Металообработващи машини - какво представляват и за какво се използват

Съвременната промишленост използва широка гама от машинна техника за обработване детайли от метал и метални сплави.
25.05.2021
Колеждиков
300
инструменти, металообработващи машини, бормашини, шмиргел, стругови машини, фрезови машини
Източник: www.koledzhikov.bg

Ако трябва да изброим всички металообработващи машини, които към момента се използват, времето няма да ни стигне. Затова нека разгледаме някои от най-използваните и основни видове, които се ползват широко както от големите производства, така и от малки цехове и от любители.

8 от най-използваните машини за обработка на метали

Стругови машини

Този тип са сред най-използваните и почти няма производство, което не разполага със стругове. Популярността им се дължи на факта, че са многофункционални и с тях могат да бъдат извършвани множество операции, сред които рязане, шлайфане, резбоване, обръщане, пробиване, нарязване и други.

Струговете обработват метала, като го завъртат около оста му. Докато елементът се върти, режещите инструменти на машината премахват по мъничко от него, оформяйки го в желаните размери и форма.

Според предназначението си, този тип машини могат да варират от малки, настолни модули до големи подови модели. Някой от моделите се управляват ръчно, докато други са с CNC управление.

Фрезови машини

Металообработващите  машини от този тип се считат за една идея по-напреднали в обработката на металите. За разлика от струговете, фрезите оформят метала като “държат” заготовката неподвижно, докато работната маса се движи около него обработвайки го в желаната форма. С фрези могат да бъдат извършвани множество операции като оформяне на профили на резби и канали, рязане, шлицово, спирално и ъглово фрезоване и други. Също както струговете, и фрезите се предлагат в широк спектър от размери и могат да бъдат както универсални, така и професионални фрези със CNC управление.

Шлифовъчни машини

Основният елемент в този вид машинна техника за обработка на метал е абразивно колело, което се върти при високи скорости. Машината се използва, когато се налага от вече готовия детайл да бъдат отстранени малки неравности и той да стане абсолютно гладък и с добър търговски вид.

Огъващи машини

Това е металообработваща техника, която както става ясно и от името ѝ е създадена, за да се извършват процеси като огъване и оформяне на различни по вид метални листове (в това число и ламарина) в широка гама от форми. В магазинната мрежа огъващите машини, които се предлагат са: механични, пневматични, хидравлични, със CNC управление и други.

Лентоотрезни машини

Ползват се основно за рязане на ламарина. Като устройство не са особено сложни. Най-общо казано разполагат с прецизно наточен нож, който реже ламарината абсолютно чисто, без да оставя стружки или друг отпадъчен материал. Освен за рязане, лентоотрезните машини се ползват и за заготовки и пробиване.

Преси или машини за щанцоване

Щанцоването е процес, чрез който могат да бъдат обработени метални елементи и детайли в много сложни форми. Самият процес щанцоване представлява обработка на листови метали, които се формуват чрез силата на натиска. Процесът включва две операции (разделяща и формуваща), а машините, чрез които се извършва обработката могат да бъдат както ръчни (механични или дискови ножици), така и преси, координатно - щанцови машини със CNC управление и други.

Шмиргел (шлифовъчно колело)

Този тип машина е със сравнително проста конструкция и устройство и се използва за шлайфане или заточване на закалени стоманени инструменти. Със шмиргел се работи много лесно и това е една от причините, поради които може да се открие във всяка една домашна работилница.

Бормашини

Бормашините, без значение дали са колонни, настолни или радиални намират много широко приложение както в производствата, така и в работилниците и малките производствени цехове. Най-общо казано, това са машини, чрез които бързо и лесно могат да бъдат извършвани разнообразни пробивни дейности.


Източник: www.koledzhikov.bg

Това е една много малка част от металообработващите машини, които се ползват в наши дни. На практика, според това по какъв начин искате да обработите металния детайл или заготовката можете да откриете точния инструмент или машина.

 

Закони Нормативна база Коментари