Модните тенденции при интериорните врати

Новите интериорни врати стават все по-ключов елемент в цялостния дизайн на дома.
15.09.2015
Константин Димов
2278
интериор, дизайн, врати, интериорни врати
Интериорните врати стават все по-ключов елемент в цялостния дизайн на дома
Източник: www.holzvomfach.de

Убедително се налагат модели, високи колкото самата стая или които са едва ли не слети със стената. Новите интериорни врати стават все по-ключов и дори направо централен елемент в цялостния дизайн на дома. Модерни са освен всички останали врати и тези, които са високи, колкото самата стая, т.е тяхната рамка се простира от пода до тавана. Хит са и други варианти на интериорни врати, които са едва ли не слети със стената. При тях широчината на рамката е намалена дотолкова, че зрително не се открояват от стената, посочва специализираният сайт http://holzvomfach.de/

Здрави повърхности с естествено излъчване
При темата за повърхностите модата се движи „назад към природата”. През тази година фурнирните врати са особено актуални. Интериорните архитекти и дизайнери съвсем съзнателно търсят индивидуалното излъчване на дървото и предимствата на съответния материал, които да направят едва ли не всяка врата уникат.  Комбинацията от хоризонтални и вертикални фурнири действат елегантно и филигранно, особено, когато са на ивици.

Също така ламинирани повърхности, които изглеждат като естествени материали, т.нар. CPL и HPL привличат вниманието към себе си. Това са врати, изработени от ламинат с устойчиви покрития, които  се отличават със здравина, електростатичност и антибактериалност. Това ги прави предпочитани за обществени места, където потокът от хора е изключително голям - като входни врати на молове, хотели, ресторанти, болници и пр.

Те самите имат външен вид, подобен на дървените, особено са модерни и се отличават с тяхната издръжливост и устойчивост. Тайната им се крие в меламиновите смоли. Вратите се пресоват по специален метод с декорни хартии и се втвърдяват като правят повърхността нечувствителна към мръсотия, издържат на блъскане, драскотини и избеляване. Тези видове врати се предлагат в много и различни естествени тонове - от бук, през орех, до дъб антрацит.

С лазерна гравюра или фрезовани
Цветът бяло също ще играе ключова роля при оформянето на вашата стая - без значение е дали ще изберете класическа стилна врата със златни дръжки и хубави орнаменти от старото строителство или като модерна изцяло бяла лакирана врата, висока колкото самата стая, с праволинеен дизайн. Така или иначе, бялото продължава да е на мода с пълна сила. Особено в комбинация с тъмни подове и мебели, както и с цветно боядисани стени, се получават контрасти, които поддържат своеобразен съспенс у дома.

Много производители предлагат в своя асортимент бели лакирани врати – фрезовани или с лазерна гравюра, с които пространството оптически се уголемява. Нанесените  фрези имат много широк спектър – от фирмено лого,  или малки крилати фрази като „Домашен офис”,” Лошо момче” или с конкретни имена „Царството на Елена”, до изваяни флорални или други мотиви.

Новата прозрачност
Модата за индивидуално оформяне на вратите обхваща и стъклените врати. Освен лазерната техника, днес са особено модерни стъклени врати с вътрешно вградено фото фолио. Кой мотив да е върху  вратата, клиентите могат да определят при поръчката. Едно истинско нововъведение на пазара са вратите с превключваемо стъкло. При него стъкления елемент на вратата чрез натискане на копче (бутон) се променя от прозрачно стъкло в  млечно бяло. Те са подходящи както за дома и офиса, така и за лекарски кабинети и заседателни зали.

Симбиоза от дърво и стъкло
Който не може да се реши категорично дали да има врата от традиционното масивно дърво или да е модерната стъклена врата, може да получи и двете наведнъж. Изящни светлинни участъци комбинират предимствата на дърво и стъкло в една врата. Според това как пада светлината и избрания тип дървесина се получават много художествени ефекти  и модерно излъчване.

+1
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари