Много вкус и внимание към детайла

Къщата е на три нива, с функционално и класическо разпределение. Тя е закупена от стопаните готова, но интериорът е изцяло дело на стопанката на къщата – забележителна дама със завидна енергия и вкус.
08.07.2010
Мая Янева
12
хидроизалации, хидроизолиране, основи
Много вкус и внимание към детайла
Източник: Георги Величков

Къщата е на три нива, с функционално и класическо разпределение. Тя е закупена от стопаните готова, така че проектът не е предназначен специално за тях, но интериорът е изцяло дело на стопанката на къщата – забележителна дама със завидна енергия и вкус. Всичко е правено стъпка по стъпка, като всеки детайл е търсен според представата на домакинята. Всеки аксесоар е премислен, всеки орнамент е на мястото си. Мебелите в основните помещения на дома – трапезария, кухня, дневна и спалня, са в класически стил, а в двете стаи за синовете на собствениците, както и в стаята за гости, са по-скоро модерни. В къщата има и уникално помещение, на което много мъже със сигурност ще завидят – така наречената от стопанката мъжка стая, създадена отново по нейна идея, за да осигури максимално удобство на тримата мъже в дома.
Още от входното антре ни посреща изискана атмосфера – много светлина от топлите тонове и кристалните полилеи. Стените са с ефект венецианска мазилка в бялозлатисто и екрю, което допринася за усещането на приветлива и слънчева къща. Една от големите забележителности в къщата е автентично огледало от двореца на Фердинанд , закупено от антикварен магазин, подчертано с две конзолни масички в същия стил. Коридорът дирекно води на първото ниво на дома, където са разположени в една зона, но на две нива – дискретната кухня, трапезарията и пищната дневна. Кухнята, която е в закътана вляво от коридора е много кокетна, обзаведена с тъмни класически мебели. Плочките в кухнята са естествен камък от фирма “Нидо”. Трапезарията е изискана, с тъмни мебели и столове в класически форми и раирана дамаска. Масата е елипсовидна, а нисък скрин с огледало над него отразяват зоната за хранене. Вляво е разположен класически бюфет. Той е по протежението на малка стена, която тематично отделя зоната за хранене от дневната.
Дневната е на едно ниво по-ниско от трапезарията. Дивани в пищно лилаво и златисто оформят зоната за почивка и ТВ. Подът около камината е обрамчен с камък от алабастър. Красива ниска мебел с витрина е приютила библиотеката на семейството, а върху него са разположени пластики от български художници. Стените са украсени с оригинални картини от галерия “Българи”. В зоната има насочено осветление, което осигурява необходимото внимание към произведенията на изкуството. Елегантна лежанка е положена в ъгъла под живи саксийни цветя. Кристален полилей увенчава аристократичното помещение. Цялата дневна и трапезария са обиколени от витринни прозорци, а тежки завеси рамкират пейзажа на градината, който се разкрива през прозорците.
На първият етаж е поместена и стаята за гости. Мебелите в нея са от фирма Woodland. Тя е решена в кралско синьо и класически изчистени линии. Спалнята е предвидливо закупена с възможност да се разделя на две отделни легла, в случай че гостите не са семейство. Зона за работа осигурява елегантен плот и компютър. Прилежащата баня е с необходимия комфорт и в същия гостоприемен тон, както и самата стая.
Елегантни стълби водят към втория етаж. „Пътят” нагоре минава покрай ниши в стената със специално осветление, където са подслонени пластики от галерия “Българи”.
Спалнята на стопаните е пищна, изискана и уютна. Мебелите са отново на Woodland. Цветовата гама е тъмнолила и бяло и само естествения паркет „нарушава” тази дихромия, за да я подчертае. Вдясно от спалнята се открива входът към дрешник, който е без врата, а над рамката артистично е надвиснало парче органза в цвят пепел от рози. От дрешника наднича красиво огледало. В дрешника има множество рафтове, които изпълняват ролята на гардероб, но в същото време осигуряват удобство на стопаните, а именно възможността да виждат с един поглед дрехите, подредени там. Драматичността на спалнята е оформена с тъмнолилави плътни завеси и прозирни от шифон в цвят пепел от рози. Кристалният полилей и кристалният аплик са логичното осветление за спалня в този стил. Банята към родителската стая е с мебели от Woodland – комплектът носи името “Санкт Петербург” и атмосферата, която създава е наистина аристократична. Шкафът е от истинско дърво, но специална импрегнация позволява да се ползват удобството и красотата на този материал в помещение като банята. Луксът и комфортът са съчетани в един наистина класически стил баня. Тя стои като естествено продължение на цветовото и тематично решение в спалнята.
Стаите на двамата синове са според вкуса на всеки от тях. Едната е в червено и синьо, а другата в светъл оранж и шоколадовокафяво. И двете стаи са с необходимата функционалност за млади хора.
Най-уникалното място в къщата е така наречената мъжка стая. В нея има бар-зона, камина, удобна ъглова мебел от естесвена кожа и... игрална маса. Масата е по поръчка, на пръв поглед е обикновена, но плотът се плъзга и открива игрална маса с рулетка. Под барплота е вмъкнат плазмен телевизор. В ъгъла има витринен шкаф с колекция от различни марки уиски. Стената над камината е украсена с часовник, в миналото притежание на ген. Никола Рибаров (1859-1927).
На приземния етаж е разположена фитнес зона. Топла връзка свързва къщата с гаража.
Проектът за градината е на фирма „Четири сезона”, на ланд.арх. Ина Главинова. В него са съчетани вечно зелени растения за окантяване на пътеките и за акценти, както и сезонни цъфтящи растения, които да осигуряват целогодишно красотата на двора. В единия ъгъл е разположена зона за барбекю. Джакузи е подслонено под шатра от ковано желязо, декорирана със завеси от шифон.
Пред витринните прозорци има градинска мебел – ратанови дивани и масичка, които предоставят възможност за отдих на двора.

+6
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари