Металните огради – сигурност и естетика за имота

Металните огради са функционално и модерно решение при оформяне на финалния щрих от дизайна на една сграда. Те са не само устойчиви на метеорологичните условия, но и приятни за окото.
29.08.2019
Екатерина Бонева
5633
огради, метални огради, огради от метал
Източник: www.ogradi.pro

Оградата е временна или постоянна конструкция за очертаване границите на имота. Тя има важно практическо предназначение, а именно да предпазва имота от непозволено влизане и вандализъм. В допълнение към основната си функция, оградата трябва да се вписва естетически в архитектурния ансамбъл. Това до голяма степен зависи от вида на материала, от който е изработено съоръжението. Металните огради са функционално и модерно решение при оформяне на финалния щрих от дизайна на една сграда. Те са не само устойчиви на метеорологичните условия, но и приятни за окото.


Металът се използва от човечеството от древни времена. Въпреки, че днес съществуват много алтернативи на този материал, изглежда немислимо да си представим света без него. Той е важен елемент както в едрогабаритното строителство, така и при направата на огради, парапети и друг вид леки конструкции. Това се дължи на отличните качества на метала и неговите естетически достойнства.


Източник: www.ogradi.pro

Металните огради са предпочитана алтернатива заради своите якостни характеристики и огромното разнообразие от дизайни. Те са изключително надеждни и подходящи за агресивна среда и места с висока влажност. При тях поддръжка е сведена до минимум, като е нужно само да се пребоядисват през няколко години. Съвременните технологии за антикорозионна защита – потапяне вав вани, горещо поцинковане и др. способстват за максимално удължаване на активния живот на конструкцията. Металните огради са оптимален избор при големи по площ имоти, където ценовият фактор е приоритет.

Разновидности на металните огради
Металните огради предлагат невероятно стилни композиции за изграждане на входни ансамбли. Днес производителите предлагат богат асортимент от огради. Те се разделят на изработени от ковано желязо и заварени, като и двата вида могат да се изпълнят от плътни стоманени листове или с възможност за пропускане на по-голямо количество светлина – мрежи и решетки. При направата на огради от ковано желязо се използват повече позиции на метала. Изключително популярни днес са така наречените миксови конструкции, в които се използват профили от стомана с различно сечение, сглобени чрез заваряване с богата гама от декорации и цветови ефекти.

 
Метални огради, имитация на дърво     Източник: www.ogradi.pro      

Заварените огради осигуряват изцяло неприкосвеността на имота и неговата надеждна защита. Разнообразието от модели позволява създаване на ограда с уникални дизайни за ограждане и защита на парцели. Този вид конструкции се подразделят на два вида – решетъчни и листови метални пана. Оградните пана тип “решетка” притежават стилна, съвременна визия, предлагайки отлично качество и дълговечност. Поради спецификата на своята структура, те се вписват без усилие в проекцията на ландшафта. Изработват се от стоманени пръчки с дебелина около 5 мм и имат добро прахово антикорозионно покритие. При профилите от неръждаема стомана финалната обработка е сатениране или полиране. Широчината на готовите пана определя разстоянието между стълбовете за монтаж на оградата. Оградните пана от решетъчен тип са идеални в съотношението качество – цена, като освен защита и сигурност придават естетичен завършек на имота.


Източник: www.ogradi.pro

Листовите метални пана се изработват от метал с дебелина 4,5 мм, като най-често имат правоъгълна форма, но могат да бъдат и по-сложни фигури. Размерът на секциите се избира индивидуално за всяка ограда, в зависимост от изискваното ниво на сигурност и звукоизолация, като отделните пана задължително се обработват с антикорозионни техники. Оградите от листови метални пана предоставят уединение и неприконовеност на имота. Мразоустойчиви са и не избледняват при продължително слънчево греене. Широко употребявани са и металните огради, изработени от лист ламарина, с рамка от квадратна метална тръба. Металните листове са лазерно изрязани в различни форми, което придава неповторима естетика на оградните пана.


Оградите от ковано желязо - произведение на изкуството. Източник:  www.ahel.bg

Оградите от ковано желязо са не просто метални конструкции, но и произведения на изкуството. Отличават се с необичаен дизайн и изтънчена визия. При изработката им се взима предвид стила и специфичната архитектура на сградата. Кованите огради биват три вида – защитни, декоративни и комбинирани. Защитните се изработват с техниката заваряване или посредством друг метод за съединяване на ковани елементи. Вторият вид огради се изпълнява по индивидуален проект, поради значителната трудоемкост и тънкост при работата на ръка. Оградите от истинско ковано желязо могат да се познаят по неподправената си красота и несъвършенство на отделните елементи. Изработката на този вид огради се изпълнява от опитен специалист, като дизайнът може да бъде в разнообразни стилове - класически, съвременен, авангарден, барок. Комбинираните огради се отличават с конструкция от шаблонни елементи и декоративни детайли. Оградите от ковано желязо обикновено са пищно украсени с разнообразни орнаменти. Характерна тяхна особеност е тежестта на конструкцията и вероятността от проблеми, свързани с неправилно центриране на вратите. Тези огради обаче не изискват никаква поддръжка и ако са правилно инсталирани ще предоставят на практика вечна защита на имота. Няма как да не отбележим обаче и високата им цена.


Метални огради, имитация на дърво    Източник: www.ogradi.pro

Кованите огради, изработени от стоманени профили са отлична алтернатива на нашето съвремие. Композициите се отличават с висока якост и позволяват многообразие от художествени комбинации. В изработката им се влагат квадратни, правоъгълни или кръгли профили от осукано, просечено или щамповано желязо и различни орнаменти, апликации, стъклени акценти и др.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари