Металните покриви - универсалното решение

При споменаване на покрив в съзнанието на повечето хора изплува керемиден или плосък покрив. Има обаче едно покритие, което е много по универсално и вероятно по-разпространено. Това са покривите от метал в различните му форми. Ето малко обобщена информация за тях и как да се възползвате от предимствата им.
01.02.2019
арх. Кунчо Цилков
13981
метални покриви, арх.Кунчо Цилков, топлоизолационни панели, фалцова ламарина, roof, standing sedm, steel sheet

При споменаване на покрив в съзнанието на повечето хора изплува керемиден или плосък покрив. Има обаче едно покритие, което е много по универсално и вероятно по-разпространено. Това са покривите от метал в различните му форми. Ето малко обобщена информация за тях и как да се възползвате от предимствата им.

Специфика и предимства
Характерното за металните покривни покрития, e че са универсално приложими. От минимални наклони характерни за плосък покрив (2%) до напълно вертикално приложение. От райони с много слънце, до планински хижи. От прости едноскатни покриви, до елипсовидни куполи.
 

©Alan Schindler
 

Предимствата, които имат спрямо другите покривни покрития:

 • Не стареят на слънчева светлина (за разлика от битумната изолация например).
 • Не са податливи на замръзване и ниски температури за разлика от повечето покривни материали.
 • Не могат да бъдат повредени от механични въздействия (градушка, стъпване и т.н.).
 • Обикновенно са положени в непрекъснат слой по наклона (за разлика от керемидите и шиндлите, които са отделни елементи).
 • Гъвкавост при работа, която създава възможност да бъдат покрити произволно сложни форми. Това е и причината ламарината да е основен материал за покривни детайли независимо от типа на покритието.

Доказателство за тяхната приложимост е това, че покривите на почти всички хижи са метални:
 


Какви са специфичните моменти, на които трябва да обърнем внимание спрямо другите видове покрития:

 • Механичен монтаж. Поради това, че металните листове са относително леки (сравнени например с керемидите) и не могат да се залепват (за разлика от битумните изолации) се нуждаят от механичен монтаж. Пренебрегвайки нуждата от достатъчно добро закрепване рискуваме покрива ни "да излети" при първия по-силен вятър. Също така механичния монтаж при някои системи е предпоставка за бъдещи течове.
   


 • Възможност за конденз. Металът е покривния материал, които най-често кондензира (както впрочем бетонните и керамични керемиди). Това означава, че задължително трябва да бъдат взети мерки против това явление- плътно залепяне на изолацията до метала, осигуряване на вентилационен слой, или мъхеста подложна мембрана:
   Корозия. Ламаринените листове за покриви се изработват от различни метали. Голяма част от тях не корозират - алуминии, мед, цинкова ламарина, олово.... За съжаление най-евтиния и най-разпространен материал стоманата, има свойството да корозира.В последните 10-15 години и този недостатък беше туширан, чрез широко разпространение добиха поцинкованите ламарини с PVC/PE покритие които имат стандартна гаранция от поне 20-30 години. Това доведе до още по-широкото разпространение на ламарината като покривен материал. Задължително при избор на покритие дебелината на листа трябва да е поне 0,5 мм, стоманата да е горещо поцинкована и PE покритието да е с по-голяма дебелина (например 25-50 микрона).
 

 

 


Фалцова ламарина
Този вид монтаж представлява гладки листове ламарина, които се сгъват на място един към друг и по-този начин осъществяват водонепропусклива сглобка покриваща скобата за механичен монтаж:Практически това е традиционния, най-сигурен и най-гъвкав начин за изпълнение на метален покрив. За съжаление той изисква най-много обектова работа което го прави скъп за монтаж.

Единия начин за избягване на този недостатък е използване на специализирани колички за монтаж:

 

 

Другият е използване на предварително заготвени самозакопчаващи се ламарини (snap lock):


Профилирани листове ламарина
Това са листове ламарина "изтеглени" (предварително или на място) във форма, която им осигурява структурна стабилност и насочват водата в желаната посока:
 


Тази профил позволява водата да бъде отведена сигурно в желаната посока и листа да бъде закрепен на много по-малко точки поради относителната си структурна коравина. В добавка на това, листа ламарина практически може да бъде непрекъснат от стрехата(мястото на оттичане) до билото (най-високата точка), а застъпването става в припокриването на две високи части. Това е най-евтиното покривно покритие поради лесния и бърз монтаж.

 


Съществува и една разновидност на профилираната ламарина която може да имитира различни повърхности (например керемиди), чрез щанцоване вместо изтегляне на листовете:
 


Едно уникално предимство на това покритие е, че към високата им част могат директно да бъдат монтирани фотоволтаични колектори или друг вид оборудване:
 Сандвич панели
По същество те представляват развитие на профилираната ламарина като добавят и слой топлоизолация, с което предлагат напълно завършена самоносеща покривна система.
 


В допълнение трипластовата структура има още по-голяма носеща способност (особено  при използване на полиуретанова изолация) и допълнително намалява цената на цялостната покривна система. Не случайно този тип покритие е предпочитания избор при изграждането на големи търговски и промишлени обекти.

 


 

Закони Нормативна база Коментари