Мемори матраци. А защо да не опитаме?

Те са особено препоръчителни за хора с ортопедични проблеми, при болки в гърба, раменете и др.
15.08.2017
Константин Димов
786
мебели, матраци, ортопедични матраци, мемори ефект, мемори матрак
Мемори матракът носи удобство и комфорт
Източник: www.12parksleep.com

Заради изключителната им способност да се напасват на тялото, тези матраци попадат в по-горния ценови клас. Те реагират чувствително и на телесната температура и налягане (възниква при потъване на тялото в самия матрак). И по този начин резултатът е по-висок комфорт в легнало положение. Колкото по-висока е температурата, толкова по-мека е вискозната пяна и толкова повече тялото потъва в самия матрак. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-твърд е матракът. За да не ви се стори твърде груб и твърд матракът, то стайната температура трябва да е поне 16˚С.

Какво е мемори ефект (memory effekt)?
Той се отнася за вискозната пяна и приготвяните от нея изделия за легло като например матраци от вискоза и др. 

  
Подходящ за хора с ортопедични проблеми     Източник: www.manifatturafalomo.de     и      www.tuck.com

За кого са подходящи?
Изборът на правилния матрак при покупката играе много важна роля. Ето как да разберете дали мемори матраците са подходящи за вас. Те са особено препоръчителни за хора с ортопедични проблеми, при болки в гърба, а също и болки в ставите, за чувствителни натури, при смущения в кръвооросяването в областта на раменете. Този вид матраци се препоръчват и за хора, които обикновен спят на едната страна на тялото, за хора с алергии, както и на тези, които предпочитат по-меките повърхности за сън.

Мемори матраците са по-малко подходящи за хората, които спят неспокойно и тези, които силно се потят, съветват специалистите от специализираното издание http://matratzentester.com/visco-matratze/. Това е така, защото при промяна в позата насън мемори матракът много бавно се връща обратно в първоначалното си състояние. Решението, ако се „въртите насън" (казано разговорно), е да купите мемори матрак, който има слоеве от двете страни. Ако с телесното си тегло натоварите мемори матракът докато спите, няма да се образува противоналягане. По този начин именно тези части от тялото, които са чувствителни на натиск ще бъдат облекчени да се възстановят по време на сън: гръбначен стълб, гръбначни дискове и др.


Източник: polymerpatents.files.wordpress.com

Особено при хора, които са се залежали за по-дълго време, ползването на този вид матрак може да предотврати появата на т.нар. декубитус рани (т.е. рани от залежаване). Допълнително предимство е, че ще имате сън без шумове. Самият матрак е безшумен, така че при смяна на позата по време на сън не се чува скърцане и други шумове.


Какво трябва да знаем за мемори матрака?
Един такъв матрак се състои от т.нар. мемори пяна от полимери, т.е. матракът запомня Вашата форма на тялото. Мемори матракът има или едно ядро от мемори пяна, или ядро от студена пяна. Тъй като чистата мемори пяна е твърде чувствителна на телесната топлина и тегло, то ядрото от студената пяна придава допълнителна стабилност на спящото тяло и предотвратява твърде дълбоко потъване на спящия в него. Компонентната студена пяна оставя също тялото да „диша" по време на сън. Добре е да се подчертае, че мемори матракът се отличава с продължителна издръжливост. Има ги за всякакви възрасти и във всякакви размери, включително за бебета и малки деца, единични, двойни и пр.


Източник: www.bearmattress.com

Как да познаете висококачествения мемори матрак?
Действително ли цената отговаря на качеството? Това са другите въпроси, на които със сигурност чакате отговор. Височината на матрака трябва да е между 20-24 см, а  височината на самото му ядро, според килограмите на спящия - между 14-19 см. Колкото по-високо е ядрото на матрака, толкова по-зле реагира на натоварване.

Който иска „дишащ" матрак, трябва да съблюдава ядрото на матрака да има колкото се може повече разрези. Те представляват малки „каналчета" за проветряване и по този начин не се задържа топлина. Двете форми, които най-често се срещат при разрезите и съдействат за правилното проветряване на леглото са разрези „тип кубчета" и разрези „тип картон за яйца".

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари