Метални покриви

Покривът е петата фасада на къщата
11.07.2011
н.с. ІІ ст. инж. Иван Колчев ШЛОС ООД
627
къща, покрив, метални покриви, ЛТ ламарина, метално покритие

Автор: н.с. ІІ ст. инж. Иван Колчев  ШЛОС ООД


В архитектурно-исторически аспект покривите са неразделна част от фасадите на една сграда. Или както е прието да се твърди, покривът е петата фасада на къщата. Свикнали сме да възприемаме  фасадите на къщите и детайлите по тях – фризове, корнизи, еркери, прозорци и различни архитектурни елементи, независимо от историческия период на тяхното създаване и изграждане – готика, барок, сецесион, нова история. Накрая  погледът на непредубедения турист или просто зрител се вдига  нагоре и вижда покрива. Доколкото височината и отстоянието му позволяват  да го види и възприеме. 


Древните строители и архитекти са притежавали завидни знания и въображение дори и за съвременните ни разбирания и опит. Изхождайки от монументалността, идеята, функцията и общото внушение, с което авторът е искал да впечатли своите съвременници  и бъдещите поколения, той, старият майстор и архитект, е пречупил и заявил своето екзистенциално послание с финала на изграждането на сградата, а именно покрива. Покривът слага логическа точка на градежа на сградата - стръмен готически, овален бароков, скатен, ренесансов или от времето на сецесиона, функция и внушение се сливат в едно прекрасно крайно творение на строителния и архитектурен гений на нашите предци и древни колеги. 


Опитът, който може да се почерпи от старата архитектура, е многопосочен: комбинацията от материали и майсторството във всеки един детайл и фрагмент от изпълнението на един метален  покрив са задължителни  за сериозните професионалисти.


Има забележителни паметници  на архитектурния и строителен гений, които са направени с метални покриви: катедралата „Санта Мария Маджоре” - средата на ХIII в. - патинирана мед; Палатът на дожите  във Венеция началото на ХV в.  - патинирана мед и цинк; Кремъл от ХII до XV в. и Архангелската църква 1505 -09 г., големият  царски дворец на цар Иван ІІІ – изпълнени от италиански архитекти в прекрасна комбинация от патинирана мед и злато; дворецът „Белведере” във Виена 1723 г. – патинирана мед, църквата „Св. София” в Истанбул. За София емблематични са Софийският университет от началото на миналия век  с патиниран меден покрив, църквата „Св. Ал. Невски” с комбинация от патинирана мед и злато и някои сгради на ул. „Московска”. Изборът на  метално покритие за един покрив на къща се определя от функцията на сградата, архитектурното внушение и идеята за въздействие и не на последно място от наклоните на скатовете на покрива. Възможните решения  в зависимост от  комбинацията на тези фактори са няколко. При наклони на скатовете под 16-17°  се  изпълнява обшивка от стоящ или лежащ двоен фалц или летвена обшивка.  При покривите, изпълнени с обшивка на двоен фалц, има изчистени полета и ненатрапчив рисунък на покрива от успоредни линии, придаващи съответната визия на  покривните скатове или обемни форми. (сн.1 и 1.1)


При наклони на скатовете над 16-17°  се  изпълняват както гореизброените обшивки, така и по-въздействащите като структура  и рисунък шифърни плочки с различна форма: квадратни, правоъгълни, ромбоидни, пчелна пита или боброва опашка. (сн.2) Разходът на материал е, както следва: ламарина при обшивка от двоен фалц средно около 1.25-1.3 кв. м в 1 кв. м  готов покрив в зависимост от ширината на отделните скопчавани полета, т. нар. пътеки. При летвената обшивка разходът на материал в един кв. м е 1,56 и нагоре в зависимост от височината на летвите и ширината на пътеките. В този случай по-ясно се очертава релефът на покривното покритие – ясно обособени вертикални линии. (сн. 2)


Покривното покритие с шифърни плочки е най-високата степен в професионалното строително тенекеджийство. При този вид покривни покрития разходът на материал варира от 1,4 до 1,6 кв. м материал в един кв. м готов продукт, в зависимост от формата и големината на шифърните плочки. (сн. 3 и 4) Този разход при избор на по-скъпи материали като мед или титан цинк значително натоварва инвестиционния ресурс в графа „покрив на сградата”. Но дълготрайността и издръжливостта на горните материали, съотнесени към себестойността им,  си струват инвестицията. Горепосочените материали са с гаранция от производителя за медта 50 г., а за титан цинковата ламарина 40 години. Тези материали издържат и на съвременните атмосферни предизвикателства като киселинни дъждове, атмосферно  замърсяване  и т.н.


Разбира се, при наличните икономически обстоятелства на нашия пазар и във времена на криза съществуват алтернативни метални покрития  за покриви. Ако ценово ги подредим в низходящ ред по цени на квадратен метър, имаме следните възможности за избор: скандинавска ламарина  с добавка от цинк и покритие с полиестерни бои; същата ламарина с добавка от титан цинк и специална  топлоулавяща боя – тип „енерджи”, която намалява степента на нагряване до 15 °С  по-малко в сравнение с обикновена пластифицирана ламарина при същата външна дневна температура; пластифицирана ламарина с произход от Далечния изток  и съседни страни в най-ниския  ценови диапазон, като съответно гаранциите от производителите варират от 30 до 0 г. за дълготрайност и издръжливост на корозия на съответната ламарина.


В заключение може да се каже, че поддръжката  и грижата за един метален покрив е минимална дори и в ниския ценови диапазон от избрания материал за покривно покритие на къщата. Металният покрив е много добро решение при архитектура на покрива с малък наклон или комбинация от скатове с големи и малки наклони. Изборът на ламарина за двата наклона е или комбинация от керамични керемиди по големите наклони, или метален шифър и двоен фалц по малките наклони. Там алтернативата на двойния фалц са рулонните битумни мембрани. Другите възможни метални покрития са ЛТ ламарина или синусова ламарина - поцинковани или боядисани, както и сандвич панели с полиуретанова или  полистиролна вложка, но всички те са подходящи за покриви на производствени, стопански или спортни сгради и съоръжения. Изборът на някой от последните материали е по-скоро проява на лош вкус или недоразумение за един покрив на къща за живеене.


Изборът на материал за покрив е въпрос на финансови възможности за всеки инвеститор и собственик на къща. Металното покритие за покрива е много добре преценена инвестиция. Страхът от това човек да живее под покрив от ламарина е неоправдан и излишен. Със съвременните възможности за топло- и звукоизолация на подпокривното пространство евентуалните опасения от това, че ще чуваме дъжда, напълно са елиминирани. С полагането на достатъчна по дебелина топлоизолация – минерална вата 18-24 см и обемно тегло 28-30 кг/куб. м и дъсчена обшивка с необходимото разстояние за вентилация, хидро- и пароизолации, както и гипскартон по скатове и таван и професионално изпълнени метални обшивки, комфортът и спокойствието са гарантирани.


 

Закони Нормативна база Коментари