Модерна реконструкция по мярка за фамилия с четири деца

Целта на показания проект е да се реконструира съществуващата функционална част на основното ниво, така че да съответства на нуждите на семейството, което има четири деца.
10.10.2010
сп. “Още за къщата”
81
интериор, реконструкция, апартамент, Барселона, архитектурeн план
Модерна реконструкция по мярка за фамилия с четири деца
Източник: Снимки: студио EPDSE

Местонахождение: Marquesa de Villalonga, Barcelona, SPAIN
Инвеститор: Joan Albiol + Isabel García-­Munté
Архитект: José Antonio Molina Saiz+ Marià Castelló Martínez
Инженер: Antonio Serra Requena
Сътрудници: Sonia Iben Jellal
Строител: Manuel Almendros
Проект: 2009 г.
Дата на завършване: 2010 г.
Снимки: студио EPDSE


  
Снимки: студио EPDSE

Реновираният апартамент е разположен в градската, неособено населена част на “Бонанова”, квартал в Барселона. Това е площ от 933 м² на пресечката между улиците Marquesa De Villalonga и Margenat. 
Целта на показания проект е да се реконструира съществуващата функционална част на основното ниво, така че да съответства на нуждите на семейството, което има четири деца. 
Преди намесата на архитектите архитектурният план е много фрагментиран, с неясни функционални зони и неудачни връзки между тях. Промяната на разпределението е почти 100%, тъй като всъщност оцеляват само двете бани и основата на вертикалната връзка между етажите. Всичко останало е реорганизирано. 


  
Снимки: студио EPDSE


Това става възможно благодарение на структурната система на жилището, която дава тази свобода –  жилището е с множество носещи колони без прилежащи стени. Резултатът е проект, в който ясно се очертават две ленти, успоредни на ул. Marquesa De Villalongа. По-близката до улицата лента се състои от главен вход с голямо лоби и спалните на децата, всяка от които има прилежаща баня.


  
 Снимки: студио EPDSE


  
Снимки: студио EPDSE


Следващата лента от жилището, която е с по-голям размер, се състои от основна вертикална връзка, спалня на родителите и зона, свързана с кухнята, дневната и хола. Всички тези помещения имат директна връзка с градината, която гледа на югозапад. Кухнята е предвидена да бъде отворена зона и е свързана с основните помещения, но също така има възможност да бъде отделяна посредством плъзгащи се врати.


  
Снимки: студио EPDSE


За да бъде постигната максимална хармония и да се обедини оригиналната визия на наличното с новата работа на архитектите, са използвани ограничено количество материали:


  
Снимки: студио EPDSE


  • съществуващият естествен паркет е реставриран по най-подходящия начин;
  • положена е гипсова мазилка на стените, тавана и преградните пана;
  • водоустойчиво MDF е боядисано в бяло за мебелите;
  • използвани са плочки от синтетичен кварц в бяло и прозрачно ламинирано стъкло за банята;
  • запазен е открит бетонът на носещите  колони.

     
Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари