Модерната кухня

Уютният и удобен начин на живот е отново на върха сред факторите, които определят вземането на решение с какви мебели да обзаведем кухнята си.
17.02.2011
Мая Янева
299
мебели, плотове, кухня, модерна, механизми
Източник: BLUM

Уютният и удобен начин на живот е отново на върха сред факторите, които определят вземането на решение с какви мебели да обзаведем кухнята си.
Във времената на абсолютната мобилност хората гледат на дома си като на място, където да се възстановят, а максималният комфорт и ергономичност на това помещение се превръща в приоритет. Кухнята е основно пространство за обитаване, което в зависимост от оборудването може да предостави възможност за лесно, бързо и приятно приготвяне на домашната храна за семейството. Повече от половината потребители обръщат внимание предимно на качеството, когато си купуват мебели, а повече от три четвърти харчат за красив дизайн. Функционалността е това, което клиентът не може да види на пръв поглед, но станал потребител, веднага може осезаемо да почувства. Какво отличава кухнята от високия клас от обикновената кухня, характерна за времето преди пет години?
В технически аспект преди всичко това е изискването за плавно и безшумно затваряне посредством вградените панти, водачи, механизми и системи адаптори. Вратите на модерната кухня се отварят и затварят с лекотата на едно докосване. Дори ако изпуснете вратата от контрола на вашата ръка, тя ще се затвори плавно и тихо. Водачите на чекмеджетата, механизмите за системите за съхранение и лифтовете са със специални технически характеристики  и осигуряват безшумно и плавно движение и в двете посоки. Втората тенденция дойде от изискването на дизайнерите за изчистената визия, без дръжки по фронтовете. Това наложи създаването на цяла нова генерация панти и водачи за отваряне само с докосване. Производителите обаче не спряха само дотук – все повече са системите, които включват електричеството и електрониката в движението на механизмите. Това повишава не само лукса и комфорта, но и дава възможности за сензорно и гласово управление или за създаване на специален работен режим, недопускащ например достъпа на малки деца в работно време до някои зони в кухнята. 


 


Във функционален аспект съвременните кухни са подчинени на  идеята за оптимизиране на пространството и повишаване на комфорта. Основно изискване е продуктите „да дойдат” при потребителя, а не той „да отиде” при тях. Така наречените каргосистеми не само оптимално запълват всеки сантиметър в кухненските шкафове, но и чрез  изнасяне, завъртане, повдигане или сваляне поставят съдържанието на кухненските шкафове непосредствено до ръцете на  човека. Това наложи и масовото навлизане на лифтовите системи при вратите на горните шкафове. Дали те ще са тип хармоника, плъзгащи се или завъртащи се – основната цел е да се предостави максимален комфорт, пълна видимост и максимален достъп до съдържанието. 


Осветлението също навлезе ударно при проектирането и производството на съвременните кухни. Масово се използват флуоресцентни, халогенни и LED елементи за осветяване не само на работната зона, но и на съдържанието на кухненските шкафове. Всички те са снабдени с датчици, които осветяват нужната зона при използване и изключват консумацията при покой.


Системи за въздушна изолация осигуряват хигиенична и чиста повърхност на шкафовете и предотвратяват увреждането на съхраняваните продукти – няма опасност от проникване на влага, мазни изпарения и други замърсители. Касетите и органайзерите, които се вграждат в чекмеджетата, позволяват да подредите максимално ефективно съдържанието, а също така предотвратяват разместване при движението навън и навътре независимо от скоростта и силата, с които го правите. Когато отворите чекмеджето, един поглед е достатъчен, за да откриете прибора, който ви е необходим в момента, защото всяко нещо има собствено място. 


Автор: Мая Янева
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари