Модерен и уютен интериор в банята – задача с множество предизвикателства

Модните тенденции са както по отношение на използваните материали в мебелите, така и по отношение на цветовата палитра.
13.11.2020
Лилия Лозанова
1803
мебели за баня, модерната баня, шкаф за баня, огледала за баня
Модерен и уютен интериор в банята. Kолекция LIVIT на RIHO.
Източник: Verde interiori

Обзавеждането на банята понякога е като решаване на задача с няколко неизвестни. Първото условие е, че в мокрото помещение мебелите трябва да са водо- и влагоустойчиви. Обаче има сериозна разлика между тези техни характеристики, с които трябва да се съобразявате. Тези мебели, които само са устойчивите на влага, нямат достатъчно добър повърхностен слой. Това води до редица проблеми - проникването на вода нарушава здравината им, появяват се деформации и се компрометира външния им вид. Това са мебели за баня от MDF и трябва да бъдат поставяни далеч от душове.
 


Водоустойчивите мебели имат способността да абсорбират влагата. Kолекция LIVIT на RIHO. Източник: verdeinteriori.com


Предимство на водоустойчивите мебели е, че имат способността да абсорбират влагата. Изработват се от определени материали - качествена пластмаса, полирана мозайка, интериорно стъкло, изкуствен камък и др. Създадените от дърво и дървени плоскости предварително се импрегнират по специална технология и имат сериозно лаково покритие.
 


Все по-налагаща се тенденция е огледалата да са с подходящо осветление. Колекция AVILLA на RIHO. Източник: www.verdeinteriori.com


Вторият въпрос е какви мебели са най-подходящи за баня?
Сред по-популярните са различни видове шкафове, огледала и рафтове. Шкафовете за баня се локализират на няколко места в помещението. Обикновено се монтират под мивката - върху крачета или директно на пода, както и над умивалника на стената.
 

 
Функционални мебели за малки пространства. Колекции LUCCA  и PORTO на RIHO. Източник: verdeinteriori.com
 

Огледалата за баня, освен практическото си приложение, внасят и декоративен елемент. Затова при тях има сериозно разнообразие - всевъзможни големини, форми, разцветки на рамката. Въпреки пространствените ограниченията на банята, огледалото може да има различна позиция – да е вградено в мебелите или стената, да е на стойка, висящо и т.н. Вграденото във висящ шкаф или други мебелни конструкции е много функционално решение. Шкафът с огледало е класическо решение, а гардеробът позволява функционалност и организираност на вещите.


Дизайнерският подход при огледалата предполага креативност, в зависимост от формата и използвания материал. Какъвто и вариант да се избере,  тези вещи имат естетическо въздействие. Може да са в рамка, окачени на стената, или пък да са на стойка, което разбира се предполага стабилна основа. Интересни предложения са огледалните стенни панели с фасет, които създават уникална игра на светлина и ръбове. На пазара се предлагат и огледала с часовник и вградени уреди за измерване на влажността, температурата и т.н. Все по-налагаща се тенденция е огледалата да са с подходящо осветление, което внася нестандартен акцент в атмосферата. Рафтовете за баня са с всевъзможна големина, като са изключително важни за обзавеждането на банята, защото внасят функционалност.

Минималистичният стил създава проста и изчистена интериорна линия. Колекция AVIANO на RIHO. Източник: verdeinteriori.com

Функционални мебели за малки пространства
Следващото предизвикателство, с което се сблъскваме при обзавеждането на банята е, че трябва да изберем обзавеждане за традиционно малко помещение. В този случай много са удачни новото поколение конзолни мебели - етажерки, рафтове и високи стоящи колони. Те са изключително ергономични, позволяват прилагане на творчество в дизайна им. Конзолите освобождават място и създават усещане за „въздух” и пространство дори в тесни помещения.
 

Колоните за баня позволяват съхранение на различни аксесоари и вещи. Kолекция LIVIT на RIHO. Източник: verdeinteriori.com

Колоните за баня,  от една страна позволяват съхранение на различни аксесоари и вещи. Обикновено са с няколко отделения, които може да бъдат скрити зад една или две врати. Поставянето на огледало, врати от стъкло или добавянето на декоративни елементи създават естетически ефект. От друга страна ориентирането им по вертикала оптически създава илюзия, че таванът е разположен по-високо. Изработват се от MDF материал, от PVC и други материали, които са достатъчно водо- и влагоустойчиви. Параваните за баня също може да се приемат за мебел, защото се предлагат много оригинални продукти, изработени от най-различни материали.
 


Конзолните мебели освобождават място и създават усещане за „въздух” и пространство. Kолекция LIVIT на RIHO. Източник: verdeinteriori.com

Следващият въпрос е как банята да е и модерна, и уютна?
В интериора ѝ непрекъснато навлизат нови елементи, които раздвижват пространството - скрити ниши, изнесени рафтове, пейки, легла тип "шезлонг" -  за релакс след душа и какво ли още не.

Модните тенденции са както по отношение на използваните материали в мебелите, така и по отношение на цветовата палитра. Една от актуалните тенденции е използването на стъкло в интериора на банята. Поради крехкостта на този материал, той умело е „вписан” в цялостната мебелировка под формата на плотове, врати на шкафове и др. Присъствието му придава лекота и ефирност, като е особено подходящо за малки бани.
 


При минималистичния стил целта е да се създаде проста и изчистена интериорна линия. Колекция BRONI на RIHO.
Източник: veredeinteriori.com

 

Стиловете на обзавеждане на банята са най-разнообразни, като сред ултра актуалните са бохемски, минималистичен, биофилен и др.
Бохемският стил е едновременно лесен и труден за постигане, защото изисква финес при съчетаването на мебели и материи. Включва прекрасни винтидж елементи, предмети от различни епохи и от отдалечени краища на света, както и множество различни стилове, преплетени в едно. Ако банята е с прозорци, може да ползвате завеси от тежки материи. При минималистичния стил целта е да се създаде проста и изчистена интериорна линия. Третият е екологично насочен и създава усещане за присъствие на природа. Това внася спокойствие и условия за релакс в банята.

Няма единодушие сред модните експерти кои са актуалните цветове за банята. По-популярните  нюанси са шампанско, светло жълто и оранжево. Каквито мебели  и какъвто и стил на обзавеждане на банята да изберете, бъдете сигурни, че сте се справили със сложна задача.
 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари