сила и на преден план излизат натуралните нюанси в подовите настилки. Актуални са естествените дъбови разцветки, въплатени в класическите стилове Шеврон и Рибена кост. Също така, широко търсени са и ламинирани паркети, пресъздаващи реалистична имитация на бетон, мрамор и ретро винтидж плочки, които спомагат за създаване на атрактивен и нестандартен инериор на помещения от различен тип. Истински хит през последните години е монтирането на ламинирани плоскости като стенни покрития в кухни, бани и антрета.


 
Ламиниран паркет FAUS с дизайн на ретро плочи и бетон.     Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com


 
Ламиниран паркет като стенно покритие: Сн.1 Ламиниран паркет FAUS Каменна рибена кост 8мм-33 клас     Сн. 2 Ламиниран паркет FAUS Мозаечни плочки 8мм-33 клас     Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com

В цветови аспект като трайна тенденция се очертават естествените дъбови дървесни нюанси. И това си има своите причини – светлите дървесни цветове на дъба имат свойството да неутрализират ефекта от липсата на достатъчно светлина в помещенията и създават излъчване на топлина и уют. По-тъмни разцветки са подходящи за просторни и добре осветени помещения. Ламинираните настилки в разновидностите на сиво запазват своята актуалност и през тази година. Сивият цвят излъчва сдържаност и непретенциозност, подчертавайки колорита на цялото обзавеждане.
 

 

Сн. 1 Ламиниран паркет QuickStep Дъб Полунощ натурален 8мм-32 клас     Сн. 2 Ламиниран паркет QuickStepДъб класик натурал 12мм-33 клас   Търговец: Паркетен Святwww.parketensviat.com

Сред важните трендове са ламинираните ламели със смесени дължини, широчини и разцветки. За разлика от вариантите с фиксирани размери, тук всеки елемент „разказва“ своята собствена история, създавайки хармонична концепция с общата идея. Разликите в големината и цветовете придават динамика на пространството, съчетавайки се еднакво добре с останалите елементи от интериора. На фокус са също и ламелите с необичайно големи размери, достигащи до над 30 см ширина и 100 см дължина. Те имат свойството да освобождават пространството от струпването на фини очертания, правейки го да изглежда визуално по-просторно.

При избора на ламиниран паркет се препоръчва да се съобразите с цвета на вратите. Ако все пак предпочитате повече контраст и имате своя идея за дизайна, действайте според собствения си вкус и със сигурност няма да сгрешите.

Статията е изготвена с любезното съдействие на Десислава Байчева, Ръководител отдел Реклама в Паркетен свят. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари