Мимулус - клоунско цвете (MIMULUS)

Според народната медицина Мимулус е цветето на смелостта. То е особено подходящо за хора, които се страхуват от света. За тези, които страдат от фобии и всяка крайност ги плаши. За тези, които са плахи и срамежливи.
10.06.2019
Петя Николаева
358
цвете, Петя Николаева, Милумус
Мимулус или Клоунско цвете

В месеца на усмивките и шегите Ви представяме едно цвете, което носи много настроение и закачливост с пъстрите си цветове. Това е Мимулус или Клоунско цвете. Произхожда от Северна и Южна Америка. У нас все още не е толкова популярно, но набира скорост със красивите си цветове, обилен цъфтеж и сравнително лесно отглеждане.
 

   

 


Мимулусът е от сем. Живеничеви. По-ефектни разновидности са:
M. Luteus
– цъфти в жълто от май до август и достига 30 см височина.
M. Primu Loides – цъфти от май до септември, достига до 10 см. височина, а цветчетата му са дребни.
M. Majar Bees – цъфти от май до септември с червени цветчета, достига до 30 см височина.
M. Orange Glow – цъфти от май до септември в оранжево и достига до 25 см.
M. Skarlet Bees – цъфти в червено от май до септември, достига до 20 см височина.
M. Shep – цъфти в комбинация жълто с кафяво през май и юни и достига до 25 см височина.
 

 

      


Мимулусът е по-скоро градинско, отколкото стайно цвете. Най-добре се чувства на открито, където свежият въздух е в изобилие. Обича да го докосват слънчевите лъчи, но деликатно. Не понася пряко слънце. Добре му се отразява шарената сянка и леката прохлада. Засушаването може да убие Клоунското цвете, затова пръстта не трябва да засъхва. Тя трябва да се поддържа винаги влажна и да се тори всяка седмица. Поливането от април до септември е по-обилно, а през останалите месеци порядко и не в такива количества. По отношение на почвата не е претенциозно, достатъчна му е обикновена градинска
почва.
 

 

  

Мимулусът се размножава чрез семена от февруари до април. След първия цъфтеж трябва да се подреже за да се стимулира повторно цъфтене.  Ако спазвате тези основни моменти в отглеждането на това цвете Мимулус, то ще ви се отблагодари с разкошен цъфтеж през цялото лято и сигурно никога няма да се откажете от неговото отглеждане.

 

 


Има и още нещо любопитно.
Според народната медицина Мимулус е цветето на смелостта. То е особено подходящо за хора, които се страхуват от света. За тези, които страдат от фобии и всяка крайност ги плаши. За тези, които са плахи и срамежливи.Засадете Клоунско цвете, за да сте усмихнати през цялото лято, а и може неусетно да станете по-смели и готови за нови приключения.
 

Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари