Мивки за баня от естествен камък

Мивките от естествен камък са дълготрайна инвестиция в модерната баня. Всяка изработка е уникална по себе си, тъй като отделните късове от природния материал никога не са идентични.
02.07.2020
Екатерина Бонева
6603
баня, мивки за баня, мивки от естествен камък, каменна мивка
Мивка тип купа, изработена от оникс
Източник: www.piatraonline.bg

В последните години банята придобива нова стойност в ежедневието на човека – от помещение за хигиенни нужди, днес тя се превръща в място за релаксация и зареждане с позитивна енергия. Така нейното оформление се подчинява на различни възприятия за пространство, разположение и материали. Целта на тази концепция е да ни извади от реалния свят и да ни отведе в любимото ни място – сред природата, в приказките, в нашите фантазии. Ключът към постигането на такова оформление се крие в материалите. Те трябва да бъда естествени, без компромис или имитации, независимо колко добре са изпълнени.


Мивката тип купа е семпла и атрактивна     Източник: www.piatraonline.bg

Естественият камък – екосъобразен, невероятно естетичен, вечен
Многообразието от естествени материали носи уникалност и предимства в интериора на банята. Когато се търси неподражаем акцент или постигане на изтънчена атмосфера, естественият камък е безспорен фаворит. Като един от главните герой в концепцията на всяка баня, мивката идеално пресъздава подобно превъплъщение. За разлика от кухненската мивка, където водещо значение има големината, тук е важно тя да бъде удобна за ползване и да подчертава интериора. Мивките от естествен камък са дълготрайна инвестиция в модерната баня. Всяка изработка е уникална по себе си, тъй като отделните късове от природния материал никога не са идентични. Усещането, което внасят с присъствието си не би могло да се сравни с останалите материали.

 
Мивки от естествен камък в различни форми     Източник: www.piatraonline.bg

Извън шаблонните структури
Наред с естествените материали, изборът на форми е другото разковниче за индивидуален стил и неповторима естетика в банята. Екзотичният умивалник ще зададе изцяло ново настроение на интериора. Това е един малък трик с огромно въздействие, който ще придаде доза екзотика на пространството, дори и без грандиозни ремонти. Изключително семпли и атрактивни са мивките тип купи. Обикновено се монтират върху плот за баня или плот на мебел за баня, но е възможно да бъдат закрепени и на стената. Разположението на мивката се определя съобразно размера и предпочитанията - централно върху плота, отляво или отдясно. Разнообразните форми са друго тяхно предимство. Могат да бъдат кръгли, квадратни, правоъгълни, овални или с неправилна форма. Изработките от естествен камък придават скулптурен щрих в банята, чиято оригиналност не се нуждае от допълнителна декорация.


Източник: www.piatraonline.bg

Този тип мивки притежават редица предимства, сред които:

  • Качествена естетическа намеса в банята, независимо от избраната форма;
  • Съвременно излъчване, богатство на формите и размерите;
  • Лесна инсталация, без необходимост от разбиване на стени, специфична адаптация, още повече, когато моделът разполага с отвор за смесител, няма нужда от пробиване на плота за такъв;
  • Безпроблемна смяна при несходство с интериора или реорганизация на пространството;
  • Универсално решение за плотове и мебели за баня - комбинират се и с двете;
  • Предоставят пространство за съхранение на козметика и тоалетни принадлежности, тъй като се монтират върху плот или мебел за баня.
     

Каменната мивка и нейният характер
Като всяко нещо в природата, различните видове естествен камък придават различно усещане в интериора. Мивките от гранит предопределят цялостната атмосфера в банята. Поради гамата от нюанси в своята текстура, успешно се вписват в разнообразен колоритен ансамбъл. Подходящи са при оформление в традиционен или средиземноморски стил, но също така и в постигането на модерен дизайн.


Мраморната мивка се превръща в акцент в банята     Източник: www.piatraonline.bg

Почитателите на лукса и аристократичното излъчване със сигурност ще изберат мивка от мрамор. С богатството на колорита, сложния си рисунък и наличието на разноцветни жилки, мраморите създадат усещане за лекота и ефирност. Мраморната мивка без усилие ще се превърне в акцент на банята или пък дискретно ще се слее с интериорната концепция. Особено се ценят мивките от светъл мрамор с голяма светлинна пропускливост и специфични оттенъци. Топлите цветове и приятните извивки на мивките от травертин са идеално допълнение към вече оформени пространства, особено в съчетание с плот от същия материал или дърво. Мивките тип купа от полускъпоценния камък оникс притежават неповторима красота и екзотика. Полираната им повърхност и меките земни цветове задават основния тон на интериора, създавайки усещане за баланс и хармония.


Екзотичният умивалник ще зададе изцяло ново настроение на интериора      Източник: www.piatraonline.bg

Мивките от естествен камък трябва да се импрегнират с подходящите защитни препарати, които спомагат за запазването на първоначалната им красота, блясък и дълготрайност. Ако искате да създадете пространство, издържано по всички критерии за естетика и функционалност, може да допълните красотата на каменната мивка с душ корито от същия материал.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари