Модерна еднофамилна къща от YTONG

Къщата е ситуирана в парцел с размери 23x30 m...
08.07.2010
арх. Антония Бурова
582
проект, дневна, итонг, никоенергийна къща, фасадно решение
Модерна еднофамилна къща от YTONG
Източник: арх. Антония Бурова

арх. Антония Бурова


Къщата е ситуирана в парцел с размери 23x30 m, на необходимите отстояния от регулационните линии. Пешеходният и автомобилният подход са от север (на чертежите е показано допустимото отклонение спрямо посоката север). Подходът откъм улицата е сепариран – автомобилен (към гараж за 2 коли) и пешеходен. 


В къщата се влиза на кота ±0,00 във входно антре, което се явява разпределителна буферна зона за сградата. От антрето има пряка връзка към основните стаи за дневно обитаване – кухня, трапезария и дневна, а също така и връзка с гараж за 2 коли, който е на кота – 0,16. На това ниво са разположени и вграден в стената дрешник (към входното антре), тоалетна, складово помещение – под стълбата за кота +3,00, а също така и котелно – достъпно от гаража (къщата ще е с локално парно).
 


 


 


Разпределение втори етаж
1. коридор + стълбище
2. спалня
3. баня+WC
4. спалня
5. спалня
6. дрешник
7. родителска спалня
8. баня+WC
9. мокро помещение
10. склад
11. терасаРазпределение първи етаж
1. входно антре
2. трапезария
3. кухня
4. дневна
5. гараж
6. котелно


 


 


 


 


 


От антрето се преминава в трапезария за гости и дневна, които са разделени от двустранна камина – обърната и към двете помещения. Кухнята има връзка както с антрето, така и с трапезарията за гости. Тя е оборудвана и с маса – за всекидневните нужди на семейството. Дневната, трапезарията и кухнята са с южно изложение и имат пряка връзка с двора, който през топлите месеци от годината се използва много активно.


Тъй като функцията на къщата е изцяло сепарирана на зона ден и зона нощ, на кота +3,00 (първи надпартерен етаж) са разположени само спални и обслужващите ги помещения. Родителската спалня е по-голяма и луксозна (29,13 кв.м), тя е разделена от другите стаи на етажа и заема северната му част. В спалнята се влиза през дрешник (5,58 кв.м). Тя има самостоятелна баня с тоалетна – също голяма и луксозна. Основното изложение на родителската спалня е изток. Има връзка с тераса.


Другите три стаи на кота +3,00 са предвидени за детски. Те са с изложение юг, югоизток, югозапад. На тази кота има една обща баня с тоалетна (за ползване от децата), мокро помещение и складово помещение. Две от детските стаи имат общ излаз на тераса.


Конструкцията на сградата е смесена – стоманобетонна скелетна безгредова, комбинирана със зидани противоземетръсни шайби от газобетон 25 cm YTONG D 600. Покривната конструкция е плосък покрив.


Външните стени на сградата са от газобетон 30 cm YTONG, а вътрешните преградни стени са 15 cm YTONG D 700.


Отоплението на сградата е локално – предвидено е котелно помещение в партерния етаж.


Фасадното решение е балансирано и стегнато с един акцент във височина – стълбището, което е като стъклена призма, по-висока от останалия общ обем на къщата. Използваните материали са мазилка с по-тъмен сив цвят и за контраст – дървена обшивка.


Приложен е един повтарящ се елемент – ъгловият прозорец на всяко еркерно излизане на втория етаж. На партера са използвани прозорци - врати, които нямат брюстунг, и по този начин не се ограничава линията на погледа, а също така става и безпрепятственото преминаване от къщата на двора и обратно. 


Другият вид характерни за къщата прозорци са тези с висок брюстунг – разположени най-вече на фасади с неблагоприятно изложение. 


ЗП: 141,15 кв.м.
РЗП: 296,05 кв.м.
Необходимо количество газобетон: 89,88 куб.м.
Количество газобетон за 1 кв.м. застроена площ: 0,31 куб.м.

Автор: арх. Антония Бурова
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари