Минералните бани ще стават научни центрове

Иновационна идея застрашително се разраства и набира скорост в Столична община – минералните бани „Овча купел“ и „Горна баня“ да се превърнат в научни центрове.
08.12.2016
Антоанета Салфидж
178
минералните бани, паметник на културат, архитектурно наследс, термално нормално
Минералните бани на София "Овча купел" и "Горна баня" са съществуващи архитектурни ансамбли
Източник: Здравко Йончев

Иновационна идея застрашително се разраства и набира скорост в Столична община – минералните бани „Овча купел“ и „Горна баня“ да се превърнат в научни центрове, първата за върхови постижения в балнеологията, втората в център по музеология.

Ето и малко предистория. До скоро двете бани, които са паметници на архитектурата и са директно свързани с източници на уникална минерална вода, бяха „управлявани“ от Министерство на Здравеопазването, по-скоро бяха попаднали по съдебен ред в активите на ведомството, което обаче години наред не предприемаше никакви постъпки за тяхното възстановяване и управление по предназначение. 

Тази година, не и без изразено гражданско недоволство, МЗ предприе процедура по безвъзмездното дарение на двете бани на Столична община. Столичен Общински Съвет взе решение за приемане на дарението на свое заседание от 24.11, запис от което може да изгледате по-долу. Малка подробност от дневния ред на заседанието е фактът, че решението за приемането на дарението е буквално обвързано с предоставянето на двете бани за управление от Музея на София, в качеството му на столично предприятие, за да участва като партньор по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ в партньорство с няколко университета.

Програмата предоставя 100% финансиране, като стойността само на един проект може да е около 30 000 000 лева. Двете бани ще участват в два самостоятелни проекта.

Съществува странно огромна неяснота, какво всъщност се предлага да се случва с баните след получаването на едни 100% безвъзмездни 30 000 000 лв. и даже повече.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ЩЕ СЕ СЛУЧВА С БАНИТЕ? - лаборатория, която може би ще е космическа за тези пари, висши технологии с уникалните свойства на водата, която, знаем че помни, но може пък да може и научни статии да пише, или пък някакъв пореден музей, този път щял да е по музеология!

И дали това е най-подходящото решение за обектите  като се има предвид,  че минералните бани на София, в това число "Овча купел" и "Горна баня" са съществуващи архитектурни ансамбли с уникални природни характеристики, които включват сграден фонд с предназначение за център за рехабилитация, природен парк и особено важното - естествен източник на минерална вода. Преди почти 100 години те са създадени от софиянци, със средства - дарения и личен труд на софиянци, за ползване на софиянци и гости на София и са се превърнали в емблема на града.

Ще сме благодарни, ако изкажете личното мнение за какво да се използват минералните бани на София  като попълните една простичка анкета тук, изработена от инициативен граждански комитет Термално- Нормално.

Благодарим предварително!

За домашно кино може да изгледате запис от заседание на Столичен Общински Съвет от 24 ноември 2016г. , на което почти единодушно се вземат гореспоменатите решения. Записът е поучителен и заслужава да се изгледа.

 

 

 

Автор: Антоанета Салфидж
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари