Модерните тенденции при избора на трапезни столове

Съвременните тенденции в декорирането на дома предлагат традиционни дизайни на столове, модерни столове във винтидж стил, еклектични комбинации от столове за хранене и модернистичен дизайн.
10.02.2022
Мила Стоянова
2273
трапезария, столове, трапезни столове, модерни столове за хранене
Модерни трапезни столове.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

И както всички пътища водят към Рим, така и хората се събират и сплотяват около трапезната маса. Ето защо е важно на какъв стол ще седнете, нали? Съвременните тенденции в декорирането на дома предлагат традиционни дизайни на столове, модерни столове във винтидж стил, еклектични комбинации от столове за хранене и модернистичен дизайн.

Свободата на избора зависи от помещението

Трапезарията е този кът от нашия дом, който изисква най-прецизно внимание и всеки детайл трябва да бъде обмислен. Причината е, че тя е доста „гъвкава“ от гледна точка на това, къде сме избрали да бъде нейното място в жилището. В последните години тя е неизменна част от всекидневната, което налага нейното съчетание с останалите компоненти от нея. Това не е лека задача, имайки предвид, че тя представлява и най-голямото помещение. Ако дневната е достатъчно просторна можем да обособим отделен кът със собствен дизайнерски стил, който да се откроява, но в никакъв случай да не доминира над общия за стаята. И тук трапезната маса и столове ще имат своето самостоятелно присъствие и ще ни впечатляват със своята уникалност, размери и стил.


Маса и столове Кларис, в модерен дизайн.     Източник:www.videnov.bg

От друга страна, ако имате малък хол и трябва да обособите в него трапезария, тя ще се превърне в допълващ акцент към общия интериор на помещението. Поради тази причина трапезните столове ще бъдат практични, по-малки и цветово комбинативни. Това не пречи да изберете нестандартно решение за тях, като например различни по цвят столове. Моделите с подлакътници са твърде обемни за този вариант, но затова пък столовете с отворен гръб или изработени от дърво или пластмаса са по-подходящи.

Когато трапезната маса и столове се намират в отделна кухня, основният акцент по който ще се ръководим са кухненските шкафове. Обикновено в тези стаи кухнята заема централното място, затова тук е удачно да заложим на практични и семпли трапезни столове, които да се отличават с удобство и функционалност. Например, някои от тях могат да бъдат сгъваеми, в случай, че не всички се разполагат около масата.

И разбира се, самостоятелната стая за трапезария ще Ви даде най-много възможности за създаване на удобство и стил в интериора. И тъй като предстои да обърнем специално внимание на негово величество трапезния стол, трябва да отбележим, че модерните столове са тези, които създават привлекателен, атрактивен и стилен дизайн и декор на трапезарията.


Столове Алваро, цвят венге.    Източник:www.videnov.bg

След като знаете вече, какъв тип помещение ще обзавеждате, ето и някои вдъхновяващи идеи от нас, които ще Ви бъдат полезни при избора на трапезни столове:
Комбинацията от модерни столове и антични мебели за хранене или винтидж модерни столове може да доведе до страхотни резултати.  Това сливане на стилове създава своеобразен мост между миналото и настоящето и превръща трапезарията в интересно кътче на дома. Изборът на трапезни столове и маса в еклектичен стил също ще добави оригиналност и вкус. Тук ключов момент е да заложите на столове тип „кресло“ с обли форми или такива с отворен гръб, който наподобява мозайка на прозорец на Готическа катедрала. Еклектиката се отличава със своята сантименталност и дори претрупаност на детайлите.

     
Източник:www.videnov.bg

Ако пък сте привърженик на по-смелите идеи, то изборът на трапезария, създадена на основата на противопоставянето на различни елементи в помещението, определено ще Ви допадне. Освен това, тя е световна тенденция в интериорния дизайн. Трапезните столове могат да бъдат в аналогични или допълващи се цветове. Те могат да създават страхотни контрасти с мебелите като маси за хранене, абажури, завеси и шкафове. Монохроматичните цветови схеми също са много привлекателни. Всички тези креативни комбинации определят една от най-драматичните тенденции в декорирането и създават ефектен дизайн на трапезарията. Това, към което се стремим е контраст.


Трапезни столове Олив, венге      Източник:www.videnov.bg

В случай, че сте ориентирани към класическите трапезни столове, които в повечето случаи създават и по-голямо удобство, може да  изберете такива с уникални детайли като състаряващ ефект на дървесината, нови платове за тапицерия със стилни щампи и ръчно изработени декорации, които да ги украсяват. Така трапезните столове могат да се превърнат и в произведения на изкуството.


Трапезни столове Бернард     Източник:www.videnov.bg

Овалните столове са подходящи за кръгли и елипсовидни маси, обикновено издържани в едноцветна дамаска. Те са подходящо решение и за офиси и корпоративни зали. Както знаете, тенденциите в интериорния дизайн отдавна не почиват на стереотипи, дори напротив – всеки риск се счита за оправдан, когато е подкрепен с доза смелост и креативност. Ето защо, една от модерните тенденции е изборът на различни по цвят и текстура трапезни столове. Може да заложите само на цветна комбинация на едни и същи столове или да комбинирате два по два различни столове. А защо не и всеки стол около масата да не бъде с индивидуален стил и дизайн? Всичко е възможно, позволено и супер тренди в наши дни. Рискувайте и се доверете на вътрешните си пориви за красиво!


Трапезни столове Треви, цвят венге с контрастна бежова седалка     Източник:www.videnov.bg

Контрастът може да бъде постигнат и във формата, например като изберете трапезни столове с по-висок гръб от този на останалите. Тази комбинация се препоръчва при повече от 6 трапезни стола, като основните два поставени в двата края на масата, се отличават с този детайл. Друг подход е съчетанието между столове с различна тапицерия.

Трапезна маса Пасадина с комплект столове в модерен стил     Източник:www.videnov.bg

Изборът на подходяща комбинация зависи от стила на помещението. Световните тенденции вървят в посоката на експериментаторския дух и докато в миналото около трапезната маса са стояли винаги еднотипни и еднакви по вид столове, то днес сме свидетели дори на пръв поглед на крайни интериорни комбинации. Едно е сигурно – ролята на трапезния стол се откроява все повече, за да се заяви като един от барометрите на добрия вкус.
 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари